Kéri Mihály festészetének mágiája a Pelikán Galériában

Új tárlat várja a látogatókat a Pelikán Galériában, ahol november 5-ig tekinthetők meg Kéri Mihály Munkácsy-díjas festőművész alkotásai. "Ezek a művek vonalakból, felületekből, formákból és színből készült építmények, amelyek próbálnak az ember fölé emelkedni, és elérni a végtelent."
2021.10.05. 14:00 |
Kéri Mihály festészetének mágiája a Pelikán Galériában

A tárlat november 5-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig tekinthető meg.

Új tárlat nyílt október első hétvégéjén a Pelikán Galériában. A Szent István Király Múzeum Kossuth utcai kiállítóhelyén Kéri Mihály alkotásai tekinthetők meg. A Munkácsy-díjas festőművész Sárbogárdon született 1949-ben.  A Kéri család nemzedékei éltek Sárbogárdon, de 1960-ban a "téeszesítés" folyamán a család elvesztette a megélhetéséhez szükséges eszközeit, így Budapest közelébe, Érdre költözött, hogy ott munkát vállalva biztosítani tudja azt. Kéri Mihály ott lett festőművész, művésztelep- és galériaszervező, és közéleti ember, képviselő is.

Az 1980-ban megjelent Kortárs Művészeti Lexikonban Hann Ferenc így ír róla: "Pályakezdésekor Lakner László korai műveihez közel álló táblaképekkel jelentkezett. Később a kompozíció centrumába állított jelek, elbukó, elmosódó figurák jellemezték munkáit. A figuralitásra utaló formák később eltűntek, s a háttér vált a mű tárgyává, azaz széles ecsetvonásokkal festett, erősen expresszív felület lett a mű témája. Újabban szín- és formarelációk, azaz tisztán festői problémák foglalkoztatják." A kiállításon az utóbbi 8-10 év alkotásaiból látható válogatás.

Sinkó István festőművész tárlatmegnyitójában kiemelte: „A végtelen megostromolását Kéri fekete fényei, színes struktúrái, szabadon folyó képelemei segítségével mi, nézők is megéljük. Emelkedünk, áramlunk és alakulunk. Ez Kéri Mihály festészetének nagy mágiája.”