Lakossági tájékoztató 2020 június 12-én, pénteken

Köszönet a megyei jogú városokra és a fővárosra tekintettel meghozott kormányzati döntésekért, valamint az Alcoa Alapítvány támogatásáért. Tájékoztatás két óvodaigazgatói kinevezésről, illetve több aktuális intézkedésről és a friss adatokról.
2020.06.12. 14:57 |

Tisztelt Fehérváriak!

Üdvözöljük, hogy a kormány az egyeztetéseink nyomán jogszabályba foglalja, hogy a megyei jogú városok és a főváros területén a kormány nem nyilváníthat különleges gazdasági övezetté területeket, azaz a beruházásokból származó iparűzési adóbevétel is marad ezeknél az önkormányzatoknál. Ismételten eredményesnek bizonyult tehát a tárgyalásos út. Köszönöm Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek az együttgondolkodást!

Reméljük, hogy egy másik, a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos javaslatunk is megvalósulhat valamilyen formában. Igazságosnak és szolidárisnak tartanám, ha a magas adóerőképesség miatti befizetési kötelezettségünket nem az előző évek rekord gazdasági eredményei, hanem az idei év járványhelyzet miatti szerényebb realitása, azaz a jelentősen visszaeső iparűzési adóbevétel alapján fizethetnénk. Ez nagyon jelentős segítség lenne az érintett településeknek, így például kiemelkedő gazdasági központként Székesfehérvárnak (milliárdos nagyságrendben).

A fenti döntések tehetik lehetővé számunkra, hogy – prioritásként kezelve – idén is kifizethessük a védekezés során kiemelkedő munkát ellátó szociális szakembereink (Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény, Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, Kríziskezelő Központ, Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon érintett munkatársai) számára – a most fizetendő egyszeri jutalom mellett – a második félévre járó cafeteriát, a fehérvári családok számára a születési támogatásokat, az oltási program új elemeit, de ebből a támogatásból bővíthetnénk a helyi gazdaságvédelmi intézkedéseket (pl. fejlesztések, építményadó-emelés egy évvel történő halasztása) is, segítve ezzel a fehérvári vállalkozásokat és védve a munkavállalókat.

Köszönjük az Alcoa Alapítvány 25.000 USD összegű támogatását, amellyel a város járványügyi védekezését segítik.

A tegnapi napon – a veszélyhelyzet fennállása okán a közgyűlés jogkörében eljárva – kineveztem Nagyné Cseterics Évát a Szivárvány Óvoda, Vértes Mónikát pedig a Felsővárosi Óvoda igazgatójának. Nekik további jó munkát, ahhoz pedig sok erőt és jó egészséget kívánunk!

A pénteki adatok szerint az önkormányzati fenntartású bölcsődékbe 259, az óvodákba pedig összesen 1424 kisgyermeket vittek ma szüleik.

A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Fejér megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 375 fő. Az aktív betegszám pedig 134 fő, nekik szeretnék ezúton is jobbulást kívánni!

Székesfehérváron a mai napig összesen 332 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben közülük jelenleg 59 fő van. A többi személy esetében ez az intézkedés már megszűnt.

Az emberi erőforrások minisztere tájékoztatása alapján június 15-étől, hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett. További részletek!

Az új évadról és az elmaradt előadások pótlásáról is tájékoztatást ad a színházjegyirodája hétfőtől. Részletek!

Nagyon fontos, hogy összegezzük az elmúlt három hónap tapasztalatait, és ezekből levonjuk a következtetéseket. „Hogyan tudjuk elképzelni a jövőt a Covid után?” címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a Prosperis Alba jövő héten csütörtökön. Az online fórumot a Fehérvár TV adásában és a városi honlapon keresztül követhetik, az érdeklődők a részleteket az esemény FB-oldalán olvashatják!

 Ma délelőtt a szervezőkkel közös sajtótájékoztatón megerősítettük: 2020. augusztus 19-én Székesfehérváron megrendezésre kerül a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj. Köszönjük a szervezőknek, hogy elfogadták, hogy az Önkormányzat a járványhelyzet következtében jóval kevesebb támogatást tud biztosítani idén a rendezvény megvalósításához. Részletes cikk a városi honlapon!

A turizmus területén is fokozatosan újraindul az élet, a legtöbb szálloda ismét megnyitott és már érkeznek látogatók városunkba. Az újrainduló belföldi turizmusban Székesfehérvár az első 10 legkeresettebb célpont közé került. Hétfőn délelőtt tartjuk Székesfehérvár új – és a járványidőszak miatt tavasszal be nem mutatott – imázsfilmjének premiervetítését. Városunk élettel teli, hangulatos tereit, programjait mutatja be röviden az ajánló. A filmet hétfőn 10 órától a város Youtube csatornán keresztül bárki megnézheti.

Mindenkinek szép hétvégét kívánok!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Esőnapra, az-az szombaton estére halasztották a kertmozi pénteki előadását

  A kiszámíthatatlan időjárás miatt a Városháza díszudvarán pénteken este elmarad az Emma című angol film vetítése. A megváltott jegyek a holnapi, szombati esőnapra érvényesek, az előadás 20.30-kor kezdődik. 

  2020.06.26.
 2. Szúnyoggyérítés lesz kedden Székesfehérváron

  Szúnyoggyérítést végeznek Székesfehérváron június 30-án, jövő kedden napnyugta után. A kezelés során felhasznált anyag melegvérű állatra és emberre veszélytelen. A méhészeket kérik, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket!

  2020.06.26.
 3. Telefonon érdemes időpontot kérni a házi gyermekorvosi rendelésekre

  A házi gyermekorvosok rendelési és a védőnők fogadási ideje továbbra is változatlan. Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség, amelynek keretében továbbra is arra kérik az orvosok a hozzájuk fordulókat, hogy telefonos egyeztetés után keressék fel a rendelőt a megfelelő egészségügyi szabályok betartatása mellett. 

  2020.06.25.
 4. Köszönet a fehérváriak összefogásáért és újrainduló programok a Belvárosban

  „Most, hogy az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba, úgy vélem, ideje ismét – lehetőségeink szerint – élettel megtölteni városunkat: szombaton délután 5 és este 8 óra között Fehérvár művészei visszahozzák a megszokott nyári életet Székesfehérvár szívébe.” – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András.

  2020.06.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2