Kalandozás a mese világában dallal és hangszerekkel

Több mint 1300 gyermek énekelt és játszott együtt Szőnyi Annával és Varró Jánossal szeptemberben nyolc helyszínen Fejér megyében. A székesfehérvári Tálos Edit Alapítvány az NKA Halmos Béla Program Kollégiumnál pályázott sikerrel, és tartott 13 előadást Játsszunk, játsszunk valamit… - népi játékok és népi hangszerek gyermekeknek címmel. A projekt ma a Széna Téri Általános Iskolában zárult.
2021.09.30. 13:04 |
Kalandozás a mese világában dallal és hangszerekkel

Több mint 1300 gyermek énekelt és játszott együtt Szőnyi Annával és Varró Jánossal szeptemberben.

A székesfehérvári Tálos Edit Alapítvány igazán nemes célt tűzött ki maga elé. Feladatának tekinti, hogy minél több óvodással és kisiskolással megismertesse a magyar népi kultúra elemeinek egy részét, így a népi gyermekjátékok és népi hangszerek sokaságát, gazdag világát.

Ennek elérése érdekében 2020-ban eredményes pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap, Halmos Béla Program Kollégiumához, melynek támogatásával az idei év szeptemberében 13 előadást mutatnak be a művészek Székesfehérváron és a megyeszékhely környékén. Az előadók ez ideáig az alábbi helyszínekre juttatták el műsorukat: Alsószentiván, Sárszentmiklós, Tác, Sárbogárd, Cece, Aba, Iszkaszentgyörgy, illetve Székesfehérvár. Az előadássorozat a megyeszékhelyen az Árpád Úti Óvodában és a Széna Téri Általános Iskolában zárult.
Az előadás, a Játsszunk, játsszunk valamit… - népi játékok és népi hangszerek gyermekeknek címet viseli, mely árulkodik annak interaktív jellegéről. A résztvevő gyerekek a bemutató során a Só című mese átdolgozott világába csöppenek, ahol a legkisebb királylány felé támasztott három próbatételt oldják meg Bergerné Szőnyi Anna vezetésével. A próbatételek teljesítésének jutalmául a mesetörténet másik főhőse, egy elvarázsolt herceg, Varró János népzenész, pedagógus egyre több hangszert mutat meg a kíváncsi, zeneszerető királylánynak, ezáltal a gyerekeknek is.

A játékos kerettörténet helyt kínál több népi gyermekjáték, népdal közös eljátszására, eléneklésére és mindeközben a gyerekek rendszerezett módon megismerkednek olyan hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel, mint például: tikfa, fűzfa babacsörgő, kereplők, doromb, köcsögduda, dob, furulyafajták, magyar kecskeduda, körtemuzsika, okarina, citera, tekerő, koboz, tambura. A pályázat megvalósításának előfeltétele, hogy az előadást minimum 100 fős nézőközönség előtt kell az előadóknak megvalósítaniuk, ennek köszönhetően a jelenlegi pályázati ciklus több mint 1300 gyermekhez jutott el díjmentesen, a pályázat támogatásával.

A szervezet bízik abban, hogy jövőre is eredményes pályázatot nyújtanak be a Halmos Béla Program Kollégiumához és az előadók további helyszínekre is eljuttathatják műsorukat és ez által teljesülhet vágyuk, miszerint Fejér megyében egyre több kisgyermek ismerheti meg a népi hangszerek és játékok sokszínű világát.