Köztünk élő tündérek – eredményt hirdettek a meseíró pályázaton

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár kilencedik alkalommal meghirdetett nemzetközi meseíró pályázatára 110 mese érkezett öt országból. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szép számban érkeztek mesék a határon túlról. A kicsiknél Major Gábor: Hol laknak a tündérek? című meséje, a nagyoknál Budaházi Fanni: A mese ereje lett a kategória győztese.
2018.06.09. 15:34 |

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület kilencedik alkalommal hirdette meg nemzetközi meseíró pályázatát, amelyre a világ bármely országában élő gyermekek magyar nyelven írott meséit várták.

A pályázatra ezúttal is érkeztek mesék a határon túlról, többek között Délvidékről, Erdély-Partiumból. Az eredményhirdetésre a Hetedhét Játékmúzeumban, az Ünnepi Könyvhét városi programjába beillesztve került sor.
Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója az eredményhirdetés előtt köszönetét fejezte ki minden pedagógusnak és szülőnek, akik áldozatos munkájukkal és odafigyelésükkel inspirálták a gyermekeket a pályázaton való részvételre.
Az eredményhirdetésen Brájer Éva alpolgármester felidézte azt a lelkiállapotot, amikor rádöbbenünk a költészet és az irodalom hihetetlen erejére azáltal, hogy kedvenc íróink, költőink mondatai, kifejezései pontosan leírják érzéseinket. Székesfehérvár alpolgármestere a rendezvényen köszönetet mondott Adorján Viktornak és a Gárdonyi Géza Művelődési Háznak, hogy tovább viszik a meseíró pályázat hagyományát. Hozzátette, rendkívül fontos hogy a közösségi média, robottechnológia és a 3D nyomtatás világában is megtaláljuk az ellensúlyt, ne vesszen el a nyomtatott könyvek illata, és az, hogy mesét olvasunk a gyerekeknek, erősítve képzelőerejüket.

A kicsiknél Major Gábor: Hol laknak a tündérek? című meséje, a nagyoknál Budaházi Fanni: A mese ereje lett a kategória győztese.

A kicsik között Bukovszki Máté: 2×2, Fehér Anna: A kapu, Hariton Nándor: Kukker, a kis rockzenész, Kovács Dóra: Tükröcske és Major Gábor: Hol laknak a tündérek? Című meséje emelkedett ki a többi alkotás közül. Székesfehérvár Megyei Jogú Város különdíját a kecsekeméti Kovács Dóra, Brájer Éva alpolgármester asszony különdíját a Szatmárnémetiből érkezett Hariton Nándor kapta, aki egyben a zsűritől a 3.helyezettnek járó elismerést is átvehette. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház különdíját Bukovszki Máté kapta. A zsűri a második helyet Fehér Annának ítélte oda, míg a kategória győztese a székesfehérvári Major Gábor lett.

A nagyok között Balogh Orsolya: Köztünk élő tündérek, Budaházi Fanni: A mese ereje, Dudás Zsófia: Rigó Jancsi, Mózer Dániel: Alex és az égbeliek és Peresztegi Hanna: Lexikonok legjobbja című meséi nyerték el a zsűri tetszését. Székesfehérvár Megyei Jogú Város különdíját a kiskunmajsai Mózer Dániel, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház különdíját Balogh Orsolya vehette át. Harmadik helyezett lett Dudás Zsófia, a második helyet Peresztegi Anna szerezte meg. A nagyok között a győztes Budaházi Fanni lett, aki Sajószentpéterről érkezett.

Kultúra

 1. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.
 2. Diótörő - családi balett decemberben két felvonásban Székesfehérváron

  Mitől ünnep az ünnep? Mi hoz színeket, meleget a szürke és hideg hétköznapokba? Erre a kérdésre keresi és találja meg a választ a Székesfehérvári Balett Színház új produkciója, a Diótörő című családi balett, amelyet Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állít színpadra Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója. 

  2018.10.19.
 3. A Chicago-ra nem kell várni - egyedi kreatív az autóbuszpályaudvar mellett

  Egyedi köztéri kreatív reklámot talált ki a Vörösmarty Színház a Chicago című produkcióhoz Fehérvár legforgalmasabb pontján. Az autóbuszpályaudvar melletti megállóban láthatják a járókelők a Chicago című darab reklámját "A Chicago-ra nem kell várni" felirattal, középne a két főszereplő: Kiss Diána és Varga Gabriella.

  2018.10.18.
 4. Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása nyílik Kisfaludon

  Október 19-én, pénteken 17 órakor nyílik meg Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlatot T. Vajda Márta nyitja meg, szeretettel várják az érdeklődőket. A kiállítás november 18-ig lesz látogatható.

  2018.10.18.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka