Kampány az Alföldis tejesdobozokon a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében

A fehérváron készülő Magyar Tej dobozain hívják fel a figyelmet a szabadtéri tüzekre vonatkozó szabályokra. Március, április és május folyamán naponta mintegy 35 ezer, három hónap alatt hárommilliónál is több tejesdoboz irányítja rá a lakosság figyelmét a tűzveszélyre és a szabályok betartásának fontosságára.
2021.03.22. 18:52 |

Szabadtéren keletkező tűzesethez évente nagyságrendileg 10 ezer alkalommal riasztják a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben áltagosan 1,8 hektárnyi terület ég le, az oltást sok esetben nehezítik az időjárási körülmények, a meleg, vagy az erős szél, a terület adottságai, vagy épp a tűz kiterjedtsége. Ezek a tüzek sok esetben lakóépületeket, ipari-, mezőgazdasági létesítményeket is veszélyeztetnek, vagy embereknek súlyos sérülést okoznak. A szabadtéri tüzek – például a tábortüzek, a tarlóégetés, az avarégetés, vagy a járművekből kidobott égő cigarettacsikk – okozta károk nagy része néhány, a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabály betartásával könnyedén elkerülhető lenne.

Ezeknek a szabályoknak a megismerését, elsajátítását segíti a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság és az Alföldi Tej Kft. együttműködése, amelynek köszönhetően a Magyar Tej márka 2021 március végétől polcra kerülő 2,8%-os ESL tejek dobozain hívják fel a vásárlók figyelmét a szabadtéri tüzekre vonatkozó szabályokra. A készülő tejesdobozokon az „Eldobni 1 ≤ másodperc – Eloltani ≥ 100 óra – Helyreállítani ≥ 100 év” felirat mellett egy QR-kód is található, amely a katasztrófavédelem honlapjára irányítja az érdeklődőket. Március, április és május folyamán naponta mintegy 35 ezer, a három hónap alatt 3 milliónál is több tejesdoboz irányítja rá a lakosság figyelmét a tűzveszélyre és a szabályok betartásának fontosságára.

Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetében működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) 2020 decemberében kötött megállapodást arról, hogy 2021 folyamán négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – fognak közösen kampányolni. Az év folyamán összesen mintegy 12 millió tejesdobozon lesz látható a tűz- és szén-monoxid-mérgezés veszélyeivel kapcsolatos figyelemfelhívás.

„Az Országos Tűzmegelőzési Bizottsággal közös kampányunknak elsődleges célja a figyelemfelhívás, a megelőzés, illetve a káresetek számának csökkentése és mértékének enyhítése. Az első kampányban a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire hívtuk fel a lakosság figyelmét. A szén-monoxid-káresetek 80%-ánál már volt szén‑monoxid-érzékelő, és ahol volt működő szén-monoxid-érzékelő, ott nem történt halálos szén-monoxid-mérgezés. Abban bízunk, hogy a kampány második szakaszában a lakosság a szabadtéri tüzek esetében is nagyobb odafigyeléssel jár el, így csökkenhet a tüzek okozta károk mértéke” – mondta Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója.

Kék hírek

 1. 112 kavics hirdeti a 112 fontosságát Fehérvár Belvárosában

  A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai játékos programot szerveztek Székesfehérvár Belvárosában a bűnmegelőzés jegyében. Az apropót a Bűnmegelőzés Napja, 2021. április 12-e szolgáltatta. 

  2021.04.12.
 2. Megmentették a beszorult őzet a fehérvári tűzoltók hétfőn a Bakony utcában

  Vaskerítésbe szorult egy őz Székesfehérváron. Az állatra hétfőn délelőtt találtak rá a Bakony utcában. Az őz a medencecsontjánál szorult a kerítés két rácsa közé, és ahogy szabadulni próbált, végighorzsolta az oldalát. 

  2021.04.12.
 3. Idős embereket lopott meg egy nő Székesfehérváron

  Letartóztatásban van az a székesfehérvári nő, aki egy idős férfinak azt hazudta, hogy takarítást vállal, egy idős nőnek pedig, hogy mikuláscsomagot oszt a nő. Mind a két helyre csak lopni ment. Ahogy meglopott egy szintén idős nőt is, aki pont vásárolt.

  2021.04.01.
 4. Nem biztonságos megfordulni a forgalomtól elzárt területen - a rendőrök előtt pedig végképp nem az

  A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Megyei Forgalomellenőrző Alosztályának munkatársai a Sárkeresztúri úton figyeltek fel két személygépjárműre, melyek vezetői a felfestett forgalom elől elzárt területet és záróvonalat figyelmen kívül hagyva a járőrök előtt fordultak vissza autóikkal, mert lusták voltak szabályosan menni egy kört a körforgalomban.

  2021.03.27.
 1. Tűzgyújtás a szabadban - Fehérváron továbbra is tilos égetni!

  Idén eddig már több mint száztíz alkalommal riasztották vegetációs tűz miatt a tűzoltókat Fejér megyében. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a kora tavaszi időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, szeles idő esetén pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

  2021.03.24.
 2. Kampány az Alföldis tejesdobozokon a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében

  A fehérváron készülő Magyar Tej dobozain hívják fel a figyelmet a szabadtéri tüzekre vonatkozó szabályokra. Március, április és május folyamán naponta mintegy 35 ezer, három hónap alatt hárommilliónál is több tejesdoboz irányítja rá a lakosság figyelmét a tűzveszélyre és a szabályok betartásának fontosságára.

  2021.03.22.
 3. Megint megrongálták a balesetező autók a lámpát a Lomnici utcánál

  Egy kisteherautó ütközött személyautóval Székesfehérváron, a Budai út és a Lomnici utca találkozásánál. Az ütközés következtében a járművek egy közlekedési lámpát is megrongáltak. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket.

  2021.03.22.
 4. Magyarország veszélyes útjai között az M7-es fehérvári szakasza és az Úrhidai út

  A Magyar Közút Zrt. a 2017 eleje és a 2019 vége közötti baleseti statisztikái alapján feltárta és sorba rakta Magyarország 30 ezer kilométernyi közúthálózatának leginkább problémás szakaszait. A 3. helyen egy Székesfehérvár mellett elhaladó útszakasz, az M7-es autópálya 62-63-as kilométerszelvénye szerepel, az Úrhidai út egyik része pedig a

  2021.03.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár