Könyvtárnyitás a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban

Holnap délelőtt 9 órakor ünnepélyes keretek között Dominique de Combles de Nayves francia nagykövet  avatja fel a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a Fejtő Ferenc Könyvtárat.

2003.10.07. 11:02 |

Holnap délelőtt 9 órakor ünnepélyes keretek között Dominique de Combles de Nayves francia nagykövet  avatja fel a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a Fejtő Ferenc Könyvtárat.

A harmincas évek óta Franciaországban élő híres magyar történész-esszéista, aki személyesen is részt vesz az ünnepi eseményen, a teljes munkakönyvtárát, archívumát, valamint sajtódosszié-gyűjteményét a Károlyi József Alapítványnak adományozta. Az alapítvány a fehérvárcsurgói kastélyban egy Kulturális Találkozó Központot nyitott, mely ezen központok európai hálózatának is tagja lett - céljuk Magyarország európai csatlakozásának elősegítése.

A könyvtári anyag mintegy 10.000 könyvet és folyóiratot tartalmaz francia, magyar, német, olasz, angol nyelven mindazokról a témákról, amelyek Fejtő Ferenc munkásságának is fontos részét képezik, így Közép-Európa történelme, nemzetközi kapcsolatok, szociológia, disszidálásokkal foglalkozó irodalom és általános irodalom.

Ez a dokumentációs anyag nemzetközi viszonylatban is értékes információkat tartalmaz és bárkinek rendelkezésére áll a helyszínen. A fehérvárcsurgói Dokumentációs és Kutató Központ főleg Európa történelmére helyezi a hangsúlyt. Mint minden európai Kulturális Találkozó Központban, Fehérvárcsurgón is van szálláslehetőség a felújítás alatt álló műemlék kastélyban.

 

Kultúra

 1. Egymásra hangolva rajzpályázat - augusztus 20-ig várják az alkotásokat

  Meghosszabbították az "Egymásra hangolva" című rajzpályázat benyújtásának határidejét! A Tálos Edit Alapítvány felhívásában arra biztat minden hermannos növendéket és zeneovis kisgyermeket, hogy minél többen alkossanak és küldjék el szebbnél szebb képeiket, hogy elkészíthessék a 2020/21-es tanév sulinaptárát. Az új határidő augusztus 20.

  2020.06.02.
 2. Gyereknap 2020 - meglepetések a fehérvári gyermekeknek május utolsó vasárnapján

  A Hetedhét Játékmúzeum online mini múzeumpedagógiai foglalkozással, mesével, tárlatvezetéssel, valamit a Hetedhét Játékfesztivál legszebb pillanatait felelevenítő történetekkel készült a legkisebbeknek. A gyermeknapon a Koronás Parkban kézműves foglalkozások, Királyi Kaszinó, baba-mama sarok, a Fő utcán bohócok várták a családokat.

  2020.06.01.
 3. Állatkerti történet - gyereknapi ajándék a Vörösmarty Színháztól

  Különleges ajándékkal készül gyereknapra a Vörösmarty Színház. Vasárnap reggel nyolc órától Facebook oldalukon online elérhetővé teszik a 2019/20-as évad egyik legsikeresebb gyerekelőadását, az Állatkerti történetet.

  2020.05.30.
 4. Fehérvári virágos pünkösd - nézze meg képeken milyen szép a Belváros

  Ha pünkösd, akkor virágok – a sokéves, szép hagyományt idén is megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben kicsit másképp, de élvezhetjük a szépséges virágcsodák látványát a Fehérvári virágos pünkösd keretében. Nem lesz közös séta, és koncerteket sem hallgathatunk, de a város virágkötő mestereinek alkotásait idén is megcsodálhatjuk a hosszú hétvégén.

  2020.05.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka