Könyvtárnyitás a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban

Holnap délelőtt 9 órakor ünnepélyes keretek között Dominique de Combles de Nayves francia nagykövet  avatja fel a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a Fejtő Ferenc Könyvtárat.

2003.10.07. 11:02 |

Holnap délelőtt 9 órakor ünnepélyes keretek között Dominique de Combles de Nayves francia nagykövet  avatja fel a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a Fejtő Ferenc Könyvtárat.

A harmincas évek óta Franciaországban élő híres magyar történész-esszéista, aki személyesen is részt vesz az ünnepi eseményen, a teljes munkakönyvtárát, archívumát, valamint sajtódosszié-gyűjteményét a Károlyi József Alapítványnak adományozta. Az alapítvány a fehérvárcsurgói kastélyban egy Kulturális Találkozó Központot nyitott, mely ezen központok európai hálózatának is tagja lett - céljuk Magyarország európai csatlakozásának elősegítése.

A könyvtári anyag mintegy 10.000 könyvet és folyóiratot tartalmaz francia, magyar, német, olasz, angol nyelven mindazokról a témákról, amelyek Fejtő Ferenc munkásságának is fontos részét képezik, így Közép-Európa történelme, nemzetközi kapcsolatok, szociológia, disszidálásokkal foglalkozó irodalom és általános irodalom.

Ez a dokumentációs anyag nemzetközi viszonylatban is értékes információkat tartalmaz és bárkinek rendelkezésére áll a helyszínen. A fehérvárcsurgói Dokumentációs és Kutató Központ főleg Európa történelmére helyezi a hangsúlyt. Mint minden európai Kulturális Találkozó Központban, Fehérvárcsurgón is van szálláslehetőség a felújítás alatt álló műemlék kastélyban.

 

Kultúra

 1. Novák Eszter rendezésével indult az évad a megújuló Pelikán Fészekben

  Magyarországi ősbemutatóval és új névvel indult az évad a Vörösmarty Színház nagy múltú kamaraszínházában: Novák Eszter rendezésében Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező Az én kis hűtőkamrám című előadás látható a Pelikán Fészekben.

  2019.10.15.
 2. Átok és áldás - folytatódik a Somorjai bérlet koncertsorozata

  Folytatódik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus koncertsorozata Átok és áldás címmel október 24-én, csütörtökön 18 órától, a Szent István teremben. A műsorban Weiner, Liszt és Haydn művei szerepelnek.

  2019.10.15.
 3. Vakler Lajos, szerkesztő-riporter volt a hétfő esti vendég a Királykút Emlékházban

  Vakler Lajossal, a Fehérvár TV Penna Regia-díjas és Príma Primissima-különdíjas szerkesztőjével beszélgetett Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész hétfőn este a Királykút Emlékházban. Vakler Lajos kitűnő tanuló, sokszoros ifi válogatott labdarúgó és a Kríziskezelő Központ egyik alapítója is volt.

  2019.10.15.
 4. Az aukciók kulisszatitkai - Pasis est a Barátságban

  A művészeti aukciók rejtelmeiben mélyedhet el a Barátság mozi első Pasis estjének közönsége október 30-án, szerdán 18 órakor. Az estre természetesen nem csak férfiakat várnak, hiszen maga az előadó is egy üzletasszony, Soóky Marietta műkereskedő, műgyűjtő, a Nagyházi Galéria- és Aukciósház vezetője.

  2019.10.15.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka