Fellinger Károly, felvidéki költő új kötetét mutatták be Fehérváron

Fellinger Károly „Köti a sötétséget” című verseskötetét mutatták be szerdán, Székesfehérváron, a Vörösmarty Társaság termében. Az est házigadái Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész és Saitos Lajos, költő voltak. A rendezvényen közreműködött P. Maklári Éva és a szerző.
2018.03.09. 09:37 |

A felvidéki magyar líra jelesének, a Székesfehérvárhoz is sok szállal kötődő Fellinger Károlynak 2016-os, Kéreggyűjtés című verseskötetéről többek között ezt írta Dr. Bakonyi István: „…A versek egy része magán viseli az istenes költészet jegyeit, az útkeresés stációit. Költőnk vallja, hogy az ember a Teremtő képére van formálva, és valamennyiünk életében fontos az isteni minőség jelenléte. Igaz, nem hangzatos ódákban vall minderről, hanem sokkal inkább csöndben és meghitten. A sokat emlegetett kegyelmi állapot ajándékaként. …És tudja, hogy az elszenvedett fájdalmak, keserűségek, személyes és közösségi tragédiák ellenére mindig bennünk él az örök karácsony (és persze az örök húsvét) reménye. S ebben az ilyesfajta líra sokat segíthet.”

S bizony a keservek, a fájdalmak és a szenvedések folyton körbeveszik a költőt.” - hangsúlyozta az irodalomtörténész, majd a közelmúltban megjelent „Köti a sötétséget” című új kötetről szólva elmondta: „a középpontban az olyannyira szeretett apa elvesztése, a halállal szembenéző poéta lírai naplója, az elengedés nehézsége áll. Felidéződnek apró életképek a múltból, a közösen átélt történésekről. Az apa és a fiú szoros kapcsolatáról. A lét folytonosságát az apa halála és az unoka születése jelzi. Mindeközben a versek jó részében epikus színeket és részleteket találunk, tulajdonképpen egy „verses regény” elemei állnak össze ebben a kötetben, miközben olvasunk a gyerekkorról, a fiú életének az apjához kötődő állomásairól, s vannak benne szociográfiai elemek is” – foglalta össze Bakonyi István. Fellinger Károly „Köti a sötétséget” című verseskötete a Media Nova M a Nap Kiadó – Dunaszerdahely közreműködésével jelent meg, 2017-ben.

Kultúra

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka