Csizik Balázs vizuális alkotóművész tárlata nyílik meg pénteken a Pelikánban

Augusztus 16-án, pénteken 18 órakor Csizik Balázs vizuális alkotóművész
Kapcsolódások – Relations című tárlata nyílik meg a Pelikán Galériában. A tárlatot szeptember 20-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig láthatja a közönség, a belépés díjtalan.
2019.08.13. 08:36 |

Csizik Balázs (Székesfehérvár, 1987) legújabb sorozataival mutatkozik be a székesfehérvári Pelikán Galériában, melyek „Kapcsolódások – Relations” címen összeérnek egy fontos téma, az ember alkotta mesterséges világ és a természet találkozásában létrejövő feszültség kapcsán.

Balázs számára különösen fontos a helyszín, hiszen székesfehérvári származásúként, több hazai és nemzetközi kiállítás után újra szülővárosában állíthat ki – ahol a műtárgyak egy része is készült.

„Fotóalapú munkáiban egyszerre reflektál az absztrakt fotográfia képiségére, a modern építészet formavilágára, valamint a konstruktív és szuprematista festészeti hagyományra. Sorozatainak közös vonása a redukció, a minimalizmus, amely egyszerre jelenik meg a színekben, a kompozícióban és a megjelenített látványban egyaránt. Ez a fajta reduktivitás némi ridegséget, távolságtartást, rezignáltságot is magában hordoz, ami összhangban van a megjelenített urbánus látvány elidegenedett formavilágával.” – írja róla Schneller János művészettörténész, a Ferenczy Múzeum kurátora.

A kiállítás három részből áll, a „Bauhaus100” sorozat egy tisztelgés a Bauhaus századik évfordulója kapcsán, a „Waste Suprematism” sorozatban szemétből kirakott kompozíciók esztétizálják a környezetszennyezés problematikáját, így adva etikai többletjelentést a sorozatnak.

Az „Urban Relations” sorozatban az épített környezet és természet közötti viszonyok az anyagszerűségben oldódnak fel. A kutatás alapját az ökológiai és szociológiai problematikák, illetve az identitás képezik. A természetbe beavatkozó ember esetlen pusztítására helyezi a hangsúlyt – vagy ennek ellenpólusaként az emberként létrehozott nyers matéria erős jelenlétére, megváltoztathatatlan beavatkozására.

Az épületmakettek érdekesnek, szépnek tűnnek, de közben riasztónak is, rámutatva, hogy a folyamatos jólétre törekvő emberi túlhalmozás, fejlődés sokszor a dekonstrukció, visszafordíthatatlan torzulás irányába mutatnak. Ezen fenti etikai kérdések komoly kérdéseket tesznek fel a műtárgyakat befogadó közönség felé, melyekre választ keresni szükséges.

Kultúra

 1. Augusztus 20-án még látogatható az osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

  A Királyi Napok idején, augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.

  2019.08.19.
 2. Közösen koncertezett a Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Páratlan zenei randevú helyszíne volt a Zichy-színpad vasárnap este. A székesfehérvári kötődésű Blahalouisiana együttes és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adott közös koncertet, és különleges zenei élményben részesítette a fehérvári közönséget.

  2019.08.19.
 3. "Az alkotás folyamata olyan, mint amikor kiszórjuk a kirakó darabjait a dobozból"

  Hetedszer rendezte meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója, dr. Szikora János. Még a szombati teltházas premier előtt beszélgettünk a rendezővel a kezdetekről, IV. Béláról, a próbafolyamatról és arról, hogy, ha tehetné, szívesen filmes vászonra is vinné az Árpád-házi történetét.

  2019.08.18.
 4. IV. Béla drámai élettörténete elevenedik meg a szakrális színpadon

  Pénteken este a Koronázási szertartásjáték főpróbájára került sor a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei színdarab IV. Béla koronázását és fordulatokban bővelkedő élettörténetét eleveníti fel Szikora János rendezésében. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint határon túlról érkező diákok is közreműködnek.

  2019.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka