Kulturális programok sokszínűsítése – ötletbörze az EKF pályázat kapcsán

Kulturális programok sokszínűsítése címmel, műhelymunkával telt a délután a Petőfi Kultúrtérben. Az eseményre abból a célból került sor, hogy a résztvevők különböző szempontok mentén, moderált csoportmunka keretében fogalmazzanak meg alternatív ötleteket, javaslatokat, ami hozzájárulhat az Európa Kulturális Fővárosa programkínálat színesítéséhez.
2017.11.21. 14:59 |
Négy külső szakértő is részt vett kedden abban a műhelymunkában, amely segít Székesfehérvárnak az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra való felkészülésben. A szakértők Olaszországból és Romániából érkeztek. Az Olaszországból érkező szakértők - Matera városa révén, amely 2019-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa – már elnyerték a címet, így fontos tapasztalatokat oszthattak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb szempontok a sikeres pályázathoz. A rendezvényen elsőként Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója beszélt a „kulturális programok sokszínűsítése” projektről, majd Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva mutatta be Székesfehérvár kulturális életét és a város kulturális stratégiáját, terveit. Székesfehérvár alpolgármestere szólt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatról is, amelynek keretében Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa nyerheti el a címet. Kiemelte, hogy Székesfehérvár számára az EKF-projekt nem cél, hanem eszköz egy olyan közösség szervezésére, amely erősebb lesz és egységesebben tud kiállni értékei mellett. 

Brájer Éva alpolgármester szólt arról is, hogy a pályázat beadása előtt a fehérváriak szavazhattak több fórumon és a véleményt mondók 93 százaléka támogatta a pályázaton való indulást. Kiemelte, hogy a pályázati program azt a célt szolgálja, hogy Székesfehérvár a gazdasági erejéhez és történelmi rangjához méltó szellemi központtá váljon és ezáltal még inkább pezsgő kulturális életet biztosítson a város és a megye lakóinak.

Kultúra

 1. Mesés kezdés - több mint koncert a Somorjai sorozat

  Csütörtökön este Mesés kezdés címmel indult a megújult Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozat a Hotel Magyar Király Kupolatermében, ahol Rossini legismertebb műve, A sevillai borbély nyitánya mellett Boccherini D-dúr gordonkaversenye és Haydn: C-dúr „Oxford” szimfóniája is felcsendült Dubóczky Gergely karmester vezetésével.

  2018.03.23.
 2. "Blablabla" - bemutatkozott a Székesfehérvári Balett Színház

  A Vörösmarty Színházban telt ház előtt mutatkozott be a Székesfehérvári Balett Színház. A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortárs balett csoport „Blablabla” című műsorában négy eredeti történetet mesélt el a tánc nyelvén. Az est vendége volt az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes.

  2018.03.22.
 3. Tehetséges diákok mutatkoztak be a Vasváris Hét Művészeti Bemutatóján

  A Művészetek Háza adott otthont csütörtökön a Vasváris Hét egyik leginkább várt, hagyományos programjának, a Vasváris Művészeti Bemutatónak, ahol a diákok a legkülönfélébb művészeti ágakban mutatkozhattak be, így a nagy létszámú közönség komolyzenei, irodalmi, tánc,- és harcművészeti bemutatót is megtekinthetett. A Művészeti Bemutatón mintegy százötven diák lépett fel.

  2018.03.22.
 4. Élet a Kádár-kori lakótelepeken – előadás a VárosKép kiállításon

  Március 27-én, kedden 16 órakor Tóth Eszter Zsófia, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársának a „VárosKép - Székesfehérvár a 20. században” című kiállításhoz kapcsolódó „Miért szeretjük, miért nem?-élet a Kádár-kori lakótelepeken” című előadására várják az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe. A belépés díjtalan, szeretettel hívják és várják az érdeklődőket

  2018.03.22.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka