Kneifel Nóra nyerte a X. Fehérvári Versünnep döntőjét

Tizenkét diák részvételével rendezték meg szombaton a X. Fehérvári Versünnep döntőjét. A zsűri magas színvonalú produkciókat láthatott a Városháza Dísztermének színpadán, a fiatalok szavalataikkal bizonyították, hogy szeretik és értik is a verseket.
2019.04.06. 14:47 |

A Versünnep győztese a zsűri döntése alapján Kneifel Nóra lett, aki Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című versét szavalta.

A X. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész volt, a zsűri tagjai között pedig Závodszky Noémi színművész, Vakler Lajos újságíró, Bobory Zoltán író, költő és Tornyai Gábor plébános atya kapott helyet.

A döntő megnyitóján Hagymásy András, a Fehérvár Médicentrum Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, évről évre látszik, hogy ebben a városban számos olyan tehetség nevelkedik, akik méltán állnak színpadra és mutatják meg tehetségüket az egész városnak. 

A X. Fehérvári Versünnep fináléjában Balázs Fanni Fernando Passoa: Pacal portói módra,  Kneifel Nóra Gyóni Géza: Csak egy éjszakára..., Csengey Márton Arany János: Visszatekintés, Rásky Gergő pedig Szabó Lőrinc: Kalibán című versét szavalta. Kiss Viktória Reményik Sándor: Vájd ki, Brunner Mátyás Kosztolányi Dezső: A rút varangyot véresen megöltük, Kerényi Réka Szilvia Dsida Jenő: Elárul, mert világít, Farkas Eszter Kőmíves Kelemen: Magyar népballadáját szólaltatta meg. Baksa Ervin István Karinthy Frigyes: Előszó, Krencz Virág Zsófia Reményik Sándor: Szeretnélek mellenragadni..., Szipola Antal Ady Endre: Finita, Balázs Fanni és Cser-Palkovics Gergely pedig József Attila: Minden rendű emberi dolgokhoz című versével érkezett a döntőre.

A szavalatok után a zsűri döntéshozatalra vonult vissza, majd a rendezvény két fővédnöke, Spányi Antal püspök és Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a versenyzőket és a hallgatóságot.

"Ezen a Versünnepen olyan ajándékokat kaptunk, melyek fontosak az ember életében. Nem valamiféle ünnepi kacatot, hanem valamit, ami elkísér bennünket, ami az életünket teszi jobbá és gazdagabbá. Fontos ez nekünk most, amikor azt látjuk, hogy bizonyos törekvések olyan emberi értékeket szorítanak háttérbe, vagy próbálnak elvalótlanítani, amelyek hozzá tartoznak egy nemzet létéhez, de hozzá tartoznak egy ember létéhez is. A gyökerek, a nyelv, a szellemiség, a hagyomány, mindaz ami megtart bennünket." - fogalmazott Spányi Antal megyéspüspök. 

Köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, hogy a X. Fehérvári Versünnep után nyugodtan mondhatjuk, hogy a város kulturális és oktatási életének hagyománya lett ez a rendezvény. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki segített ebben, különösen a Fehérvár Médiacentrumnak, a zsűri tagjainak és a tehetséges diákok tanárainak.

A zsűri döntését Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész ismertette: a harmadik helyezett Kiss Viktória, a második helyezett Csengey Márton, az első helyezett pedig Kneifel Nóra lett.

A Fehérvár Médiacentrum különdíját Farkas Eszter vehette át Hagymásy András igazgatótól, míg Rásky Gergő a SZÉPHŐ Zrt. különdíját kapta. Szintén különdíjas lett Cser-Palkovics Gergely, aki a Jobtain Kft. különdíját vehette át.

A győztes, Kneifel Nóra, a Teleki Gimnázium végzős diákja nem először vett részt a Versünnepen. A komoly témákat boncolgató költemények a kedvencei, nagyon szereti József Attila verseit, mégis Gyóni Géza verset hozott a döntőre. Mentora Varga Gabriella színésznő volt. 

A zsűri elnöke, Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész értékelésében kiemelte, hogy a versmondás igény műfaj, amibe sok munkát kell beletenni, kemény órák, napok, hetek és hónapok munkája van egy jó produkció mögött. "Úgy gondoljuk, hogy magányos műfaj a versmondás és mégis közösségformáló erő. Ha a döntősök egymásra néznek életük folyamán bármikor, mindig cinkosság lesz a szemükben, ami azért születik meg, mert arra gondolnak, hogy magasrendű gondolatokat tudnak kifejezni olyan formában, amit csak a költők tudnak megálmodni." - mondta el Kubik Anna színművész.

Kultúra

 1. Kultúrházak éjjel-nappal: Mindennap értéket adunk Székesfehérváron is!

  Szeptember utolsó hétvégéjén ismét több száz kulturális központ, művelődési ház, közösségi színtér várja az érdeklődőket országszerte és határon túl is változatos és értékes programokkal a 15. Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton. Az országos akcióhoz a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ is csatlakozott.

  2021.09.20.
 2. Jazz a múzeumban - Vörös Tamás Project szeptember 21-én

  A Vörös Tamás Project koncertjével folytatódik az Egyházmegyei Múzeum koncertsorozata szeptember 21-én, kedden 18 órakor. A Gotthárd Mike, Horváth János, Hámori János, Potesz Balázs és Vörös Tamás alkotta együttes hangzásában a jazz, a pop, a rock és a soul zene ötvöződik.

  2021.09.20.
 3. Keresik Fejér megye legjobb könyvtárosát - október 15-ig várják a javaslatokat

  Idén is keresi Fejér megye legjobb könyvtárosát a Vörösmarty Mihály Könyvtár. A Tóth György emlékérem várományosára az intézmények dolgozói és az olvasók is tehetnek javaslatot, egyénileg vagy csoportosan október 15-ig.

  2021.09.19.
 4. Gazdag programkínálattal csatlakozott Székesfehérvár a Kulturális Örökség Napjaihoz

  Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendezik meg a Kulturális Örökség Napjai programsorozatot. Az épített örökség ünnepén ingyenes épületlátogatásokkal, vezetésekkel, körsétákkal várták a kíváncsiakat olyan létesítményekben, melyek máskor részben vagy egészen zárva tartanak a látogatók előtt.

  2021.09.18.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Székesfehérvár Topotéka