Kilátó és lakomaterem is lesz Gorsiumban

A Gorsium régészeti park területén zajló nagyszabású beruházás, a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című program munkálatait nézhették meg az újságírók kedden délelőtt. A több mint 650 millió forintos Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházás költségeihez Fehérvár több mint 123 millió forintnyi önrésszel járul hozzá.
2015.07.14. 12:11 |
A Gorsium régészeti park területén zajló nagyszabású beruházás, a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című program munkálatait nézhették meg az újságírók kedden délelőtt. A több mint 650 millió forintos Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházás költségeihez Fehérvár több mint 123 millió forintnyi önrésszel járul hozzá.
KÉPGALÉRIA a helyszíni bejárásról
Hamarosan befejezik a római kori lakóház mintájára készült, „U” alakú épületet, amelynek egyik szárnyában irodákat és múzeumi raktárt alakítanak ki, míg a másik szárny látványraktárnak ad majd helyet, ahol a feltárások során előkerült leleteket mutatják be. A látogatóközpontban éppen beépítés alatt vannak a nyílászárók és javában folynak már a belső munkák, gépészeti szerelések. Épül a városfal délkeleti szakasza két sarok- és egy oldaltoronnyal. Itt a fal és a tornyok teteje egyben kilátóként is funkcionál majd, melyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók.

Az újságírókat Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum osztályvezetője és Horváth Tamás, Tác polgármestere kalauzolta végig az építkezésen.
A beruházásnak köszönhetően a II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobájába is bepillantást nyerhetnek majd a látogatók. A részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem és a lakomaterem pincéjében egy korhűen berendezett tároló helyiséget láthatunk majd, a régészeti feltárások során előkerült főzéshez és étkezéshez használt edényekkel.
A Gorsium leletanyaga közel kétmillió tárgyat tesz ki, amelyből több ezer tárgy kerül majd kiállításra az új épületekben. A kerámiatöredékek, téglák, több mázsás kövek részben a park területén lesznek láthatóak, hiszen a projekt részeként a Zichy pince belső terét is felújítják. Itt a terem méretű, üvegcsempével bélelt hordót kibontják és ezek a továbbiakban vitrinként funkcionálnak majd.

Kultúra

 1. Horváth Levente tárlatával és Kormorán koncerttel nyílt a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál

  Pénteken, Horváth Levente sepsiszentgyörgyi festőművész kiállításának megnyitójával, majd az azt követő Kormorán koncerttel elkezdődött a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál az Öreghegyi Közösségi Házban. Szombaton 20 órától Varga Miklós és a Band élőzenei koncertjére várják a látogatókat, a belépés díjtalan.

  2019.08.23.
 2. Béla király - újra műsoron a Királyi Napokon bemutatott történelmi dráma

  Szeptember 7-én szombaton 19 órai kezdettel a Szabad Színház újra műsorára tűzi Szabó Magda: Béla király című, a Királyi Napokon bemutatott történelmi drámáját az Igézőben. Elgondolkodtató, fordulatos dráma egy kihívásokkal teli korból. Történelmi áthallások, historikusok groteszkek. Belépőjegyek válthatók az Igézőben minden munkanap 14 órától személyesen, vagy igényelhető a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Belépő 1500Ft.

  2019.08.23.
 3. Szeptember 9-ig lehet jelentkezni a Fehérvár Hangja tehetségkutatóra

  Ötödször keresik a Fejér megyében élő, vagy itt tanuló legtehetségesebb énekest. A verseny fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel nyereményutazásán is részt vehet.

  2019.08.23.
 4. „Öszvérek és poloskák”- reneszánsz zene és költészet a Tercinával és Pápai Erikával

  Augusztus 31-én, szombaton 16 órai kezdettel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, „Öszvérek és poloskák” címmel spanyol és itáliai reneszánsz zenét, valamint spanyol költők verseit hallhatja a közönség a Tercina együttes (Kállay Katalin – furulyák, Vitárius Piroska – hegedű, Győri István – vihuela) előadásában. A verseket Pápai Erika, színművész mondja. A belépés díjtalan.

  2019.08.23.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka