Közel háromszáz diák szavalta a Szózatot a Vörösmarty Színházban

A Vörösmarty Színházban idén is megünnepelték második nemzeti énekünk megírásának évfordulóját. A 181 éve született Szózatot 245 székesfehérvári diák szavalta el a nagyszínpadon, az év utolsó bemutatója, az „Isten pénze” című musical bérletes közönsége előtt. 
2017.12.20. 07:08 |

1836 decemberében írta meg Vörösmarty Mihály a Szózatot. E jeles alkalomból, a tavaly indult kezdeményezést folytatva kedden 245 diák szavalta Vörösmarty sorait a teátrum színpadán. Dr. Szikora János igazgató köszöntötte a közönséget. Mint mondta, hagyományt szeretnének teremteni ezzel a közös szavalással Székesfehérvárról indulva a Kárpát-medencében. „A Szózat születése legyen a Magyar Hazaszeretet Napja, amikor valamennyi magyar nyelven játszó színházban elhangzik a színpadokon százak és ezrek tolmácsolásában Vörösmarty halhatatlan remekműve.”

Az idei évben a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Székesfehérvári SzC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium, a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Bory Jenő Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai szavalták együtt a Szózatot Tüzkő Sándor, a Vörösmarty Színház művészének vezényletével. Az Isten pénze musical bemutatójára érkezett közönség nagy tapssal köszönte meg a lélekemelő előadást.

Kultúra

 1. Bolero című estjével mutatkozott be a Székesfehérvári Balettszínház

  Első három felvonásos estjét mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház kedden este a Vörösmarty Színházban. A Bolero című esten öt kortárs táncszínházi darabot láthatott a közönség, az előadás előtt közönségtalálkozóra is invitálták a műfaj iránt érdeklődőket.

  2018.10.17.
 2. Mátyás és kora lesz a Kodolányi Szabadegyetem témája

  Folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem és a Harmadik Kor Egyeteme tudományos programsorozat. Október 17-én, szerdán Mátyás király kora és az uralkodó személyisége lesz a téma.

  2018.10.16.
 3. A Mesék feleségekről és férjekről című kötetet mutatják be a Széna téri Tagkönyvtárban

  Október 17-én, szerdán 18 órai kezdettel a Mesék feleségekről és férjekről című kötetet mutatják be a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Az eseményen közreműködik Csóka Judit és Rofusz Kinga, a beszélgetést vezeti Király Levente, a Corvina Kiadó szerkesztője. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.16.
 4. Belső világunk és az információrobbanás hatásai - Dr. Freund Tamás előadása csütörtökön

  Október 18-án, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Dr. Freund Tamás, Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának „Agyhullámok, memória, kreativitás: belső világunk és az információrobbanás hatásai” című előadása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az esemény a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatának keretében valósul meg, a belépés díjtalan.

  2018.10.15.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka