Kulturális programok sokszínűsítése – ötletbörze az EKF pályázat kapcsán

Kulturális programok sokszínűsítése címmel, műhelymunkával telt a délután a Petőfi Kultúrtérben. Az eseményre abból a célból került sor, hogy a résztvevők különböző szempontok mentén, moderált csoportmunka keretében fogalmazzanak meg alternatív ötleteket, javaslatokat, ami hozzájárulhat az Európa Kulturális Fővárosa programkínálat színesítéséhez.
2017.11.21. 14:59 |
Négy külső szakértő is részt vett kedden abban a műhelymunkában, amely segít Székesfehérvárnak az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra való felkészülésben. A szakértők Olaszországból és Romániából érkeztek. Az Olaszországból érkező szakértők - Matera városa révén, amely 2019-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa – már elnyerték a címet, így fontos tapasztalatokat oszthattak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb szempontok a sikeres pályázathoz. A rendezvényen elsőként Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója beszélt a „kulturális programok sokszínűsítése” projektről, majd Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva mutatta be Székesfehérvár kulturális életét és a város kulturális stratégiáját, terveit. Székesfehérvár alpolgármestere szólt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatról is, amelynek keretében Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa nyerheti el a címet. Kiemelte, hogy Székesfehérvár számára az EKF-projekt nem cél, hanem eszköz egy olyan közösség szervezésére, amely erősebb lesz és egységesebben tud kiállni értékei mellett. 

Brájer Éva alpolgármester szólt arról is, hogy a pályázat beadása előtt a fehérváriak szavazhattak több fórumon és a véleményt mondók 93 százaléka támogatta a pályázaton való indulást. Kiemelte, hogy a pályázati program azt a célt szolgálja, hogy Székesfehérvár a gazdasági erejéhez és történelmi rangjához méltó szellemi központtá váljon és ezáltal még inkább pezsgő kulturális életet biztosítson a város és a megye lakóinak.

Kultúra

 1. Kiállítással és színdarabbal ünnepelték az örmény kultúrát a Művészetek Házában

  Örmény hagyományőrző kulturális rendezvénynek adott helyet a Művészetek Háza vasárnap a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtekinthették Ermone-Zabel Martaian kifinomult technikával készült képzőművészeti alkotásait és láthatták a Hotel Yerevan egyfelvonásos vígjátékot is.

  2018.10.21.
 2. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 3. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 4. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka