Kozáry Ferenc kapta a Vörösmarty-gyűrűt

Az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye alapján, a társulat titkos szavazatainak összesítése után a Vörösmarty-gyűrűt ma este Kozáry Ferenc húzhatta fel az ujjára. A szakmai díjat dr. Lőrinczy Attila, a város korábbi kulturális alpolgármestere adta át a Pelikán Udvarban.

2004.06.24. 19:36 |

 Az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye alapján, a társulat titkos szavazatainak összesítése után a Vörösmarty-gyűrűt ma este Kozáry Ferenc húzhatta fel az ujjára. A szakmai díjat dr. Lőrinczy Attila, a város korábbi kulturális alpolgármestere adta át a Pelikán Udvarban.


 Öt évvel ezelőtt az egyik előadás televíziós tiszteletdíját ajánlották fel nemes szándékkal a Vörösmarty Színház társulatának tagjai, hogy létrejöjjön a Vörösmarty-gyűrű elnevezésű díj, melyet a társulat titkos szavazása alapján kaphat meg az a színművész, akit kollégái szakmailag a legjobbnak ítélnek. Az alapítás évében Kuna Károly, a következő évben Kállay Ilona és Péterffy Attila, majd Zakariás Éva, tavaly pedig Matus György nyerte el a társulat kitüntetését; az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye alapján az idei gyűrűt Kozáry Ferencnek ítélte oda a társulat. A díjat dr. Lőrinczy Attila adta át: az előző önkormányzat kulturális alpolgármestereként ő is részt vett a díj megalapításában, két évvel ezelőtt pedig a társulat tiszteletbeli tagjává fogadták. A közönség is másképp néz arra a színművészre, aki ezt a díjat kapta a társaitól - mondta Lőrinczy Attila, miközben a saját Vörösmarty-gyűrűjét adta át kipróbálásra Kozáry Ferencnek, ugyanis a döntés annyira friss, hogy a színművész saját gyűrűje és oklevele még el sem készült.
  Kozáry Ferenc igazi polihisztor: előbb az egyik tanítóképző főiskolán, majd a Színművészeti Főiskola operett-musical szakán szerzett diplomát, de emellett képesített úszómester és zongorahangoló is. Hét évig vezetett gyerek színjátszó kört, majd a felnőttekre váltott: a Nemzeti Színiakadémia zenés színészmesterség tanára lett. A 25. Színház, a Várszínház, a Népszínház és a szekszárdi Német Bemutató Színpad után 1998-ban szerződött a fehérvári társulathoz, ahol értelemszerűen elsősorban zenés darabokban látható.

Kultúra

 1. Ingyenes vetítések a Barátság moziban a Magyar Film Napján

  Több filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével vetítésekkel és más programokkal ünneplik a Magyar Film Napját április 30-án. A Magyar Nemzeti Filmalap által tavaly útjára indított kezdeményezéshez idén a fehérvári Barátság mozi is csatlakozott: három magyar filmet tűzött műsorára ezen a napon; a filmek ingyenesen megtekinthetőek.

  2019.04.22.
 2. Húsvét vigíliája - Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt

  A nagyszombat Jézus halálára, illetve arra a napra emlékeztet, amikor holtteste mintegy kétezer évvel ezelőtt a sziklába vájt sírban feküdt. A húsvét ünnepének előnapján a keresztény egyházak szertartásain a hívek Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek. Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

  2019.04.20.
 3. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 4. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka