Közös énekléssel kezdődött a XI. Fehérvári Ifjúsági Énekkari Találkozó

Lengyelországból, Ipolyságból, Budapestről, Kecskemétről és Tatabányáról közel háromszáz középiskolás érkezett Székesfehérvárra, hogy a Kodály és a Ciszterci Szent István Gimnázium énekkaraival közösen vegyen részt a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozón.
2019.04.05. 07:11 |

A Városház téren tartott ünnepélyes megnyitón Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok, valamint Kneifel Imre, a főszervező Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A karnagyok fogadásával, az Órajáték által játszott dallam meghallgatásával és egy közös Városház téri énekléssel kezdetét vette a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozó csütörtökön Székesfehérváron.

A Városház téren tartott ünnepélyes megnyitón Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok köszöntötte az résztvevőket: „Szóljon ez a három nap a zenéről, az éneklésről, a barátságkötésről, az ismerkedésről, a közösségépítésről.” A szakmai programok mellett a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy lehetőség legyen megismerni a város nevezetességeit. A tanácsnok reményét fejezte ki, hogy minél többen, minél többször visszatérnek majd barátaikkal, családjukkal Székesfehérvárra.

A fesztiválra érkezett kiváló énekkarokra számtalan bemutatkozási lehetőség vár a következő három napban, mondta el a szervezők nevében Kneifel Imre. A hangversenyteremben, sportcsarnokban, templomban éneklő fiatalok más-más közönség előtt lépnek fel, s szereznek jó tapasztalatokat. A fesztiválhangversenyen háromtagú zsűri előtt mutathatja be tudását az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola ifjúsági kamarakórusa (karnagy: Wollent Andrea), az Érseki Fiú és Férfikar Pueri Cantores Lublinenses Lublin (karnagy: Honti Attila), a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Závori Erika), a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Szeimann Zsuzsanna), a budapesti Vörösmarty Leánykar és Vegyeskar (karnagy: Gyombolai Bálint), valamint a székesfehérvári Kodály Zoltán Leánykar (karnagy: Feke Mariann), a Kodály Zoltán Fiúkar, a Kodály Zoltán Vegyeskar és a Kodály Zoltán Gimnázium Andante Vegyeskara (karnagy: Kneifel Imre) és a Ciszterci Szent István Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Radics Éva).

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozó pénteken 10 órától fesztiválhangversenyekkel folytatódik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, majd 19 órakor a Szent Imre-templomban egyházi műveket énekelnek. Szombaton a kora délutáni szakmai konferenciát követően 16 órától a belváros különböző pontjain (Városház tér, Országalma, Nemzeti Emlékhely, Mátyás király-emlékmű) adnak szerenádot. Április 7-én, vasárnap 9.00 órától folklórmatinét rendeznek a Liget sori MKOSZ sportcsarnokban. A „Szállj elő zöld ág” elnevezésű rendezvényen öt gyermektánccsoport és a kórusok adnak műsort. Ezt követően díjkiosztóval zárul a XI. Fehérvári Ének találkozó.

Kultúra

 1. Augusztus 20-án még látogatható az osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

  A Királyi Napok idején, augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.

  2019.08.19.
 2. Közösen koncertezett a Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Páratlan zenei randevú helyszíne volt a Zichy-színpad vasárnap este. A székesfehérvári kötődésű Blahalouisiana együttes és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adott közös koncertet, és különleges zenei élményben részesítette a fehérvári közönséget.

  2019.08.19.
 3. "Az alkotás folyamata olyan, mint amikor kiszórjuk a kirakó darabjait a dobozból"

  Hetedszer rendezte meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója, dr. Szikora János. Még a szombati teltházas premier előtt beszélgettünk a rendezővel a kezdetekről, IV. Béláról, a próbafolyamatról és arról, hogy, ha tehetné, szívesen filmes vászonra is vinné az Árpád-házi történetét.

  2019.08.18.
 4. IV. Béla drámai élettörténete elevenedik meg a szakrális színpadon

  Pénteken este a Koronázási szertartásjáték főpróbájára került sor a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei színdarab IV. Béla koronázását és fordulatokban bővelkedő élettörténetét eleveníti fel Szikora János rendezésében. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint határon túlról érkező diákok is közreműködnek.

  2019.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka