Királyi Játéktér, gyermekjátszó, térzene és néptánc minden mennyiségben

A vasárnap esti megnyitót követően három napon át ismerkedhetnek az érdeklődők a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztiválra érkezett nemzetek kultúrájával. A tánccsoportok kézműves foglalkozásokkal, térzenével, táncházzal készülnek, esténként pedig a Zichy színpadon lépnek fel.
A Királyi Napok programjait ITT találja!
2019.08.12. 07:16 |

A Székesfehérvári Királyi Napok eseményei a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj, a Deák Dénes Díj és a Deák Dénes Ösztöndíj átadásával folytatódnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok keretében ismét városunkban érkezett a világ. A XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői a Mátyás király emlékmű előtt, a Táncházban és a Zichy színpadon mutatkoznak be. A délelőtti események 11 órakor kezdődnek a Mátyás király-emlékmű előtt. A rögtönzött szabadtéri játszótéren ügyességi és eszközös gyermekjátékokat ismerhetnek meg és próbálhatnak ki azok, akik bekapcsolódnak a macedón és a kolumbiai csoportok zenés foglalkozásaiba.

Kanada, Brazília és Tajvan képviselői a Táncházban kialakított Királyi Gyermekjátszóban gyermekjátékokat, körtáncokat tanítanak. 16 órától kicsik és nagyok kipróbálhatják, hogyan játszanak, táncolnak és dalolnak a családok a világ más tájain. 17 órától a Mátyás király-emlékműnél kanadai és brazil népzenét játszanak, majd 18 órától a Zichy ligeti színpadon a külföldi csoportok fellépői közül Macedónia és Tajvan, valamint a „Fölszállott a páva Székesfehérvárra” műsor (Debreceni Hajdú Táncegyüttes – Szinvavölgyi Néptáncműhely – Alba Regia Táncegyüttes) résztvevői lépnek színpadra. Majd a Táncházban 21.30 órától Szlovákia, Indonézia és Törökország táncosai lesznek a fergeteges mulatságot ígérő nemzetközi folkest fellépői.

A Székesfehérvári Királyi Napok negyedik napján, augusztus 12-én 16 órakor adják át a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjakat, a Deák Dénes Díjat és a Deák Dénes Ösztöndíjat. A hagyományokhoz hűen az ünnepségnek a Bory-vár ad otthont.

Kultúra

 1. Augusztus 20-án még látogatható az osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

  A Királyi Napok idején, augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.

  2019.08.19.
 2. Közösen koncertezett a Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Páratlan zenei randevú helyszíne volt a Zichy-színpad vasárnap este. A székesfehérvári kötődésű Blahalouisiana együttes és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adott közös koncertet, és különleges zenei élményben részesítette a fehérvári közönséget.

  2019.08.19.
 3. "Az alkotás folyamata olyan, mint amikor kiszórjuk a kirakó darabjait a dobozból"

  Hetedszer rendezte meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója, dr. Szikora János. Még a szombati teltházas premier előtt beszélgettünk a rendezővel a kezdetekről, IV. Béláról, a próbafolyamatról és arról, hogy, ha tehetné, szívesen filmes vászonra is vinné az Árpád-házi történetét.

  2019.08.18.
 4. IV. Béla drámai élettörténete elevenedik meg a szakrális színpadon

  Pénteken este a Koronázási szertartásjáték főpróbájára került sor a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei színdarab IV. Béla koronázását és fordulatokban bővelkedő élettörténetét eleveníti fel Szikora János rendezésében. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint határon túlról érkező diákok is közreműködnek.

  2019.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka