Lakossági tájékoztató a nyári székesfehérvári rendezvényekről

„A járványhelyzet miatt vannak még bizonytalanságok, mindenki részéről nagyobb türelemre és megértésre lesz szükség. Mindezzel együtt a nyári időszakban szeretnénk minél több élményt adni „itthon”, azaz a városban maradókra gondolva állítottuk/állítjuk össze a rendezvénykínálatot.” – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András.
2021.06.09. 18:59 |

Tisztelt Fehérváriak!

Nagyon örömteli, hogy folyamatosan nő az átoltottság és drasztikusan csökken az új megfertőződések száma, mindezek eredményeként pedig folyamatosan, egyre több területen térhet vissza mindennapi életünk a járvány előtti kerékvágásba.

Jövő héten véget ér a tanév, és megkezdődik a nyári szünet. A családok már biztosan javában tervezik az elkövetkező hónapok menetrendjét, a közös programokat. Szeretnék most tájékoztatást adni arról, hogyan és milyen formában tervezünk itt, Székesfehérváron a nyári időszakban a programokat.

1. A járványhelyzet miatt vannak még bizonytalanságok, mindenki részéről nagyobb türelemre és megértésre lesz szükség. Mindezzel együtt a nyári időszakban szeretnénk minél több élményt adni „itthon”, azaz a városban maradókra gondolva állítottuk/állítjuk össze a rendezvénykínálatot. Kihasználva a jogszabályok adta lehetőségeket, számos hagyományos program visszatér majd eredeti, vagy az Önkormányzat – a járványhelyzet okán korlátozottabb – anyagi lehetőségei okán kicsit „új köntösben”.

2. Célunk, hogy segítsük a kereskedőket, vendéglátósokat, szállodásokat is, ezért mindenkitől türelmet kérünk a nyári programok véglegesítéséig.

3. A védettségi igazolványhoz kötött programoknál, ha lehet, nem szeretnénk a belvárosban zárásokat, nem szeretnénk lezárni a főteret, a Zichy színpadot. Ezért, ha augusztusban még érvényben lesz a védettségi igazolványra vonatkozó előírás, akkor lehet, hogy a nagyobb koncerteket máshol, pl. a Bregyóban tartjuk majd meg.

4. Ha időrendben haladunk, a pénteken kezdődő labdarúgó EB nyitja a rendezvények sorát. Az Európa-bajnokság idején éjszaka 11 és 12 óra a teraszok nyitvatartása, hogy a mérkőzéseket végigszurkolhassák az érdeklődők. Az emberektől türelmet kérünk, a vendéglátósoktól pedig azt, hogy tartsák be a teraszok zárásának időpontját. A labdarúgó EB egyébként a Sóstóra is megérkezik. Ehét péntektől az Európa-bajnokság minden mérkőzését óriáskivetítőn nézhetik majd a szurkolók a MOL Aréna Sóstónál. A stadion keleti oldalán, a külső kerengő elején, a III-as kapunál felállított kivetítőn valamennyi csoportmérkőzést és a kiesési szakasz összecsapásait is közösen szurkolhatják végig az érdeklődők, akik a stadionnal szemközti parkolóban hagyhatják gépjárművüket.

5. Június 20-án rendezik idén országszerte az Emlékhelyek Napját. Erre a Nemzeti Emlékhelyen mi is színes kínálattal készülünk.

6. Az egyik első, több intézményt érintő rendezvény a Múzeumok éjszakája lesz június 26-án. Nemcsak a kiállítóhelyek lesznek nyitva az esti órákban, hanem nagy örömömre a Városházán is tudunk majd ismét csoportokat fogadni – az aktuális szabályok értelmében a programon védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

7. A szervezők döntése nyomán az idén sincs Fezen. Van azonban Liget, amit a szervezők júniustól szeptember végéig szerettek volna megtartani – Önkormányzatunk álláspontja szerint ez sok idő és terhelés a koncerteknek otthont adó területnek és főként a környékbeli lakosságnak. Így végül júliusban lesznek koncertek a Fezen Ligetben, magyar előadókkal és este 10 órás befejezéssel. Köszönöm a szervezőknek, hogy az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók számára kedvezményes lehetőséget biztosítanak egy koncertnapra. És a diákoknak szintén meglepetéssel készülünk!

8. A júliusi és augusztusi szombat délutánonként, azaz július 3-tól augusztus 7-ig visszahoznánk a Kultúrkorzót, amelynek keretében 17 órakor a Városház téren és 18 órakor a Zichy ligetben várják majd hangulatos zenei produkciók az arra sétálókat.

9. Augusztusban szeretnénk, ha ismét lenne Alba Regia Jazzfeszt a megújult Bartók Béla téren, erről már folynak az egyeztetések a szervezőkkel.

10. A SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOK városunk legfontosabb fesztiválja. Tavaly a járványhelyzet miatt a hagyományosnál jóval visszafogottabb programsorozatot tudtunk megvalósítani, amihez képest az idén már színesebb és bővebb kínálattal készülünk! Fontos azonban hangsúlyozni, hogy egyelőre még mindig nem tudunk a teljes fesztiválprogramra visszatérni, de reméljük, hogy a 2022-es ünnepi évben már erre is lehetőségünk lesz.
Augusztus 13. és 22. között zajlik majd idén a Királyi Napok, amelynek programjai a megnyitót követően a Néptáncfesztivállal folytatódnak zárt helyszínen, a Táncházban.
A létszámkorlátozás és a biztonsági előírások betartatása miatt a Koronázási szertartásjáték esetében is hasonló döntést kellett hoznunk: idén várhatóan a Vörösmarty Színházban várják majd a nézőket.

Emellett tervezünk Családi pikniket a Zichy ligetben, lesz Egyházmegyei Nap és Kertmozi esténként az Öreghegyi Közösségi Háznál.

A Magyar Honvédséggel közösen szeretnénk megrendezni a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált, és hagyományosan augusztus 19-én az Öreghegyi Mulatságot is, a tavalyihoz hasonló formában.

Augusztus 20-át, Szent István ünnepét is méltó módon ünnepeljük majd. A Fehérvári királyok menete vezeti majd fel az ünnepi közgyűlést. A napot az István, a király szabadtéri koncertverziója zárja majd, amelynek fehérvári előadását tavaly kénytelenek voltunk elhalasztani, de most szeretnénk megajándékozni vele a fehérváriakat.

Ezen az ünnepi hosszú hétvégén zajlanak majd a Belvárosban a Koronázási Ünnepi Játékok programjai – többek között középkori élő óriássakkal és kertmozival a Városháza Díszudvarán.
Augusztus 21-én egy nagyszínpados könnyűzenei koncert szerepel a programtervben, majd augusztus 22-én a fesztiválzáró esten az Alba Regia Táncegyesület lép a közönség elé műsorával.
Egyelőre a fent leírt eseményeknél az aktuális jogszabályok szerint az 500 fős létszámkorlátot kell betartani, így a legfontosabb feladatunk most az, hogy kidolgozzuk, hogyan tarthatóak be a rendelkezések és tarthatóak meg közben a programok. Arra azért számítunk, hogy esetleg további enyhítések lépnek életbe, amelyek szélesebb körű rendezvénylátogatást biztosítanak. Erre is készülni fogunk, és folyamatosan tájékoztatni fogjuk aktuális terveinkről a fehérváriakat!

11. Az őszi programokkal kapcsolatban – pl. Lecsófesztivál – akkor tudunk tájékoztatást adni, ha már ismertek lesznek az arra az időszakra vonatkozó rendezvényszervezési szabályok. Ha a járványhelyzet és a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnénk megszervezni a Lecsófesztivált is.

Ne feledjük, hogy a járványnak még nincs vége! A szabályokat és előírásokat be kell tartani, illetve aki még nem tette meg eddig, mindenkit arra kérek, hogy oltassa be magát saját és szerettei biztonsága érdekében. Az egyre bővülő lehetőségek és a kért elővigyázatosság közepette is, mindenkinek nagyon szép nyarat, tartalmas programokat és jó kikapcsolódást kívánok!

dr. Cser-Palkovics András - polgármester

Közlemények

 1. Burkolat helyreállítás miatt két napra lezárják a Selyem utca egy szakaszát

  Jövő héten hétfőn reggel 8 órától egészen június 30-án, szerdán reggel 8 óráig lezárják a Selyem utca Sziget utca – Jancsár utca közötti szakaszát a gépjárműforgalom elől. A burkolathelyreállító munkálatok a Halász utca forgalmi rendjét nem érintik majd.

  2021.06.23.
 2. Harmadfokú hőségriasztás ma nulla órától - Székesfehérvár polgármesterének tájékoztatója

  Harmadfokú hőségriasztást adott ki az Országos Tisztifőorvos 2021. június 22-én, kedden 00.00 órától június 24-én (csütörtökön) 24.00 óráig. Székesfehérváron megszervezték a vízosztást, valamint a közterületi tűzcsapok megnyitására. Két párakapu is működik, valamint klimatizált helyiségek is várják a fehérváriakat a hőségben. A város polgármestere mindenkit arra kér, hogy figyeljünk egymásra, kiemelten a környezetünkben élő idős emberekre. 

  2021.06.22.
 3. Karbantartási munkák miatt áramszünet lesz Feketehegy-Szárazréten

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan június 24-én és 25-én, csütörtökön és pénteken Székesfehérvár több utcájában áramszünet lesz. Az üzemszünet miatt a lakosság megértését kérik.

  2021.06.22.
 4. Közműépítés miatt mától lezárás lesz a Semmelweis utcában

  Közműépítési munkálatok miatt június 22-én keddtől előreláthatóan a hónap végéig lezárják a Semmelweis Ignác utcának a Szekfű Gyula utcát összekötő, orvosi rendelők közötti szakaszát. Kérik a közlekedők türelmét és körültekintését!

  2021.06.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4