94. Ünnepi Könyvhét - ezek lesznek a fehérvári programok

Hétfőn délután László Boglárka A Bánlaky-örökség című regényének bemutatójával kezdetét veszi a 94. Ünnepi Könyvhét Székesfehérváron. A héten a Vörösmarty Mihály Könyvtár valamennyi intézményében könyvbemutatók, író-olvasó találkozók és beszélgetések várják az érdeklődőket, szombaton pedig Könyvheti Piknik lesz sok-sok érdekes meghívottal és programmal a Bartók Béla téren.
2023.06.05. 15:54 |
94. Ünnepi Könyvhét - ezek lesznek a fehérvári programok

A Vörösmarty Mihály Könyvtár idén is úgy állította össze a kapcsolódó rendezvényeket, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt.

Az aktivitásokhoz csatlakozott az Aranybulla Könyvtár is, akik nem csak a Könyvheti Pikniken, de a június 7-én, szerdán 17.00 órától folytatódó Aranyat érő beszélgetéssekkel is csatlakoznak a rendezvényhez. A június 14-ig tartó Ünnepi Könyvhét zászlóshajóját idén is a Könyvheti Piknik jelenti, ahol egész nap változatos programok várják a résztvevőket a Bartók Béla téren. Június 10-én, szombaton 10 órától játszóház, irodalmi totó, író-olvasó találkozó, majd a nap zárásaként 18.00 órától Gyimesi Emese előadása várja az irodalomszeretőket, amelyben Szendrey Júlia életét és irodalmi pályáját mutatja be, Karrier és család címmel. A nap során könyvvásárlásra is lesz lehetőség: árusít többek között a Fejér Megyei Levéltár, a Szent István Király Múzeum, a Vörösmarty Társaság, valamint a Líra könyvesbolt is.

Hétfőn a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében sajtótájékoztatón ismertették a 94. Ünnepi Könyvhét, köztük a Könyvheti Piknik izgalmas fehérvári programjait.

Örömteli, hogy az idei évben is gazdag programok várják a könyvek kedvelőit Székesfehérváron – fogalmazott a sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy számos program a fiatal olvasókat is megcélozza. „Nagy öröm, hogy az Ünnepi Könyvhéten és a Könyvheti Pikniken székesfehérvári alkotók, újságírók is aktívan részt vesznek, így a város kulturális életének egy újabb része tud bemutatkozni. Ezek a szerzők köztünk élnek, olvassuk a műveiket és hallgassuk meg a beszélgetéseiket!” – nyilatkozott az alpolgármester, aki mindenkit arra buzdított, hogy látogassanak el az Ünnepi Könyvhét rendezvényeire, valamint vegyenek részt a Könyvheti Pikniken szombaton.

Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója elmondta: igyekeztek úgy összeállítani a 94. Ünnepi Könyvhét programját, hogy minden tagintézménybe jusson rendezvény. Kiemelte, hogy idén is nagy figyelmet fordítanak a június 10-én, szombaton megrendezésre kerülő Könyvheti Piknikre. 10 órától egészen 18.00 óráig zajlanak majd a programok: író-olvasó találkozó, könyvbemutatók, játszóház és kvíz is várja az érdeklődőket. „Nagyon szép lett a felújított Bartok Béla tér, a tavalyi évben volt az első alkalom, hogy kitelepülhettünk a már hagyományosnak mondható Könyvheti Piknikkel. Aki a Belvárosban jár, látogasson el a rendezvényre, hiszen egész nap számos programmal várjuk a látogatókat.” – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, a könyvhéttel átfedésben a 22. Gyermekkönyvnapok programjai is zajlanak, melynek keretében a fehérvári iskolások zártkörű előadásokon vesznek részt a könyvtárban.

Nagyon örülünk, hogy ismét meghívást kaptunk a Könyvheti Piknikre. Együttműködve olyan programokat adhatunk az ide látogatóknak, melyekkel felhívhatjuk a figyelmet az olvasásra és az irodalomra – fejezte ki örömét Csiszárné Mahler Mónika, az Aranybulla Könyvtár igazgatója. Ahogy elhangzott, az Aranybulla Könyvtár az Aranyat érő beszélgetéseken túl a Könyvheti Pikniken is aktív résztvevő lesz: irodalmi totóval, valamint kézműves programokkal is készülnek. Utóbbi érdekessége, hogy ezúttal a Városháza felújítása során használt Aranybulla Emlékév molinóból könyvjelzők készülnek.

A 94. Ünnepi Könyvhét programjai:

Június 5-én, hétfőn 17.00 órától László Boglárka Egymást keresztező sorsok, évszázados titkok előadásával mutatja be A Bánlaky-örökség című kötetét a Széna téri Tagkönyvtárban A történelmi kalandregény olvasói négy generáció életét kísérhetik figyelemmel a monarchiabeli boldog békeidőktől egészen napjainkig.

Június 8-án, csütörtökön 18.00 órától a Budai úti Tagkönyvtárban Ablonczy Balázs Száz év múlva lejár? címmel tart történelmi előadást. A szerző azonos című könyve a 103. éve aláírt trianoni döntéshez kapcsolódó legendákat dolgozza fel.

Június 9-én, pénteken 17.00 órától a Zsolt utcai Tagkönyvtárban író-olvasó találkozót rendeznek Szűcs Péterrel, a Dharma című regény szerzőjével. A Dharma egy család regényes történetét dolgozza fel a Tiszától egészen a Gangeszig. A szerző beszélgetőtársa Bokros Judit újságíró lesz.

Június 10-én, szombaton 18.00 órától a Központi Könyvtár Olvasótermében Petőfi Sándor feleségéről, Szendrey Júliáról tart előadást Gyimesi Emese Karrier és család címmel. Gyimesi Emese 2009 óta kutatja Szendrey Júlia életét és irodalmi pályáját, rendszeresen publikál a témában, összesen négy könyve jelent meg.

Június 12-én, hétfőn 10.00 órától a Központi Könyvtár Olvasótermében Murányi Lajos A Fejér Megyei Olvasó Társaság könyvtára című könyvét mutatják be. A szerzővel Komlósi József beszélget a kötetről és az írást megelőző kutatómunkáról.

Szintén hétfőn, 15.00 órától a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárban is könyvbemutatót rendeznek. Bartal Klári és Hargitai Ágnes bemutatják első közös mesekönyvüket, a nem csak gyerekeknek szóló Nyuszi, süni és ami mögöttük van című kötetet.

A hétfői programok sorát 17.00 órától Őrsi Ferenc vetítéssel egybekötött könyvbemutatója zárja Cápák és ceruzák címmel a Tolnai utcai Tagkönyvtárban. Őrsi Ferenc, a híres Ikarus 300-as család vezető formatervezője első könyvében az íróasztal melletti munkásságát és másik szenvedélyét, a tengerek világát mutatja be.

A 94. Ünnepi Könyvhét zárónapján, június 14-én, szerdán 17.00 órától a Madách Színház online előadását láthatják a nézők. Nyáry Krisztián rendezésében az Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című darabot vetítik a Budai úti Tagkönyvtárban. A belépés díjtalan, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, amit a 06-22-329-436-os telefonszámon tehetnek meg a látogatók.

Június 14-én, szerdán 17.30 órától Nyitott könyvek címmel rendeznek beszélgetést az irodalomról. A házigazdák, Bokros Judit és Gellén-Miklós Gábor Péter János íróval, bencés szerzetessel beszélgetnek a Szevasztopol és a Szabadulás című könyvekről a Vörösmarty Mihály Könyvtár Oskola utcai Olvasótermében.