Közös énekléssel kezdődött a XI. Fehérvári Ifjúsági Énekkari Találkozó

Lengyelországból, Ipolyságból, Budapestről, Kecskemétről és Tatabányáról közel háromszáz középiskolás érkezett Székesfehérvárra, hogy a Kodály és a Ciszterci Szent István Gimnázium énekkaraival közösen vegyen részt a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozón.
2019.04.05. 07:11 |

A Városház téren tartott ünnepélyes megnyitón Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok, valamint Kneifel Imre, a főszervező Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A karnagyok fogadásával, az Órajáték által játszott dallam meghallgatásával és egy közös Városház téri énekléssel kezdetét vette a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozó csütörtökön Székesfehérváron.

A Városház téren tartott ünnepélyes megnyitón Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok köszöntötte az résztvevőket: „Szóljon ez a három nap a zenéről, az éneklésről, a barátságkötésről, az ismerkedésről, a közösségépítésről.” A szakmai programok mellett a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy lehetőség legyen megismerni a város nevezetességeit. A tanácsnok reményét fejezte ki, hogy minél többen, minél többször visszatérnek majd barátaikkal, családjukkal Székesfehérvárra.

A fesztiválra érkezett kiváló énekkarokra számtalan bemutatkozási lehetőség vár a következő három napban, mondta el a szervezők nevében Kneifel Imre. A hangversenyteremben, sportcsarnokban, templomban éneklő fiatalok más-más közönség előtt lépnek fel, s szereznek jó tapasztalatokat. A fesztiválhangversenyen háromtagú zsűri előtt mutathatja be tudását az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola ifjúsági kamarakórusa (karnagy: Wollent Andrea), az Érseki Fiú és Férfikar Pueri Cantores Lublinenses Lublin (karnagy: Honti Attila), a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Závori Erika), a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Szeimann Zsuzsanna), a budapesti Vörösmarty Leánykar és Vegyeskar (karnagy: Gyombolai Bálint), valamint a székesfehérvári Kodály Zoltán Leánykar (karnagy: Feke Mariann), a Kodály Zoltán Fiúkar, a Kodály Zoltán Vegyeskar és a Kodály Zoltán Gimnázium Andante Vegyeskara (karnagy: Kneifel Imre) és a Ciszterci Szent István Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Radics Éva).

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozó pénteken 10 órától fesztiválhangversenyekkel folytatódik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, majd 19 órakor a Szent Imre-templomban egyházi műveket énekelnek. Szombaton a kora délutáni szakmai konferenciát követően 16 órától a belváros különböző pontjain (Városház tér, Országalma, Nemzeti Emlékhely, Mátyás király-emlékmű) adnak szerenádot. Április 7-én, vasárnap 9.00 órától folklórmatinét rendeznek a Liget sori MKOSZ sportcsarnokban. A „Szállj elő zöld ág” elnevezésű rendezvényen öt gyermektánccsoport és a kórusok adnak műsort. Ezt követően díjkiosztóval zárul a XI. Fehérvári Ének találkozó.

Kultúra

 1. Poór Péter és a Székesfehérvári Balett Színház lépett fel a Nyugdíjasok Karácsonyán

  A Nyugdíjasok Karácsonya Székesfehérvár Önkormányzatának hagyományos rendezvénye, amelynek keretében szórakoztató karácsonyi programmal ajándékozza meg a város szépkorú polgárait, a nyugdíjasklubokat és egyesületeket, hogy így fejezze ki köszönetét egész éves munkájukért, támogatásukért és együttműködésükért.

  2019.12.13.
 2. Bartos György József vehette át 2019-ben az Érdy János Emlékérmet

  Közmeghallgatást és közgyűlést tartott pénteken a székesfehérvári képviselőtestület. A napirendek tárgyalása előtt került átadásra az „Érdy János Emlékérem”. Az elismerésben évente egy, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében kiemelkedő munkát végzett személy részesülhet.

  2019.12.13.
 3. Fehérvári beszélgetések 3. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, kedden 18 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések 3. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2019.12.13.
 4. A Hungarikum együttes karácsonyi koncertje a Szent István Művelődési Házban

  December 19-én, csütörtökön este 7 órakor „Ő leszen néktek” címmel a régi karácsonyok hangulatát megidéző meghitt, ünnepre hangoló koncertet ad a Hungarikum együttes a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a kenyér és bor jegyében. Belépődíj: 2.000.-Ft, jegyek elővételben az intézmény portáján kaphatók és a koncert előtt a helyszínen.

  2019.12.13.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka