Korlátozások a Vörösmarty Könyvtárban - a dolgozók és látogatók egészségét védik

A koronavírus-járvány második hulláma megérkezett, a járvány ütemének lassítása mindannyiunk közös felelőssége. Éppen ezért szigorú intézkedéseket vezetett be az Önkormányzat a városi fenntartású intézményeknél és gazdasági társaságoknál a járvány második hullámának megfékezésére.
2020.09.16. 16:07 |

Minden előírás célja a maszkviselés és a biztonságos távolságtartás garantálása, ezzel védve a munkavállalók és a látogatók egészségét.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár a következő korlátozásokat vezeti be épületeiben és szolgáltatásaiban.

- A könyvtárhasználók és a munkatársak biztonsága érdekében kérik, hogy a könyvtárat ne látogassa, aki koronavírussal fertőzött, aki a koronavírusos megbetegedés tüneteit mutatja, vagy az elmúlt 10 napban ilyen személlyel kapcsolatba került! Lázasan, betegen kérik, senki ne menjen be a könyvtárba!

- A könyvtár épületeibe történő belépéskor és a szabadpolcon elhelyezett dokumentumok kézbevétele előtt kérik a látogatókat, hogy használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket. A könyvtárban történő tartózkodásuk alatt kérik, mindvégig használjanak az orrot és szájat teljes egészében eltakaró maszkot vagy sálat.

- A társadalmi távolságtartás szabályai miatt egyszerre, egy időben, korlátozott számú olvasó tartózkodhat a könyvtárban, maximálisan 30 perc időtartamban. A kölcsönzés gyorsítása és a fizikai kontaktusok csökkentése érdekében kérik az olvasókat, ha tehetik, használják online szolgáltatásaikat: kölcsönzési határidők online hosszabbítása, könyvek online foglalása.

- Lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az olvasók által e-mailben vagy telefonon kért dokumentumokat előkészítik, és előre egyeztetett időpontban adják át a könyvtárban. A számítógépeket korlátozott számban, korlátozott ideig használhatják. A használat utáni fertőtlenítésről a kollégák gondoskodnak.

- A visszahozott könyveket 48 órára karanténba helyezik, ezek használatára csak a biztonsági idő letelte után van ismét lehetőség. Mivel a visszavétel adminisztrációja a karantén miatt csúszik, a dokumentumok kölcsönzési határideje esetenként lejárhat, így előfordul, hogy felszólító levelet fognak kapni az olvasók. Sajnos, ennek a folyamatnak a leállítására nincs lehetőség, így azt kérik az olvasóktól, hogy ebben az esetben a felszólító levelet ne vegyék zaklatásnak, a késedelmi díjat természetesen nem kell megfizetniük.

- A Központi Könyvtárból heti egy alkalommal továbbra is házhoz viszik a kért dokumentumokat. A kéréseket telefonon, illetve elektronikus levélben fogadják. Újra igénybe vehető a könyvtárakban a fiókközi kölcsönzési szolgáltatás, a kéréseket heti egy alkalommal teljesítik.

- Rendezvényeiket a járványügyi helyzetre való tekintettel, minden esetben az aktuális utasításoknak megfelelően, a szükséges védelmi intézkedések maximális figyelembevételével szervezik meg. Az ott tartózkodók létszámát korlátozzák.

- Gyermekfoglalkozást csak abban az esetben vállalnak, ha a csoport létszáma nem haladja meg a 15 főt, mert így a résztvevőket megfelelő távolságban tudják leültetni.

A könyvtár dolgozói köszönik a megértést és az együttműködést valamennyiünk egészségének megőrzése érdekében!

Kultúra

 1. Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit a Szent István Király Múzeum

  Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit ez év őszétől a Szent István Király Múzeum. A Hetedhét Játékmúzeumban, Gorsiumban és a Fekete Sas Patikamúzeumban is színes, izgalmas foglalkozásokat kínálnak a gyermekeknek óvodáskortól középiskolás korig.

  2020.09.23.
 2. Bemutatóra készül a Vörösmarty Színház - jön a Boeing, Boeing!

  Újratervezés után, a járványügyi rendelkezéseket figyelembe véve a Vörösmarty Színház társulata újabb fába vágta fejszéjét. Némi átszervezés után az évad egyik bemutatóját előrébb hozta a teátrum, így az olvasópróbával elkezdődött a Boeing, Boeing – leszállás Párizsban című légies vígjáték feszített tempójú próbafolyamata. Marc Camoletti Guinness-rekorder művét a tervek szerint október 10-én mutatják be a nagyszínpadon Bagó Bertalan rendezésében.

  2020.09.23.
 3. A Parnasszus kortárs apostolai - Lőrincz P. Gabriella lesz a vendég csütörtökön az Igézőben

  Az Aegis Művészetért és Kultúráért Alapítvány szeptember 24-én, csütörtökön 18 óra 30 perctől a Parnasszus kortárs apostolai irodalmi est sorozat következő rendezvényét szervezi meg Székesfehérváron, az Igézőben. A vendég Lőrincz P. Gabriella lesz, aki többek között a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet irodalmi referense, kulturális szervezője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója. 

  2020.09.23.
 4. Utcaszínház helyett tévéjátékkal emlékeznek idén az októberi forradalomra

  Idén a járványhelyzet miatt elmarad október 23-án a hagyományos, a Városház téren tartott utcaszínházi bemutató, helyette készül a Szemek című tévéjáték Matuz János forgatókönyve alapján, ő lesz a darab rendezője is. 

  2020.09.23.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka