Kőleves happeninggel nyílt meg Garami Richárd emlékkiállítása

Garami Richárd emlékkiállításával nyílt meg pénteken a 18. Kortárs Művészeti Fesztivál a Pelikán Galériában. A happeninggel megnyíló tárlaton Szentjóby Tamás, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára kiemelte, hogy  Garami Richárd azon kevesek közé tartozott, akik nem csak időnként csinálnak valamit, hanem a nap 24 órájában művelik saját sorsukat, mindezt nem remeteként, hanem közösségi emberként.
2017.05.12. 19:58 |
Kőleves happeninggel nyílt meg Garami Richárd emlékkiállítása

Az emlékkiállítás nem megnyitó szöveggel, hanem egy happeninggel nyílt meg. Egy obszidián követ adott körbe egymás kezébe a közönség, ami végül belekerült egy bográcsban készülő „kőlevesbe”, amit közösen fogyasztottak el Garami Richárd emlékére. Rövid köszöntőjében Czinki Ferenc, a Garami Richárd Alapítvány kurátora elmondta, hogy az emlékkiállítással és a megnyitó happeninggel a művészt és a közösségét szeretnék fenntartani és szeretnék elérni, hogy minél többen érdeklődjenek Garami Richárd munkái iránt.Szentjóby Tamás egyetemi tanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékének oktatója, saját definíciója szerint „nem művészet művész”  a megnyitón felidézett egy eseményt 2013 február 28-áról, amikor Garami Richárd egy rendezvényen a kezébe adott valamit, amiről azt mondta, „ez majd segít rajtad, tedd be a zsebedbe”. Egy fekete kő volt az, egy obszidián, vagy vulkáni üveg, amit Szentjóby azért kapott, hogy ne fájjon a lába. Szentjóby Tamás felidézte, hogy korábban olyan fájdalmai voltak, hogy már fájdalomcsillapítókat kellett szednie, azonban az oxidiánnal a zsebében egy-két hét múlva az volt a benyomása, mintha a kő tényleg segítene. Meg is köszönte Ricsinek, akiről e-mail váltásuk során kiderült, hogy ért a gyógyító kövekhez.

"Rengeteg dologgal foglalkozott és azon kevesek közé tartozott, akik nem csak időnként csinálnak valamit, hanem a nap 24 órájában művelik saját sorsukat, mindezt nem remeteként, hanem közösségi emberként.” – fogalmazott Szentjóby Tamás, aki elmondta, hogy Zádor Tamás intermediális művész ötlete volt, hogy a követ, amit tőle kapott és elhozott a kiállítás megnyitójára, egy kőleves készítéséhez használják fel. A megnyitón tűzzsonglőrökkel is emlékeztek Garami Richárdra, aki amellett, hogy filmet, videót, rajzot, nyomatokat és fotókat készített, tűzfújó is volt és imádott főzni is.Garami Richárd munkája sokoldalú és szerteágazó. Azon művészek közé tartozott, akik szívesen kísérleteznek és alkotnak különböző anyagokkal, felületeken, a legkülönfélébb mezsgyéken, a legváltozatosabb művészeti ágakban. Mindemellett közösségi és pedagógiai munkája is ismert. Hatalmas hátrahagyott életművének feldolgozása hosszú ideig tart majd, e munka első állomásának tekinthető a Pelikán Galéria kiállítása. Családja és barátai közreműködésével létrejött a Garami Richárd Alapítvány, amelynek célja Garami Richárd képzőművészeti hagyatékának gondozása, kiállítások létrehozása, műveinek (fotó, film, festmény stb.) bemutatása, katalógusok és más írásművek megjelenésének elősegítése, kiadása, emlékének ápolása. Az alapítvány működését az alábbi bankszámlaszámra történő befizetéssel támogathatja: 16200223-10059665-00000000. A kiállítás június 7-én 18 órától irodalmi esttel, Garami Richárd kedvenc szövegeiből összeállított felolvasással, beszélgetéssel zárul.