Körtevirágok címmel új előadást mutat be a Prospero Színkör

A XX. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében új darabot mutat be a Prospero Színkör. A színre vitt mű egy kísérlet arra, hogy össze lehet-e egyeztetni az egyik legklasszikusabb japán versforma, a haiku tisztaságát és személytelenségét a színpad és színészi jelenlét személyességével.
2019.05.14. 07:02 |

Az ingyenes előadást a nézők május 13-án és 15-én, hétfőn és szerdán 19 órától A Szabadművelődés Házában láthatják.

A Prospero Színkör 2000 óta működik Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában. Az alapítás óta eltelt 19 évben munkájukat a különböző színházi fesztiválokon elnyert számos díj fémjelzi.

A színkör a XX. Kortárs Művészeti Fesztiválon új darabbal jelentkezik: Körtevirágok című előadásuk egyben egy kísérlet is arra, hogy összeegyeztethető-e az egyik legklasszikusabb japán versforma – a haiku – tisztasága, személytelensége, a színpad és színészi jelenlét személyességével. Ideális esetben a költő vagy a színész semmivé válik: a haiku végül az olvasóban, a nézőben születik meg.

A Prospero előadása választ keres arra is, hogy a felgyorsult világban, a folyamatos külső és belső zajban, a bennünket elöntő információáradatban úrrá lehet-e az ember a türelmetlenségén, le tud-e fékezni és csendesedni, hogy átadja magát a színpadon látott képeknek, hangoknak, szavaknak és zenének, hogy tanuljon valami újat a külvilágról, a természetről vagy akár saját magáról.

A Micskó Zoltán rendezte kortárs művészeti előadást a társulat május 13-án és 15-én, hétfőn és szerdán 19 órai kezdettel viszi színpadra A Szabadművelődés Háza színháztermében. Az előadásokra a belépés ingyenes.

Kultúra

 1. Jubileumi hangversennyel ünnepelt a Zenei Nevelésért Alapítvány

  Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulóját. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett hangversenyen az elmúlt tíz év díjazottjainak vezetésével, felkészítésével léptek színpadra a tehetséges fiatalok.

  2019.05.20.
 2. „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” - Lukács László előadása

  Május 21-én, kedden 15 órakor „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” címmel Dr. Lukács László, néprajzkutató, egyetemi tanár tart előadást a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi állandó kiállítás termében. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.
 3. Disputa Majoros Róberttel, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetőjével

  Május 21-én, kedden 18 órakor újra disputa lesz az Öreghegyi Közösségi Házban. A vendég Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője, a házigazda Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke lesz. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.
 4. Händel zenéje csendül fel a Hiemer ház báltermében

  Hétfőn 19 órától  Händel műveiből hallhatunk válogatást a Hiemer ház báltermében, a koncerten közreműködik Borsódy László (trombita), Kalafszky Adriána (ének), Dinyés Soma és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei.

  2019.05.20.

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka