Készen áll az ország a tömeges oltásra, amint lesz elegendő vakcina

Amint lesz nagy mennyiségű vakcina az országban, készen állunk a tömeges oltásra, amit a szavazókörzetekben kaphatnak meg az állampolgárok. A koronavírus járvány második hullámát megfékeztük, most az a feladat, hogy megakadályozzuk a harmadik hullám kialakulását. Technikailag készen állunk a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.
2021.01.04. 06:08 |

Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre, amelyet a kormány oltási terve alapján az orvosok és más, az egészségügyben dolgozók kapnak meg elsőként. A kormányfő ugyanakkor kijelentette: amennyiben hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak. A mostani tudásunk szerint azonban nem várható rövid időn belül ilyen mennyiségű vakcina, mivel a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani.

A nyugatról érkező vakcinákat az Európai Unió intézi, a tagállamok ugyanis abban állapodtak meg, hogy egyben rendelnek és Brüsszel igazságosan szétosztja a vakcinaadagokat. Orbán Viktor szerint nem megfelelő a tempó, mert vannak olyan gyártók, amelyeknek a termékei hamarabb voltak elérhetőek Kanadában, Nagy-Britanniában, Izraelben, mint például az Európai Unióban. Hozzátette, nem róható fel Brüsszelnek, hogy ők is ki vannak szolgáltatva a gyógyszeripari cégeknek. Ugyanakkor a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy az uniós kvótán felül is rendeljenek oltóanyagot, Magyarország is próbálkozik ezzel, hasonlóan Németországhoz. Ez nem számít az európai megállapodás megszegésének, mivel abban nem szerepel, hogy az elsőbbséget élvező lekötött kvótán felül ne lehetne kétoldalú megállapodással is rendleni vakcinákat.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint elsősorban a keleti fejlesztésű vakcinákkal foglalkozunk, amelyek közül az oroszból várhatóan nem áll majd rendelkezésre elég mennyiség, a kínai oltás ugyanakkor ígéretesebb, bár jelenleg még az sem elérhető. Ideális esetben a magyarok választhatnak majd, hogy a nyugati vagy kínai vakcinával kívánják beoltani magukat.

Nehéz kérdés, hogy a vakcina tömeges érkezése előtt lehet-e lazítani a járványügyi korlátozásokon. A második hullámot sikerült leszorítanunk, ha még nem is semlegesíteni, de most már földharc van, levittük a birkózószőnyegre. Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet. Most az a feladat, hogy megakadályozzuk a járvány harmadik hullámát.

Magyarország

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár