Kazinczy-verseny - Francsics Ajsa Szonja jutott tovább a balatonboglári regionális döntőbe

A Székesfehérvári István Király Általános Iskola adott otthont a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny területi döntőjének szerdán délután. A két korcsoportban összesen huszonnégy, 5-6. és 7-8. osztályos diák vett részt. A március végi regionális döntőben a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja, Francsics Ajsa Szonja képviseli városunkat Balatonbogláron.
2024.02.08. 11:44 |
Kazinczy-verseny - Francsics Ajsa Szonja jutott tovább a balatonboglári regionális döntőbe

Péchy Blanka színművész, érdemes művész 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt, amely az eltelt évtizedek során országos mozgalommá vált.

A szakminisztérium és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma az idei tanévben is meghirdette a versenyt az általános iskolák 5-8. évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt.

Az országos vetélkedő városi, város környéki területi fordulójának a hagyományoknak megfelelően Székesfehérváron az István Király Általános Iskola adott otthont szerdán délután.

A résztvevőket Krählingné Kovács Tünde igazgató köszöntötte. Az iskolai döntőkből a második fordulóba jutott 5-6. és 7-8. osztályosok előadásait szakmai zsűri értékelte. A 24 diáknak, akik székesfehérvári és környékbeli települések iskoláiból érkeztek, az volt a feladata, hogy egy általa választott, párbeszédmentes szöveg felolvasása után, a verseny szervezői által kiválasztott egyoldalas szépirodalmi művet értelmezve előadjon.

A 7-8. osztályos korcsoport első helyezettje, aki a balatonboglári regionális döntőbe jutott, Francsics Ajsa Szonja, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja lett. Második helyen Csizmadia Vince, a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola, míg harmadik helyen Seres Áron, a velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulója végzett.

Az 5-6. osztályos korosztály 12 indulója között Lada Vince, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákja bizonyult a legjobbnak. Az erős mezőnyben a zsűri két második helyezést adott ki, amelyet Villányi Kata, a Zentai Úti Általános Iskola és Tóth Rebeka, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja vehetett át. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a csákvári Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolából érkezett Vig Bendegúz állhatott.