Készülőben a Fehérvári beszélgetések negyedik kötete

Készül a Fehérvári beszélgetések sorozatának negyedik kiadványa: Vakler Lajos a 46 interjút tartalmazó kötetben most a Vörösmarty Színház művészeire, illetve a város kulturális életének jeles képviselőire fókuszál. Az alkotómunkát támogató Lánczos-Szekfű ösztöndíjra idén is lehet pályázni.
2020.03.23. 08:41 |

A Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjjal 18 pályázatot díjaztak a tavalyi évben, köztük Vakler Lajost. A Fehérvári beszélgetések harmadik kötete 2019-ben megjelent, és már készül a következő.

Vakler Lajos szerkesztő-műsorvezető beszélgetős műsoraiból először 2017-ben jelent meg interjúkötet a város közéletében fontos szerepet játszó és hivatásukban kiemelkedő személyiségekkel készült interjúkra alapozva. A legújabb válogatás alapvetően a Vörösmarty Színház művészeinek bemutatására épül: közülük már többen szerepeltek a korábbi kötetekben, most viszont a teljesség igényével mutatja be a szerző a művészeti vezetőket, a színművészeket, akik a magyar színháztörténetben jelentőset alkottak – összesen 16 portréval. A többi életrajz is alapvetően a kultúra területére koncentrál, például a Kneifel családdal, az Alba Regia Táncegyüttes nagy alakjaival. Az új kötetet is Simon Erika fotóriporter portréi gazdagítják majd, és Tóth Adrien grafikus tervezi.

A Fehérvári beszélgetések mellett teljesen elkészült a hiánypótló Sportlegendák Székesfehérváron, illetve a Demeter Vilmos-életrajz szövege. Demeter Vilmos tanár, a kosárlabda és az öttusa helyi meghonosítója, ötszörös magyar atléta bajnok, a város díszpolgára 2012-ben diktálta le lányának az élete történetét: a kötetet – ami egyben fantasztikus kortörténeti dokumentum egyben – a család kérésére Vakler Lajos szerkesztette. A sportkötet pedig igazi sztárparádé: többek között a kosárlabdából a Balsay fivérekkel, Halm Rollanddal, a futballisták közül Fejes Gáborral, Horváth Gáborral, illetve a jégkorongozókkal, összesen 58 portrét tartalmaz majd – árulta el Vakler Lajos.

A Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíj Közalapítvány Kuratóriuma idén is meghirdette pályázatát a városban élő, dolgozó vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók, kutatók, művészek számára. A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. április 30.                                     

Kultúra

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Székesfehérvár Topotéka