Kortárs lengyel-magyar kórusművek a Vox Mirabilis Kamarakórus készülő új lemezén

Sikeres pályázatnak köszönhetően egy lengyel–magyar tematikájú album megjelenéséhez nyert támogatást a Wacław Felczak Alapítványtól a Vox Mirabilis Kamarakórus. Az őszre elkészülő albumon lengyel és magyar kortárs zeneszerzők és költők művei hallhatók majd a két nemzet szín- és zeneművészeinek előadásában.
2021.05.03. 14:08 |

Idén is nagy volt az érdeklődés a Felczak-lemezek magyar-lengyel lemezpályázat iránt. Így dupla annyi pályázatot részesített százszázalékos támogatásban a Wacław Felczak Alapítvány, mint amennyit a kiírásban eredetileg tervezett. A beküldött 61 pályázat közül a négytagú szakmai zsűri értékelése nyomán az alapítvány Kuratóriuma összesen 14 pályázót részesített támogatásban, nyolcat Prémium, hatot pedig Junior kategóriában. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen a műfajukat tekintve változatos pályázatok közt számos izgalmas és értékes zenei projekt érkezett be. A jelentkezők között nagy számban fordultak elő elismert és neves magyar és lengyel művészek, valamint tehetséges fiatal zenészek, előadók, zenei formációk egyaránt.

A nyertesek között találjuk "Prémium" kategóriában többek között Szabó Balázs Bandáját, Illényi Katicát, a Miius-t és a Quimby zenekarból is ismert Balanyi Szilárdot. A “Junior” kategóriában ifj. Balázs Elemér, a Varga Dániel Eastern European Quartet, a Woodstock Barbie és például a Babra zenekar nyert támogatást a 2021-ben megvalósuló lengyel-magyar zenei albumaik megvalósításához, és azok promóciójához.

A „Prémium” kategória nyertes pályázói között van a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus is.

Zemlényi Katica karnagy örömmel osztotta meg a hírt. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az eddigi munkánkat elismerik, és a pályázattal ezt az egyébként régóta dédelgetett álmunkat megvalósíthatjuk.” Mint mondta, az őszre elkészülő lemezen kortárs költők versei szólalnak meg lengyelül és magyarul, majd ezen versek megzenésített változatai is hallhatóak. A tervek szerint a ma élő költők a két nép történelmével, barátságával kapcsolatos verseit színészek szólaltatják meg, a kórusművek előadásában egy ismert, fiatal, lengyel szoprán operaénekes és a szintén szoprán magánénekes, Zemlényi Eszter is közreműködik. E lemezen nemcsak a magyar és lengyel nép kultúrájából kaphatunk ízelítőt, hanem a művészeti ágak találkozásából is. A vadonatúj kórusműveket tartalmazó lemez izgalmas, modern és kortárs lesz, ígérik a készítők.

Kultúra

 1. Hétfőtől újra kinyit a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

  A vonatkozó jogszabályokra figyelemmel a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Fürdő sori székhelye és telephelyei – az Öreghegyi Közösségi Ház, a Felsővárosi Közösségi Ház, a Közösségi Központ – Feketehegy Szárazréti Kultúrudvar, a Királykút Emlékház, a Kisfaludi Közösségi Ház, a Vízivárosi Közösségi Klub, a Felsővárosi Alkotóház és a Csalai Közösségi Tér – május 10-től, hétfőtől ismét látogathatók

  2021.05.06.
 2. Zenélő kastélypark májusban és júniusban a fehérvári szimfonikusokkal

  Mozart, Piazzolla, Beethoven és Kuhlau művei csendülnek fel a fehérvárcsurgói kastélypark árnyas fái alatt május utolsó két hétvégéjén és júniusban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek előadását a Károlyi-kastélyt körülvevő arborétumban tett séta során évezhetik a program résztvevői.

  2021.05.06.
 3. Érzékenyítő pedagógusképzés a Hetedhét Játékmúzeumban

  A Hetedhét Játékmúzeum egy 2017 óta sikeres, óvodapedagógus és tanító hallgatókat megszólító, érzékenyítő képzést mutat be az Országos Múzeumandragógiai konferencián jövő hétfőn. A szakmai szimpóziumba online lehet bekapcsolódni.

  2021.05.06.
 4. Vasárnap délelőtt újra bábszínházba várják a gyerekeket az Igézőben

  Minyi Munyi megszökik a cirkuszból, ezzel kezdődnek a kismajom kalandjai a Meseerdőben. A gyerekeket vasárnap délelőtt újra bábszínházba várják az Igézőben. A programokat a járványügyi előírások betartásával lehet csak látogatni.

  2021.05.06.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka