Kerékpárút-hálózat fejlesztése

2017.04.04. |
Támogató:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
1011 Budapest, Fő u. 44-50.
Telefonszám: +36-1-795-1700
Telefax: +36-1-795-0697
 
Kedvezményezett:
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
8000 Székesfehérvár, Városház tér  1.
Internet: www.szekesfehervar.hu
 
A projekt adatai
 
Támogatási program:
Közlekedési Operatív Program
Kerékpárút-hálózat fejlesztése
 
Azonosító szám:
KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0014
 
A projekt címe:
„Székesfehérvár 8. sz. főút kiváltására a Japán utca - Amerikai fasor - Holland fasor mentén kerékpárút-hálózat fejlesztés”
 
A projekt rövid leírása:
A kerékpárút a Sóstó Ipari Park területén került kialakításra, ahol a 39 cég működik több mint 8.000 foglalkoztatotti létszámmal, emellett több kereskedelmi célú forgalomvonzó létesítmény is található a területen (Auchan, Decathlon, stb).
A kerékpárút hossza a Japán utca – Amerikai fasor – Holland fasor mentén 1.880 m, szélessége 3,25 m. A szórványos gyalogos forgalom okán elválasztás nélküli gyalog-és kerékpárútként kerül kialakításra, a Magyar Kerékpárosklubbal egyeztetett módon.
A projekt keretében Székesfehérvár területén, a Japán utca - Amerikai fasor - Holland fasor szakaszain kerékpárút építés, valamint a Japán utcai szakaszán közvilágítás-fejlesztés és csapadékcsatorna fejlesztés valósult meg.
A forgalom Vásárhelyi útra történő biztonságos kivezetése érdekében a Japán utca – Vásárhelyi út kereszteződésében, az útpálya felületen burkolati jellel jelölt kerékpárforgalmi létesítmény kialakítására került sor felfestéssel (75 méter hosszon) a projekt részeként.
A Holland fasor meglévő kerékpárútszakaszának (G szakasz) felfestését és közlekedés táblái kihelyezését (436 m) a város saját beruházásként, a 100% tulajdonában lévő Városgondnokság Kft. éves üzleti terve terhére, a projektjavaslattal párhuzamosan valósítja meg.
 
A kerékpárforgalmi létesítmény fenntartásához pedig beszerzésre került egy önjáró multifunkciós gép, amely az alapgépen túl a seprés, hóeltakarítás, fűnyírás feladataira alkalmas tartozékokat is magában foglalja.
 
A Projekt várt eredménye és hatása:
A Projekt eredményeként egyrészt biztosítottá vált a hálózati kapcsolat a már meglévő -Sárkeresztúri út – Szárcsa utca – Temető utca – Hosszúsétatér vonalon vezető - Alsóvárosi kerékpárúttal, ami a Piac tér –Palotai út melletti kerékpárúttal összeköttetésben van Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgyi kerékpárúttal is. Ez által egészen a Bakony lábától kezdve a Sóstó Ipari Parkig már 14 km összefüggő kerékpárút hálózat alakult ki, segítve az ipari park kerékpárral történő hivatásforgalmát.           
Másrészt a kiépült kerékpárút hálózati kapcsolatot biztosít a Vásárhelyi út későbbi kerékpárúti fejlesztése felé.           
Harmadsorban a kerékpárút illeszkedik a Fejér megye területfejlesztési program kerékpárút fejlesztései között a Tác/Gorsium kerékpáros megközelítésének tervezett nyomvonalába, melynek külterületi vezetése az Amerikai fasor folytatásában, a meglévő autópálya híd felé várható - ami 7. számú főúti kerékpározást vált ki. Ez a nyomvonal később Csősz, Soponya, Aba, Káloz Székesfehérvárral való kerékpáros összekötését is szolgálni tudja, amivel akár 63. sz. főúti kerékpározást is kiválthat.
A Projekt közelében várható a közeljövő legnagyobb kerékpáros fejlesztése, a Budapest – Balaton kerékpárút, melynek tervezett nyomvonalához a kapcsolat a Vásárhelyi úton indulva alakítható majd ki.
 
A projekt kezdete:
2015. 09. 04.
 
A projekt befejezése:
2015. 12. 21.
 
A projekt elszámolható összköltsége:
199.997.547,- Ft
 
Az elnyert támogatás összege, mértéke:
Az elszámolható költség  100%-a, 199.997.547,- Ft