Kilátó és lakomaterem is lesz Gorsiumban

A Gorsium régészeti park területén zajló nagyszabású beruházás, a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című program munkálatait nézhették meg az újságírók kedden délelőtt. A több mint 650 millió forintos Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházás költségeihez Fehérvár több mint 123 millió forintnyi önrésszel járul hozzá.
2015.07.14. 12:11 |
A Gorsium régészeti park területén zajló nagyszabású beruházás, a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című program munkálatait nézhették meg az újságírók kedden délelőtt. A több mint 650 millió forintos Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházás költségeihez Fehérvár több mint 123 millió forintnyi önrésszel járul hozzá.
KÉPGALÉRIA a helyszíni bejárásról
Hamarosan befejezik a római kori lakóház mintájára készült, „U” alakú épületet, amelynek egyik szárnyában irodákat és múzeumi raktárt alakítanak ki, míg a másik szárny látványraktárnak ad majd helyet, ahol a feltárások során előkerült leleteket mutatják be. A látogatóközpontban éppen beépítés alatt vannak a nyílászárók és javában folynak már a belső munkák, gépészeti szerelések. Épül a városfal délkeleti szakasza két sarok- és egy oldaltoronnyal. Itt a fal és a tornyok teteje egyben kilátóként is funkcionál majd, melyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók.

Az újságírókat Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum osztályvezetője és Horváth Tamás, Tác polgármestere kalauzolta végig az építkezésen.
A beruházásnak köszönhetően a II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobájába is bepillantást nyerhetnek majd a látogatók. A részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem és a lakomaterem pincéjében egy korhűen berendezett tároló helyiséget láthatunk majd, a régészeti feltárások során előkerült főzéshez és étkezéshez használt edényekkel.
A Gorsium leletanyaga közel kétmillió tárgyat tesz ki, amelyből több ezer tárgy kerül majd kiállításra az új épületekben. A kerámiatöredékek, téglák, több mázsás kövek részben a park területén lesznek láthatóak, hiszen a projekt részeként a Zichy pince belső terét is felújítják. Itt a terem méretű, üvegcsempével bélelt hordót kibontják és ezek a továbbiakban vitrinként funkcionálnak majd.

Kultúra

 1. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 2. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.
 3. Továbbra is várják a jelentkezőket a 12. Wass Albert Maratonra

  Ismét megrendezik a Wass Albert felolvasó maratont a Kárpát-medencében és azon túl is. A világméretű szépirodalmi kezdeményezés február 22-én és 23-án, pénteken és szombaton lesz. Székesfehérváron újra a Szent István Művelődési Ház szervezi a helyi eseményeket, melyekre továbbra is várják a csatlakozni szándékozó felolvasókat.

  2019.02.20.
 4. Pénteken avatják fel Bokros János költő emléktábláját

  Bokros János költő és tanár tiszteletére avatnak emléktáblát pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A rendezvényen tanárok és tanítványok, pályatársak emlékeznek a 30 éve elhunyt költőre, ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.02.19.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka