Kulturális programok sokszínűsítése – ötletbörze az EKF pályázat kapcsán

Kulturális programok sokszínűsítése címmel, műhelymunkával telt a délután a Petőfi Kultúrtérben. Az eseményre abból a célból került sor, hogy a résztvevők különböző szempontok mentén, moderált csoportmunka keretében fogalmazzanak meg alternatív ötleteket, javaslatokat, ami hozzájárulhat az Európa Kulturális Fővárosa programkínálat színesítéséhez.
2017.11.21. 14:59 |
Négy külső szakértő is részt vett kedden abban a műhelymunkában, amely segít Székesfehérvárnak az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra való felkészülésben. A szakértők Olaszországból és Romániából érkeztek. Az Olaszországból érkező szakértők - Matera városa révén, amely 2019-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa – már elnyerték a címet, így fontos tapasztalatokat oszthattak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb szempontok a sikeres pályázathoz. A rendezvényen elsőként Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója beszélt a „kulturális programok sokszínűsítése” projektről, majd Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva mutatta be Székesfehérvár kulturális életét és a város kulturális stratégiáját, terveit. Székesfehérvár alpolgármestere szólt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatról is, amelynek keretében Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa nyerheti el a címet. Kiemelte, hogy Székesfehérvár számára az EKF-projekt nem cél, hanem eszköz egy olyan közösség szervezésére, amely erősebb lesz és egységesebben tud kiállni értékei mellett. 

Brájer Éva alpolgármester szólt arról is, hogy a pályázat beadása előtt a fehérváriak szavazhattak több fórumon és a véleményt mondók 93 százaléka támogatta a pályázaton való indulást. Kiemelte, hogy a pályázati program azt a célt szolgálja, hogy Székesfehérvár a gazdasági erejéhez és történelmi rangjához méltó szellemi központtá váljon és ezáltal még inkább pezsgő kulturális életet biztosítson a város és a megye lakóinak.

Kultúra

 1. Isten pénze - Dickens szívet melengető meséjét mutatják be

  December 19-én mutatják be a Veszprémi Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkcióját, az Isten pénze című musicalt Charles. Dickens Karácsonyi ének című műve nyomán. A darab főhőse egy sivár lelkű, morózus idős milliomos, aki szerint minden ember annyit ér, amennyi pénze van.

  2017.12.16.
 2. A Székely fonóval zárult szombaton este a Kodály-emlékév Fehérváron

  A Székely fonóval zárult szombaton este a Kodály-emlékév székesfehérvári rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az emlékév programjai hatalmas összefogással valósultak meg, a városban 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, -feldolgozások, zajlottak előadások az életműről vagy konferenciák, találkozók a zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére. 

  2017.12.16.
 3. Halál Thébában - bemutató volt pénteken este a Vörösmarty Színházban

  Pénteken este mutatták be a Vörösmarty Színházban az Oidipusz-trilógia lenyűgöző kortárs színpadi átiratát, a Halál Thébában című darabot. Jon Fosse, a világhírű norvég drámaíró esszenciává sűrítette a történetet, és mindvégig fenntartja a pattanásig feszülő izgalmat. 

  2017.12.15.
 4. Adventi csángó táncház lesz szombaton a Kákics együttessel

  December 16-án, szombaton adventi csángó táncház lesz a Kákics Együttessel. A Szabadművelődés Házában 17 órától Gáncs Kata vezetésével a gyerekek, 18 órától Nedvig Bendegúzzal a felnőttek tanulhatnak csángó táncokat. A belépő 500 forintba kerül.

  2017.12.15.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka