Légszennyezettségi adatok

2017.03.13. |
Városunk levegő minőségét a levegő bizonyos összetevőinek koncentrációja határozza meg.  Ezek folyamatos mérésével pontos képet kaphatunk a levegő minőségéről. A székesfehérvári automata mérőállomás folyamatosan méri a levegő minőségét meghatározó összetevők koncentrációját. A mérőállomást a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelöség üzemelteti, amely Székesfehérváron a Palotai út - Mészöly u. sarkán található.
 
A mérőállomás a következő, levegőminőséget meghatározó adatokat méri:

  • NO2 (nitrogén-dioxid): Egészséget károsító, üvegházhatású gáz. Fő kibocsátó forrása a közlekedés és a tüzelés.
  • NOx (nitrogén-oxidok): Fontos szerepet játszanak a szmog és a savas esők kialakulásában.
  • CO (szénmonoxid): Gépkocsik által, fűtés, tüzelés során elsődlegesen képződik, a légkör oxigénjének hatására nitrogén-dioxiddá alakul át. Az egészségre ártalmas, különösen , ha átalakul nitrogén-dioxiddá.
  • Ózon: A talajközeli ózon más légszennyezőanyagok átalakulásával jön létre, a nitrogén-monoxid kibocsátásához köthető, különböző kémiai reakciók útján alakul át a végén ózonná, fő kibocsátója a nitrogén-monixid révén közvetve a közlekedés, fűtés.
  • PM10 (szálló por): Levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék elegye. Kibocsátó forrása a közlekedés, az ipari tevékenység, a háztartásitüzelés. Hosszú távú hatásai az élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése.

Az aktuális légszennyezettségi adatokat az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:
Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat - Székesfehérvár