Kiállítással és színházi bemutatóval ünnepelték a lengyel függetlenséget

A modernkori lengyel állam megalapításának 100. évfordulója alkalmából Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját mutatták be a Vörösmarty Színházban. Az előadás előtt a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum Vándorkiállítása nyílt meg a Forrás Galériában.
2018.11.05. 20:06 |
Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját Ewa Dalkowska színésznő adta elő a Vörösmarty Színházban. 

A darab az önálló lengyel állam kialakításában kulcsszerepet játszó Piłsudski marsall életét dolgozza fel. A monodráma szerzője, Kazimiera Iłłakowiczówna fontos összekötő kapocs a két ország kultúrája között. Iłłakowiczówna a két világháború közötti korszakban Varsó irodalmi életének fontos alakja volt. 1939-ben Erdélybe költöztették, Kolozsvárott töltötte a II. világháború éveit. Ekkor fordította lengyel nyelvre Ady Endre és Jékely Zoltán verseit, s Adam Bahdajjal közösen Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényét. 1947-ben tért vissza Lengyelországba és Poznańban telepedett le. 1956-ban, a poznańi munkásfelkelés (Poznański Czerwiec) idején írta a Meglőtték a szívemet Poznańban (Rozstrzelano moje serce w Poznaniu) című versét.

A bemutató előtt Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja köszöntötte a megjelenteket magyarul és mondott köszönetet a fehérváriaknak és a városnak, hogy Székesfehérváron is megünneplik a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóját.

Kiemelte, hogy évszázadokon keresztül segítette egymást a két nép a bajban, igaz ez a lengyel függetlenség visszaszerzésére, és az 1956-os forradalomra is. A jelen harcaira térve a konzul szólt arról is, hogy a magyar és a lengyel nép ma európai szinten küzd együtt kultúrájának, hagyományainak megőrzéséért.

Az előadás előtt került sor a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum Vándorkiállításának megnyitójára a Vörösmarty Színház emeleti galériájában. 

A tárlatnyitó előtt Cser-Palkovics András polgármester arról is szólt, hogy a két nemzet különleges barátságát jelzi a mai este. "Egy barátsághoz hozzátartozik, hogy osztozunk egymás örömeiben, bánataiban és odafigyelünk egymásra. Ami a másiknak fontos, az nekünk is fontos, különösen igaz ez két baráti nép esetében a történelmi sorsfordulókra." - fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, hogy a vándorkiállítás segítségével jobban megismerhetjük a lengyel nemzet történelmét.  

Székesfehérvár polgármestere szólt arról a szoros testvérvárosi barátságról is, ami Fehérvárt és Opolét fűzi össze.

"Ennek szép emlékei vannak a városban és nekünk is jól tud esni, amikor a lengyel barátaink leróják tiszteletüket az ottani 56-os emlékoszlopnál. Ma este pedig mi rójuk le tiszteletünket egy fontos lengyel évforduló kapcsán." - tette hozzá. 

A tárlatnyitón Marcin Sokołowski konzul elmondta, hogy a vándorkiállítás a lengyel történelemnek egy olyan epizódját mutatja be, ami Magyarországon talán kevésbé ismert, de meghatározta Lengyelország jövőjét: 1918-ban 123 év után vívta ki újra függetlenségét Lengyelország. A konzul szólt arról is, hogy a függetlenség kivívásánál mindig nehezebb megtartani egy országnak a függetlenségét, ennek megőrzésében pedig nagy szerepe volt Magyarországnak is. 

A konzul felidézte, hogy 1920 augusztusában, a visztulai csodának is nevezett ütközetsorozat hozott döntő fordulatot a lengyel-bolsevik háborúban, amelynek tétje Lengyelország függetlensége volt. Kiemelte, hogy a bolsevikokkal vívott harcban Lengyelország csak a magyarországi és a magyar közvetítéssel továbbszállított lőszerre számíthatott: a Csepelről érkezett fegyverszállítmány alapvető fontosságú volt a sorsdöntő ütközetnél.

Kultúra

 1. Érték és információ a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötete és a Bogyó és Babóca könyvek voltak tavaly a legnépszerűbbek a kölcsönzők között a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Mindkét könyvből 259 alkalommal kölcsönöztek tavaly. A második legtöbb alkalommal Beck Andrea: A Titoktündér című könyvét, harmadik legtöbbször pedig Berg Judit Ruminijét kölcsönözték ki.

  2019.01.17.
 2. Útközben - Várkonyi Gábor festményeiből nyílik kiállítás a Köfém Művelődési Házban

  Január 24-én, csütörtökön 17:30 órakor nyílik meg Várkonyi Gábor festményeinek kiállítása, kiállítása, „Útközben” címmel. A tárlatot megnyitja: Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke, közreműködik: Enyedi Ágnes, népdalénekes. A kiállítás megtekinthető február 13-ig.

  2019.01.17.
 3. Menny és föld - Prohászka László kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben

  Január 17-én, csütörtökön 17 órakor mutatják be Prohászka László Menny és föld című kötetét a Vörösmarty Társaság termében. (Kossuth u. 14.) A házigazda Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke lesz, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.01.17.
 4. Szent László nyomában Erdélyben - filmbemutató és fotókiállítás a Városházán

  Január 18-án, pénteken 17.30-tól mutatják be Vakler Lajos Szent László nyomában Erdélyben című dokumentumfilmjét a Városháza Dísztermében, valamint kiállítás is nyílik Simon Erika fotóiból. A bemutatót követően Smohay András művészettörténész beszélget az alkotóval.

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka