Kozáry Ferenc kapta a Vörösmarty-gyűrűt

Az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye alapján, a társulat titkos szavazatainak összesítése után a Vörösmarty-gyűrűt ma este Kozáry Ferenc húzhatta fel az ujjára. A szakmai díjat dr. Lőrinczy Attila, a város korábbi kulturális alpolgármestere adta át a Pelikán Udvarban.

2004.06.24. 19:36 |

 Az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye alapján, a társulat titkos szavazatainak összesítése után a Vörösmarty-gyűrűt ma este Kozáry Ferenc húzhatta fel az ujjára. A szakmai díjat dr. Lőrinczy Attila, a város korábbi kulturális alpolgármestere adta át a Pelikán Udvarban.


 Öt évvel ezelőtt az egyik előadás televíziós tiszteletdíját ajánlották fel nemes szándékkal a Vörösmarty Színház társulatának tagjai, hogy létrejöjjön a Vörösmarty-gyűrű elnevezésű díj, melyet a társulat titkos szavazása alapján kaphat meg az a színművész, akit kollégái szakmailag a legjobbnak ítélnek. Az alapítás évében Kuna Károly, a következő évben Kállay Ilona és Péterffy Attila, majd Zakariás Éva, tavaly pedig Matus György nyerte el a társulat kitüntetését; az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye alapján az idei gyűrűt Kozáry Ferencnek ítélte oda a társulat. A díjat dr. Lőrinczy Attila adta át: az előző önkormányzat kulturális alpolgármestereként ő is részt vett a díj megalapításában, két évvel ezelőtt pedig a társulat tiszteletbeli tagjává fogadták. A közönség is másképp néz arra a színművészre, aki ezt a díjat kapta a társaitól - mondta Lőrinczy Attila, miközben a saját Vörösmarty-gyűrűjét adta át kipróbálásra Kozáry Ferencnek, ugyanis a döntés annyira friss, hogy a színművész saját gyűrűje és oklevele még el sem készült.
  Kozáry Ferenc igazi polihisztor: előbb az egyik tanítóképző főiskolán, majd a Színművészeti Főiskola operett-musical szakán szerzett diplomát, de emellett képesített úszómester és zongorahangoló is. Hét évig vezetett gyerek színjátszó kört, majd a felnőttekre váltott: a Nemzeti Színiakadémia zenés színészmesterség tanára lett. A 25. Színház, a Várszínház, a Népszínház és a szekszárdi Német Bemutató Színpad után 1998-ban szerződött a fehérvári társulathoz, ahol értelemszerűen elsősorban zenés darabokban látható.

Kultúra

 1. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 2. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.
 3. Továbbra is várják a jelentkezőket a 12. Wass Albert Maratonra

  Ismét megrendezik a Wass Albert felolvasó maratont a Kárpát-medencében és azon túl is. A világméretű szépirodalmi kezdeményezés február 22-én és 23-án, pénteken és szombaton lesz. Székesfehérváron újra a Szent István Művelődési Ház szervezi a helyi eseményeket, melyekre továbbra is várják a csatlakozni szándékozó felolvasókat.

  2019.02.20.
 4. Pénteken avatják fel Bokros János költő emléktábláját

  Bokros János költő és tanár tiszteletére avatnak emléktáblát pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A rendezvényen tanárok és tanítványok, pályatársak emlékeznek a 30 éve elhunyt költőre, ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.02.19.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka