Kiállítással és színházi bemutatóval ünnepelték a lengyel függetlenséget

A modernkori lengyel állam megalapításának 100. évfordulója alkalmából Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját mutatták be a Vörösmarty Színházban. Az előadás előtt a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum Vándorkiállítása nyílt meg a Forrás Galériában.
2018.11.05. 20:06 |
Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját Ewa Dalkowska színésznő adta elő a Vörösmarty Színházban. 

A darab az önálló lengyel állam kialakításában kulcsszerepet játszó Piłsudski marsall életét dolgozza fel. A monodráma szerzője, Kazimiera Iłłakowiczówna fontos összekötő kapocs a két ország kultúrája között. Iłłakowiczówna a két világháború közötti korszakban Varsó irodalmi életének fontos alakja volt. 1939-ben Erdélybe költöztették, Kolozsvárott töltötte a II. világháború éveit. Ekkor fordította lengyel nyelvre Ady Endre és Jékely Zoltán verseit, s Adam Bahdajjal közösen Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényét. 1947-ben tért vissza Lengyelországba és Poznańban telepedett le. 1956-ban, a poznańi munkásfelkelés (Poznański Czerwiec) idején írta a Meglőtték a szívemet Poznańban (Rozstrzelano moje serce w Poznaniu) című versét.

A bemutató előtt Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja köszöntötte a megjelenteket magyarul és mondott köszönetet a fehérváriaknak és a városnak, hogy Székesfehérváron is megünneplik a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóját.

Kiemelte, hogy évszázadokon keresztül segítette egymást a két nép a bajban, igaz ez a lengyel függetlenség visszaszerzésére, és az 1956-os forradalomra is. A jelen harcaira térve a konzul szólt arról is, hogy a magyar és a lengyel nép ma európai szinten küzd együtt kultúrájának, hagyományainak megőrzéséért.

Az előadás előtt került sor a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum Vándorkiállításának megnyitójára a Vörösmarty Színház emeleti galériájában. 

A tárlatnyitó előtt Cser-Palkovics András polgármester arról is szólt, hogy a két nemzet különleges barátságát jelzi a mai este. "Egy barátsághoz hozzátartozik, hogy osztozunk egymás örömeiben, bánataiban és odafigyelünk egymásra. Ami a másiknak fontos, az nekünk is fontos, különösen igaz ez két baráti nép esetében a történelmi sorsfordulókra." - fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, hogy a vándorkiállítás segítségével jobban megismerhetjük a lengyel nemzet történelmét.  

Székesfehérvár polgármestere szólt arról a szoros testvérvárosi barátságról is, ami Fehérvárt és Opolét fűzi össze.

"Ennek szép emlékei vannak a városban és nekünk is jól tud esni, amikor a lengyel barátaink leróják tiszteletüket az ottani 56-os emlékoszlopnál. Ma este pedig mi rójuk le tiszteletünket egy fontos lengyel évforduló kapcsán." - tette hozzá. 

A tárlatnyitón Marcin Sokołowski konzul elmondta, hogy a vándorkiállítás a lengyel történelemnek egy olyan epizódját mutatja be, ami Magyarországon talán kevésbé ismert, de meghatározta Lengyelország jövőjét: 1918-ban 123 év után vívta ki újra függetlenségét Lengyelország. A konzul szólt arról is, hogy a függetlenség kivívásánál mindig nehezebb megtartani egy országnak a függetlenségét, ennek megőrzésében pedig nagy szerepe volt Magyarországnak is. 

A konzul felidézte, hogy 1920 augusztusában, a visztulai csodának is nevezett ütközetsorozat hozott döntő fordulatot a lengyel-bolsevik háborúban, amelynek tétje Lengyelország függetlensége volt. Kiemelte, hogy a bolsevikokkal vívott harcban Lengyelország csak a magyarországi és a magyar közvetítéssel továbbszállított lőszerre számíthatott: a Csepelről érkezett fegyverszállítmány alapvető fontosságú volt a sorsdöntő ütközetnél.

Kultúra

 1. Az ember tragédiája 1. bemutatójára készül a Vörösmarty Színház társulata

  Az ember tragédiája 1. bemutatójára készülnek a Vörösmarty Színházban, a darabot december 1-jén szombaton láthatja először a közönség. A próbákról a Jászai-Mari díjas Hirtling István és a fiatal, a társulathoz szeptemberben csatlakozott Kovács Tamás is lelkesen nyilatkozott.

  2018.11.20.
 2. Megtelt a Királykút Emlékház Sudár Annamária és Török Máté közös estjén

  Sudár Annamária, versmondó és Török Máté, versénekes (Misztrál együttes) Látod-e amit hallasz? című irodalmi estjére várták az érdeklődőket hétfőn este A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvénye keretében a Királykút Emlékházba. 

  2018.11.19.
 3. Korzenszky Richárd, tihanyi emeritus perjel lesz a vendég a Vörösmarty teremben

  November 20-án, kedden Dr. Korzenszky Richárd OSB lesz a vendég a Vörösmarty teremben. A 17 órakor kezdődő rendezvényen a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjelével Bobory Zoltán, költő, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget. Az eseményre a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.11.19.
 4. Szimfonikus slágerek csendültek fel a Stadion nyitányon

  A Sóstói Stadion új épületének multifunkcionális szerepét mutatta meg vasárnap este az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Stadion nyitány című koncertjével. A zenekar nagy térben is jól megszólaló, sok ismert művet, dallamot magában foglaló programmal lépett a publikum elé. 

  2018.11.18.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Székesfehérvár Topotéka