Kiállítással és színházi bemutatóval ünnepelték a lengyel függetlenséget

A modernkori lengyel állam megalapításának 100. évfordulója alkalmából Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját mutatták be a Vörösmarty Színházban. Az előadás előtt a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum Vándorkiállítása nyílt meg a Forrás Galériában.
2018.11.05. 20:06 |
Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját Ewa Dalkowska színésznő adta elő a Vörösmarty Színházban. 

A darab az önálló lengyel állam kialakításában kulcsszerepet játszó Piłsudski marsall életét dolgozza fel. A monodráma szerzője, Kazimiera Iłłakowiczówna fontos összekötő kapocs a két ország kultúrája között. Iłłakowiczówna a két világháború közötti korszakban Varsó irodalmi életének fontos alakja volt. 1939-ben Erdélybe költöztették, Kolozsvárott töltötte a II. világháború éveit. Ekkor fordította lengyel nyelvre Ady Endre és Jékely Zoltán verseit, s Adam Bahdajjal közösen Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényét. 1947-ben tért vissza Lengyelországba és Poznańban telepedett le. 1956-ban, a poznańi munkásfelkelés (Poznański Czerwiec) idején írta a Meglőtték a szívemet Poznańban (Rozstrzelano moje serce w Poznaniu) című versét.

A bemutató előtt Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja köszöntötte a megjelenteket magyarul és mondott köszönetet a fehérváriaknak és a városnak, hogy Székesfehérváron is megünneplik a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóját.

Kiemelte, hogy évszázadokon keresztül segítette egymást a két nép a bajban, igaz ez a lengyel függetlenség visszaszerzésére, és az 1956-os forradalomra is. A jelen harcaira térve a konzul szólt arról is, hogy a magyar és a lengyel nép ma európai szinten küzd együtt kultúrájának, hagyományainak megőrzéséért.

Az előadás előtt került sor a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum Vándorkiállításának megnyitójára a Vörösmarty Színház emeleti galériájában. 

A tárlatnyitó előtt Cser-Palkovics András polgármester arról is szólt, hogy a két nemzet különleges barátságát jelzi a mai este. "Egy barátsághoz hozzátartozik, hogy osztozunk egymás örömeiben, bánataiban és odafigyelünk egymásra. Ami a másiknak fontos, az nekünk is fontos, különösen igaz ez két baráti nép esetében a történelmi sorsfordulókra." - fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, hogy a vándorkiállítás segítségével jobban megismerhetjük a lengyel nemzet történelmét.  

Székesfehérvár polgármestere szólt arról a szoros testvérvárosi barátságról is, ami Fehérvárt és Opolét fűzi össze.

"Ennek szép emlékei vannak a városban és nekünk is jól tud esni, amikor a lengyel barátaink leróják tiszteletüket az ottani 56-os emlékoszlopnál. Ma este pedig mi rójuk le tiszteletünket egy fontos lengyel évforduló kapcsán." - tette hozzá. 

A tárlatnyitón Marcin Sokołowski konzul elmondta, hogy a vándorkiállítás a lengyel történelemnek egy olyan epizódját mutatja be, ami Magyarországon talán kevésbé ismert, de meghatározta Lengyelország jövőjét: 1918-ban 123 év után vívta ki újra függetlenségét Lengyelország. A konzul szólt arról is, hogy a függetlenség kivívásánál mindig nehezebb megtartani egy országnak a függetlenségét, ennek megőrzésében pedig nagy szerepe volt Magyarországnak is. 

A konzul felidézte, hogy 1920 augusztusában, a visztulai csodának is nevezett ütközetsorozat hozott döntő fordulatot a lengyel-bolsevik háborúban, amelynek tétje Lengyelország függetlensége volt. Kiemelte, hogy a bolsevikokkal vívott harcban Lengyelország csak a magyarországi és a magyar közvetítéssel továbbszállított lőszerre számíthatott: a Csepelről érkezett fegyverszállítmány alapvető fontosságú volt a sorsdöntő ütközetnél.

Kultúra

 1. Konferenciával, könyvkiadással ünnepelt a 20 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete

  Húsz esztendős a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A több mint 100 tagot számláló civil szervezet ünnepi szakmai konferenciával ünnepelt, melynek keretében felelevenítették az egyesület történetét, bemutatták a jubileumra készült kiadványt, és kiállítást is rendeztek a tagok alkotásaiból a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

  2019.03.22.
 2. „Színek és formák világa” - Fröschl Mónika tárlata nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban

  Március 22-én, pénteken nyílik meg Fröschl Mónika képzőművész „Színek és formák világa” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond Östör Annamária, önkormányzati képviselő, a tárlatot megnyitja Oláh László, a Magyar Kultúra Lovagja, közreműködik Kádárné H. Veronika és Dabóczy Gergely, Cserhát-Art díjas festőművész, író. A kiállítás április 19-ig látogatható.

  2019.03.22.
 3. Újabb vendégjátékra érkezik a Vörösmarty Színház társulata a Nemzeti Színházba

  A Vörösmarty Színház egy világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színházban április 5-én.

  2019.03.22.
 4. Az iszlám mint kihívás - Klaus von Stosch könyvét Dr. Görföl Tibor mutatja be

  Március 21-én, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Klaus von Stosch Az iszlám mint kihívás című könyvének bemutatója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kötetről Dr. Görföl Tibor, a Pécsi Hittudományi Főiskola docense, egyetemi tanár beszél a közönségnek. 

  2019.03.21.

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka