Költőnk és kora – elindult a jelentkezés a középiskolásoknak szóló vetélkedőre

Idén is meghirdették a József Attila munkásságáról szóló, Költőnk és kora című versenyt középiskolás csapatok számára, a költészet napjához kapcsolódóan. A kétfordulós tudáspróbára már lehet jelentkezni, az első rész március folyamán online, míg a második, egyben döntő forduló áprilisban személyes részvétellel zajlik.
Jelentkezni ITT lehet!
2024.02.07. 08:38 |
Költőnk és kora – elindult a jelentkezés a középiskolásoknak szóló vetélkedőre

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Vörösmarty Mihály Könyvtár a költészet napja alkalmából harmincharmadik alkalommal hirdet "Költőnk és Kora" címmel vetélkedőt középiskolások számára József Attila munkásságáról, életéről, koráról, irodalomtörténeti jelentőségéről, hatásáról.

Céljuk elmélyíteni és szélesíteni a diákok József Attilával kapcsolatos ismereteit, hogy ezáltal még közelebb jussanak a költő világához, valamint hozzásegíteni a diákokat kreatív készségeik, képességeik kibontakoztatásához, fejlesztéséhez.

A játék a József Attila költészete, élete, különös tekintettel kortársaival való kapcsolataira, utóélete, hatása (megzenésített versek, emlékversek), versrészletek nyelvi, stiláris elemzése fő témák köré szerveződik. A versenyben középiskolások 3 fős csapatai vehetnek részt (egy iskolából több csapat is jelentkezhet). A vetélkedő két fordulóból áll. Az első fordulóban az internetes játék feladatait a regisztrált csapatok 2023. március 6. és 20. között oldhatják meg. A játékosok főként versismereti, irodalomtörténeti, kortörténeti, József Attila életével, kortársaival kapcsolatos és alapvető könyvtárhasználati ismeretekkel kapcsolatos feladatokat kapnak. A második fordulóba a zsűri döntése alapján a legtöbb pontszámot elért csapatok kerülnek be, akiket e-mailen értesítenek, és az eredményeket a www.tarsolyegyesulet.hu honlapon is megjelentetik.

A második fordulóra József Attila születésnapján, a költészet napján, 2024. április 11-én, csütörtökön kerül sor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében. A legjobban szereplő csapatok (a diákok és a felkészítő tanáruk) 40.000 Ft, 32.000 Ft, 24.000 Ft értékű könyvvásárlási utalványt és könyveket kapnak a zsűritől, valamint a legsikeresebb felkészítő tanárt vagy vetélkedő diákot Tóth László-díjban részesítik.

A vetélkedőre 2024. február 6-tól a www.tarsolyegyesulet.hu honlapon, a „Költőnk és Kora” címszó alatt a kért adatok megadásával (regisztrációval) lehet jelentkezni.