Készülőben a Fehérvári beszélgetések negyedik kötete

Készül a Fehérvári beszélgetések sorozatának negyedik kiadványa: Vakler Lajos a 46 interjút tartalmazó kötetben most a Vörösmarty Színház művészeire, illetve a város kulturális életének jeles képviselőire fókuszál. Az alkotómunkát támogató Lánczos-Szekfű ösztöndíjra idén is lehet pályázni.
2020.03.23. 08:41 |

A Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjjal 18 pályázatot díjaztak a tavalyi évben, köztük Vakler Lajost. A Fehérvári beszélgetések harmadik kötete 2019-ben megjelent, és már készül a következő.

Vakler Lajos szerkesztő-műsorvezető beszélgetős műsoraiból először 2017-ben jelent meg interjúkötet a város közéletében fontos szerepet játszó és hivatásukban kiemelkedő személyiségekkel készült interjúkra alapozva. A legújabb válogatás alapvetően a Vörösmarty Színház művészeinek bemutatására épül: közülük már többen szerepeltek a korábbi kötetekben, most viszont a teljesség igényével mutatja be a szerző a művészeti vezetőket, a színművészeket, akik a magyar színháztörténetben jelentőset alkottak – összesen 16 portréval. A többi életrajz is alapvetően a kultúra területére koncentrál, például a Kneifel családdal, az Alba Regia Táncegyüttes nagy alakjaival. Az új kötetet is Simon Erika fotóriporter portréi gazdagítják majd, és Tóth Adrien grafikus tervezi.

A Fehérvári beszélgetések mellett teljesen elkészült a hiánypótló Sportlegendák Székesfehérváron, illetve a Demeter Vilmos-életrajz szövege. Demeter Vilmos tanár, a kosárlabda és az öttusa helyi meghonosítója, ötszörös magyar atléta bajnok, a város díszpolgára 2012-ben diktálta le lányának az élete történetét: a kötetet – ami egyben fantasztikus kortörténeti dokumentum egyben – a család kérésére Vakler Lajos szerkesztette. A sportkötet pedig igazi sztárparádé: többek között a kosárlabdából a Balsay fivérekkel, Halm Rollanddal, a futballisták közül Fejes Gáborral, Horváth Gáborral, illetve a jégkorongozókkal, összesen 58 portrét tartalmaz majd – árulta el Vakler Lajos.

A Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíj Közalapítvány Kuratóriuma idén is meghirdette pályázatát a városban élő, dolgozó vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók, kutatók, művészek számára. A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. április 30.                                     

Kultúra

 1. 15. Országos Könyvtári Napok - R. Kelényi Angelika lesz a vendég az Aranybulla Könyvtárban

  Október 5-én, hétfőn délután 5 órakor a 15. Országos Könyvtári Napok alkalmából az Aranybulla Könyvtár olvasótermében látják vendégül a Terézanyu-díjas írónőt, R. Kelényi Angelikát, akivel Bokros Judit újságíró beszélget.

  2020.09.29.
 2. Megújultan ismét elindul a Tollpihe Meseíró Klub a Gárdonyi Géza Művházban

  Újraindul az általános iskolásoknak szóló Tollpihe Meseíró Klub a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A három foglalkozásból álló sorozatban Benkő Andrea szerkesztő-műsorvezető, pedagógus segíti a gyerekeket az írásban. Szeretettel várják a jelentkezőket!

  2020.09.29.
 3. A Maroshegyi templomban ünneplik az elsőcsütörtököt Fehérvár egyházközségei

  Október 1-jén, csütörtökön 18 órakor a Maroshegyi templomban lesz a város egyházközségeinek közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe. A szentmisét a Spányi Antal, megyés püspök celebrálja a város papságával, amely után közös szentóra kezdődik hazánkért, az egyházért, új papi hivatásokért és a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért.

  2020.09.29.
 4. Cantate Domini - évadnyitó hangverseny a Vox Mirabilissel

  Október 3-án szombaton 19 órakor a Jézus Szíve Templomban rendezik meg a Cantate Domino évadnyitó hangversenyt, vezényel Zemlényi Katica. Jegyek a helyszínen kaphatók, vagy elővételben megrendelhetők a voxmirabilis@gmail.com e-mail címen.

  2020.09.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka