Közös énekléssel kezdődött a XI. Fehérvári Ifjúsági Énekkari Találkozó

Lengyelországból, Ipolyságból, Budapestről, Kecskemétről és Tatabányáról közel háromszáz középiskolás érkezett Székesfehérvárra, hogy a Kodály és a Ciszterci Szent István Gimnázium énekkaraival közösen vegyen részt a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozón.
2019.04.05. 07:11 |

A Városház téren tartott ünnepélyes megnyitón Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok, valamint Kneifel Imre, a főszervező Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A karnagyok fogadásával, az Órajáték által játszott dallam meghallgatásával és egy közös Városház téri énekléssel kezdetét vette a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozó csütörtökön Székesfehérváron.

A Városház téren tartott ünnepélyes megnyitón Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok köszöntötte az résztvevőket: „Szóljon ez a három nap a zenéről, az éneklésről, a barátságkötésről, az ismerkedésről, a közösségépítésről.” A szakmai programok mellett a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy lehetőség legyen megismerni a város nevezetességeit. A tanácsnok reményét fejezte ki, hogy minél többen, minél többször visszatérnek majd barátaikkal, családjukkal Székesfehérvárra.

A fesztiválra érkezett kiváló énekkarokra számtalan bemutatkozási lehetőség vár a következő három napban, mondta el a szervezők nevében Kneifel Imre. A hangversenyteremben, sportcsarnokban, templomban éneklő fiatalok más-más közönség előtt lépnek fel, s szereznek jó tapasztalatokat. A fesztiválhangversenyen háromtagú zsűri előtt mutathatja be tudását az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola ifjúsági kamarakórusa (karnagy: Wollent Andrea), az Érseki Fiú és Férfikar Pueri Cantores Lublinenses Lublin (karnagy: Honti Attila), a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Závori Erika), a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Szeimann Zsuzsanna), a budapesti Vörösmarty Leánykar és Vegyeskar (karnagy: Gyombolai Bálint), valamint a székesfehérvári Kodály Zoltán Leánykar (karnagy: Feke Mariann), a Kodály Zoltán Fiúkar, a Kodály Zoltán Vegyeskar és a Kodály Zoltán Gimnázium Andante Vegyeskara (karnagy: Kneifel Imre) és a Ciszterci Szent István Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Radics Éva).

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozó pénteken 10 órától fesztiválhangversenyekkel folytatódik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, majd 19 órakor a Szent Imre-templomban egyházi műveket énekelnek. Szombaton a kora délutáni szakmai konferenciát követően 16 órától a belváros különböző pontjain (Városház tér, Országalma, Nemzeti Emlékhely, Mátyás király-emlékmű) adnak szerenádot. Április 7-én, vasárnap 9.00 órától folklórmatinét rendeznek a Liget sori MKOSZ sportcsarnokban. A „Szállj elő zöld ág” elnevezésű rendezvényen öt gyermektánccsoport és a kórusok adnak műsort. Ezt követően díjkiosztóval zárul a XI. Fehérvári Ének találkozó.

Kultúra

 1. Előadás szociófotókról és fotóelméleti szavalókórus

  Csütörtökön este egy kulturális antropológiai előadást hallgathatunk meg a Híresek és képek című kiállításban Kassák Munka-körének szociofotó-csoportjáról, majd egy fotóelméleti szavalókórus lép fel.

  2019.06.18.
 2. Múzeumi programkavalkád szombaton - éjfélig lesznek nyitva a kiállítóhelyek

  A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

  2019.06.18.
 3. Pályázatot hirdetnek a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére

  A Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére. A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

  2019.06.17.
 4. Bence Lajos: Írott szóval – kötetbemutató beszélgetés hétfőn a Királykút Emlékházban

  Június 17-én, hétfőn a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban, ahol 18 órától Bence Lajos: Írott szóval című művéről Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész beszélget az őrvidéki szerzővel.

  2019.06.16.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka