Kilátó és lakomaterem is lesz Gorsiumban

A Gorsium régészeti park területén zajló nagyszabású beruházás, a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című program munkálatait nézhették meg az újságírók kedden délelőtt. A több mint 650 millió forintos Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházás költségeihez Fehérvár több mint 123 millió forintnyi önrésszel járul hozzá.
2015.07.14. 12:11 |
A Gorsium régészeti park területén zajló nagyszabású beruházás, a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című program munkálatait nézhették meg az újságírók kedden délelőtt. A több mint 650 millió forintos Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházás költségeihez Fehérvár több mint 123 millió forintnyi önrésszel járul hozzá.
KÉPGALÉRIA a helyszíni bejárásról
Hamarosan befejezik a római kori lakóház mintájára készült, „U” alakú épületet, amelynek egyik szárnyában irodákat és múzeumi raktárt alakítanak ki, míg a másik szárny látványraktárnak ad majd helyet, ahol a feltárások során előkerült leleteket mutatják be. A látogatóközpontban éppen beépítés alatt vannak a nyílászárók és javában folynak már a belső munkák, gépészeti szerelések. Épül a városfal délkeleti szakasza két sarok- és egy oldaltoronnyal. Itt a fal és a tornyok teteje egyben kilátóként is funkcionál majd, melyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók.

Az újságírókat Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum osztályvezetője és Horváth Tamás, Tác polgármestere kalauzolta végig az építkezésen.
A beruházásnak köszönhetően a II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobájába is bepillantást nyerhetnek majd a látogatók. A részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem és a lakomaterem pincéjében egy korhűen berendezett tároló helyiséget láthatunk majd, a régészeti feltárások során előkerült főzéshez és étkezéshez használt edényekkel.
A Gorsium leletanyaga közel kétmillió tárgyat tesz ki, amelyből több ezer tárgy kerül majd kiállításra az új épületekben. A kerámiatöredékek, téglák, több mázsás kövek részben a park területén lesznek láthatóak, hiszen a projekt részeként a Zichy pince belső terét is felújítják. Itt a terem méretű, üvegcsempével bélelt hordót kibontják és ezek a továbbiakban vitrinként funkcionálnak majd.

Kultúra

 1. Ingyenes vetítések a Barátság moziban a Magyar Film Napján

  Több filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével vetítésekkel és más programokkal ünneplik a Magyar Film Napját április 30-án. A Magyar Nemzeti Filmalap által tavaly útjára indított kezdeményezéshez idén a fehérvári Barátság mozi is csatlakozott: három magyar filmet tűzött műsorára ezen a napon; a filmek ingyenesen megtekinthetőek.

  2019.04.22.
 2. Húsvét vigíliája - Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt

  A nagyszombat Jézus halálára, illetve arra a napra emlékeztet, amikor holtteste mintegy kétezer évvel ezelőtt a sziklába vájt sírban feküdt. A húsvét ünnepének előnapján a keresztény egyházak szertartásain a hívek Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek. Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

  2019.04.20.
 3. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 4. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka