Lakossági tájékoztató március 25-én, szerdán

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András március 25-én, szerdán is közzétette azt a tájékoztató anyagot, melyben az aznapi fontos döntésekről számol be a fehérváriaknak. További százezer maszk érkezett, kérik, hogy telefonon vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosokkal, 267 önkkkéntes van a városban és újra szól a Vörösmarty Rádió.
2020.03.25. 16:47 |

Tisztelt Fehérváriak!

- A korábban megrendelt 100.000 maszk megérkezett. A járvány elleni felelős védekezést segítve egy héten belül – egy tájékoztató levéllel együtt – minden fehérvári háztartásba két darab maszkot juttatunk el.

- A maszkok csomagolása egy nagy belső légterű, a város által fertőtlenített helyiségben, a stadionban történik. A csomagolást csütörtökön kezdik a Hivatal és intézményeink munkatársai, és holnaptól kezdődően a városrészek önkormányzati képviselői, körzetfelelősei és önkéntesek közreműködésével, borítékban juttatjuk el mindenkinek, a postaládába bedobva. A borítékok nem névre szólóak, de önkormányzati pecséttel ellátottak, kérjük, nyissák ki, és a tájékoztató levelet is olvassák el.

- Önkormányzatunk a hajléktalanok ellátását folyamatosan biztosítja. Számukra a hideg időjárásra tekintettel a teajáratot is működtetjük. A bentlakásos helyeken ki- és bejárási tilalom van elrendelve, éppen ezért, ha valaki az utcán hajléktalant lát, jelezze a 06-20-957-94-10-es mobilszámon. Kiemelten figyeljünk rájuk, hiszen még nagyon hidegek, fagypont alattiak az éjszakák.

- A házi gyermekorvosi rendelések beosztása megváltozott. A 65 év feletti házi gyermekorvosok a saját rendelési idejükben telefonon elérhetőek, így tudnak e-receptet felírni, tanácsot adni, és szükség esetén a beteg gyerekeket továbbirányítani. A betegek minden esetben először a saját gyermekorvosukat hívják telefonon. Ők tudnak tájékoztatást adni arról is, hogy helyettesüket melyik rendelőben kereshetik fel a betegek.

- A háziorvosi ellátással összefüggésben a legfontosabb szabály továbbra is az, hogy a betegek telefonon vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal. A Járási Hivatal vezetőjétől ma délután hivatalos tájékoztatást kaptam arról, hogy a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok és ügyeletek személyes betegellátó kapacitását összevonva akut betegellátó központokat jelölnek ki. Ebben arról is tájékoztat, hogy a jövőben a járási tisztifőorvos gondoskodik az akut betegellátási központokban az ellátást teljesítők beosztásáról. A személyi feltételeket az adott járásban dolgozó felnőtt és gyermek háziorvosok, valamint a felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet munkatársai együttesen biztosítják, amennyiben életkoruk vagy esetleges krónikus betegségük miatt a személyes találkozáson alapuló betegellátás alól felmentést nem kaptak. Mindezekről az állami hatóságok iránymutatásai alapján a következő napokban részletes tájékoztatást adunk. Ez azonban nem változtat azon az alapvető eljárási renden, aminek betartására kérek mindenkit: ha légúti panaszokat észlel magán, ne menjen személyesen orvoshoz, hanem telefonon hívja háziorvosát!

- A fogszabályozó szakrendelések a Szekfű Gyula utcai rendelőben csak sürgősségi ellátást biztosítanak, hétfőn és csütörtökön délelőtt 8 órától 10 óráig. Sürgősségi ellátás kizárólag deformált, sérült, elmozdult fogszabályozó készülék által okozott fájdalmas fog vagy lágyrész esetén nyújtható.

- Egész nap érkeznek a hívások a 70 év felettieknek indított telefonos ügyfélszolgálatra. Eddig már 303 idős személy kért segítséget, meleg ebédet pedig igény szerint 60 személynek szállítunk ki. Tegnap óta már két mobilszámon is elérhetőek a kollégák: 06-70-66-99-014 és 06-70-66-99-015. E-mail: idosellatas@szekesfehervar.hu

- 25 személy van hatósági házi karanténra kötelezve városunkban.

- Már 267 fő jelentkezett önkéntesnek. A jelentkezéseket továbbra is várjuk az onkentes@szekesfehervar.hu címen.

- Önkormányzatunk adományszámláján 47.400.000 forint van. Adományaikat továbbra is várjuk a járványügyi védekezés céljaira a 12023008-00153647-06700001 számon. A közlemény rovatba, kérjük, tüntessék fel: KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉS.

- A szokásos napi egyeztetésünket a mai naptól videochat-en folytatjuk Vargha Tamással, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével, aki államtitkári tisztségéből eredően az Operatív Törzs tagja. A rendszeres egyeztetések azért is nagyon fontosak, mert így közvetlen visszajelzést tudunk adni a döntéshozóknak az aktuális helyzetről, és a szükséges teendőket is van lehetőségünk átbeszélni, hogy közös erővel mihamarabb túl lehessünk a járványon.

- Forgó Béla, városunk díszpolgára is fontosnak tartotta, hogy adományával a védekezés mellé álljon. Beszámol arról, hogy ő, betartva az iránymutatásokat, otthon marad, és ugyanerre kéri korosztálya tagjait is.

- Jövő hétfőtől a tovább csökkent forgalom miatt a szombati napokra érvényes menetrend lép életbe a helyi közösségi közlekedésben.

- A LakeSide Hotel, a város egyik legnagyobb szállodája ma arról tájékoztatott, hogy vendégeik és munkatársaik egészségének megvédése érdekében ma már nem nyitottak ki.

- Mától újra hallgatható a Vörösmarty Rádió adása, szerdán reggel én is nyilatkoztam nekik az aktuális helyzetről, kövessék Önök is figyelemmel híradásaikat.

- A kórház laborjának újabb 500 maszkot vittünk, és 300 darabbal támogattuk a Viktória Rehabilitációs Központot.

Nagyon sok kérdés érkezik hozzám arról, hogy van-e Székesfehérváron koronavírusos beteg. Szeretném ismét megerősíteni, hogy minden olyan adatot és információt, ami rendelkezésemre áll, azt a lakossági tájékoztatókban nyilvánosságra hozok. Így tettünk eddig, és így teszünk a jövőben is. Továbbra sincs információnk a fertőzéssel érintett székesfehérvári személyről. Felhívnám azonban mindenki figyelmét, hogy az országos tisztifőorvos már napokkal ezelőtt arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az ország minden területén – így sajnos bizonyára Fehérváron is – jelen van a vírus. Kérek tehát mindenkit, hogy továbbra is tartsuk be a legfontosabb megelőzési szabályt: aki teheti, maradjon otthon, és vigyázzunk egymásra!

dr. Cser-Palkovics András
polgármester

Közlemények

 1. Szerdától változik a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati rendje

  A Polgármesteri Hivatal a hét minden munkanapján folyamatosan ellátja az ügyfelek tájékoztatatását. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, a közösség védelmének az érdekében személyes ügyfélfogadásra ezentúl csak szerdai napokon, az Ügyfélszolgálaton lesz lehetőség, az irodák munkatársai azonban munkaidőben telefonon és e-mailben folyamatosan elérhetőek.

  2020.03.31.
 2. Elhalasztja minden nem létfontosságú karbantartását a UPC

  Minden nem feltétlenül szükséges karbantartási munkát elhalaszt a UPC Magyarország Kft. Az előre ütemezett, éves karbantartás a székesfehérvári felhasználókat március 31-én, kedden és április 1-jén, szerdán érinti majd, azonban szolgáltatás-kimaradást csak kritikus esetben, maximum 30-60 perces időintervallumban tapasztalhatnak a felhasználók.

  2020.03.30.
 3. Szerdától működik a videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben

  Április 1-jétől, szerdától indul a videotelefonos kapcsolattartás a székesfehérvári idősgondozó intézményekben. A tervek szerint a családtagok a hét minden napján, 9 és 10 óra között hívhatják az idős hozzátartozóikat.

  2020.03.30.
 4. Összefoglaló a fehérváriakat érintő változásokról

  Újabb szintre emelkedett a koronavírus-járvány elleni védekezés. Szombattól életbe lépett a kijárási korlátozás, amely további változásokat hozott a mindennapokban. Az új jogszabályi kötelezettségek betartása mellett hétfőtől változik a közösségi közlekedés menetrendje, az igénybe vehető lomtalanítási szolgáltatás, valamint a hét közepétől ingyen utazhatnak az egészségügyben dolgozók.

  2020.03.30.
 1. Fehérváron is ingyenes lesz a közösségi közlekedés az egészségügyi dolgozóknak

  "Székesfehérvár örömmel csatlakozik a kezdeményezéshez és április 1-től ingyenessé teszi a közösségi közlekedést az egészségügyben dolgozók számára, ezzel is kifejezve tiszteletünket, hálánkat és köszönetünket előttük." - jelentette be szombaton közösségi oldalán Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere csatlakozva Vargha Tamás kezdeményezésére az Operatív Törzs helyközi járatokra vonatkozó bejelentéséhez.

  2020.03.28.
 2. Hétfőtől szombati menetrend, mentesítő járatokkal

  Hétfőtől a szabadnapokra érvényes menetrend lép életbe a helyi közösségi közlekedésben, amit a legforgalmasabb autóbuszvonalakon mentesítő járatokkal egészítenek ki. 

  2020.03.28.
 3. Videotelefonos családi kapcsolattartás indul a fehérvári idősgondozó intézményekben

  Új kezdeményezésként videotelefonos kapcsolattartást tesznek lehetővé a székesfehérvári idősgondozó intézményekben, várhatóan április 1-jétől. Így kívánják könnyebbé tenni azon idős emberek életét, akik hónapok óta nem találkozhattak a családtagjaikkal.

  2020.03.28.
 4. A hétvégén is maradjon mindenki otthon! – Lakossági tájékoztató pénteken

  A hétvége és a jó idő ellenére is azt kéri mindenkitől Székesfehérvár polgármestere, hogy maradjon otthon! A holnaptól életbe lépő kijárási korlátozáshoz kapcsolódóan a városi piac meghosszabbított nyitva tartásáról, valamint a hétfőtől életbe lépő menetrendről, illetve a maszkok és tájékoztató anyagok folyamatos kézbesítéséről is ír a pénteki lakossági tájékoztatóban dr. Cser-Palkovics András.

  2020.03.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin