Posztolva, elmondva és énekelve - városszerte ünnepelték a magyar költészet napját

Vidám versünneppel, Nemes Nagy Ágnes-összeállítással köszöntötték a magyar költészet napját a munkácsys kisiskolások József Attila szobránál. A Fő utcán idén is posztolhattunk kedvenc verseket az Igéző előtt, aki pedig kedvet érzett, az Olvasóterem Versmaratonján vehetett részt délután. Pénteken a Deák Gyűjteményben szerveznek zenés irodalmi programot.
2018.04.11. 18:10 |

A magyar költészet napján, április 11-én ismét posztolhattunk verset a Fő utcán az Igéző előtt.

A népszerű kezdeményezésre kedvenc verseket vagy saját költeményeket csipeszelhettek ki a járókelők, a vállalkozó kedvűek pedig el is mondhatták, fel is olvashatták a választott szépirodalmi szövegeket a játékszínben.

„A gondolj-rám-virág,/ az volna szép, az volna szép,/ a gondolj-rám-virág,/ az barna-kék, az barna-kék/ (csak volna barna, volna kék,/ a gondolj-rám csak volna szép,/ mert nincs ilyen).” – a Munkácsy Mihály Általános Iskola vidám versünnepi összeállításában hangzottak fel Nemes Nagy Ágnes költeményei. József Attila szobránál a kisiskolások énekes-verses műsorában a Bors néni-versek, a Lila fecske, a Cifra palota és a Tavaszi felhők is.

A Felsővárosi Általános Iskolában szavalóversennyel emlékeztek meg a magyar költészet napjáról.

A Költőnk és kora hagyományos versenye a középiskolásoknak, középpontban József Attila költeményeivel, életpályájával, kortársaival. A Tarsoly Ifjúságért Egyesület szervezte megmérettetés döntőjébe hat négy fős csapat jutott, két-két csapat a Ciszterci Szent István Gimnáziumból és a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból, valamint a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium és a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjai bizonyultak a legjobbaknak.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében Versmaratonra hívta az érdeklődőket az Ősfehérvár Alkotóközösség: a belépő versként volt olyan résztvevő, aki saját szerzeményét mondta el a rendezvényen.

A nap folytatásaként 17 órakor hagyományosan a Vörösmarty Társaság termében adták át a Vajda János-díjat, amit a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár az irodalmi társasággal együtt alapított a megyében élő költők elismerésére.

„Ha szívemen a félelem”: 11 versből álló költészet-napi programra várta az irodalombarátokat Somos Ákos a Budai úti Tagkönyvtárban, többek között Vörösmarty, József Attila, Kosztolányi, Radnóti, Varró és Babiczky Tibor soraival.

Április 13-án, pénteken 17 órakor kezdődik a Múzeum magyar költészet napjához kapcsolódó estje a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben: Szavak és terek címmel.

A rendezvényen Pilinszky, Radnóti, Petőfi és más költők sorai lépnek párbeszédbe Schaár Erzsébet szobraival. A szövegeket Barbély Gábor és Ferenczy-Nagy Boglárka adják elő, trombitán közreműködik Hekele Dániel, a műsorvezető Czinki Ferenc lesz.

Kultúra

 1. Kiállítással és színdarabbal ünnepelték az örmény kultúrát a Művészetek Házában

  Örmény hagyományőrző kulturális rendezvénynek adott helyet a Művészetek Háza vasárnap a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtekinthették Ermone-Zabel Martaian kifinomult technikával készült képzőművészeti alkotásait és láthatták a Hotel Yerevan egyfelvonásos vígjátékot is.

  2018.10.21.
 2. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 3. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 4. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka