Jubileum időtlen értékekkel - megnyílt a tizedik Őszi tárlatot a Tóparti Gimnáziumban

Tízéves születésnapját ünnepli a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium Őszi tárlata. Az Időtlen érték című jubileumi kiállítást – melyen tizenkét alkotó munkáit mutatják be – dr. Vizi László Tamásné, az intézmény igazgatója és dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitották meg, hagyományosan az iskola aulájában. A kiállítást a járványvédelem miatt rendhagyó módon, a gimnázium Facebook-oldalán láthatják az érdeklődők.
2020.10.13. 19:11 |

A hagyományoknak megfelelően az őszi kiállítás témája ezúttal is az intézmény művésztanárainak ötletén, javaslatán alapul.

Összesen tizenkét alkotó, a művészeti munkaközösség valamennyi tagja bemutatkozik a tárlaton, köztük vannak régi és új, idén szeptembertől tanító művésztanárok is. A tartalmas, színvonalas kiállításon láthatunk többek között textilmunkákat, grafikákat és festményeket. A járványügyi helyzetre való tekintettel az Időtlen érték című kiállítást a gimnázium Facebook-oldalán láthatják az érdeklődők.

Az ünnepélyes megnyitón a 2. évfolyamosok zenés, prózai műsora után dr. Vizi László Tamásné igazgató köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, 2011 októberében rendezték meg először az Őszi tárlatot, amely azóta évről évre visszatérő, különleges programjukká vált. A kiállítások minden évben más-más tematika szerint épülnek fel, így igen gazdag keresztmetszetet adnak a kortárs művészet remekeiből, a valamilyen módon Székesfehérvárhoz és a Tóparti Gimnáziumhoz kötődő művésztanárok, művészek, művészpalánták, sőt, a már művészeti karriert építő tanítványok alkotásaiból. Idén a járványvédelem jegyében, különleges útvonal szerint rendezték be a kiállítóteret és helyzeték el a műtárgyakat, így izgalmas terek, kincseket rejtő szigetek alakultak ki.

„Számos dimenzióban nyomon követhető a tárlat címének visszatükröződése. Tapasztalhatóak a mesterek állandó tanulási folyamatainak, kísérletezéseinek az eredményei, szinte tapintható a kibontakozás, a szárnyalás lehetőségeinek a keresése. Érzékelhető, hogy az alkotók igénylik művészetük szabadságának biztosítását, lendületük, kreativitásuk érvényre jutását és a szűnni nem akaró érdeklődésük fenntartását az innovatív megoldások iránt.” – fogalmazott, és köszönetét fejezte ki a tanároknak, a diákoknak.

A tárlatot megnyitó beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a Tóparti Gimnáziumnak azért, hogy nem hagyta magát, nem szakította meg a hagyományt, nem azt kereste, hogy mit hogyan nem lehet megtartani, hanem a különleges körülményekhez alkalmazkodva idén is megrendezte az Őszi tárlatot.

A városvezető arról beszélt, hogy az elmúlt hónapoknak voltak pozitív hatásai is, többek között rájöhettünk arra, hogy milyen fontosak az emberi találkozások, a kapcsolatok, illetve felértékelődött a kulturális rendezvények és élmények jelentősége. A tárlattal a Tóparti Gimnázium megmutatja, hogy milyen szakmaiság és minőség jellemzi az intézményt. A polgármester köszönetét fejezte ki azért, hogy az iskola megragadta a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, amely nem pótolja ugyan a személyes jelenlétet, de óriási lehetőséget nyújt arra, hogy a tárlatba sokan bekapcsolódjanak, akár a világ másik részén élő volt tópartis diákok is. „Azt kívánom, hogy az alkotókedv és a kezdeményezőkészség maradjon meg a Tópartiban!” – zárta szavait a polgármester.

Kultúra

 1. Jótékonysági licittel ér véget az Agárdi Művésztelep 30 éve kiállítás

  Az Agárdi Nemzetközi Művésztelep 30 éves jubileumi kiállításának végén jótékonysági aukciót hirdettek a szervezők. Vida László Madárfészek című festményét bocsátották licitre, a befolyt összeget pedig Horváth Hellának a Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársának, a Vadmadárkórház önkéntesének gyógykezelésére fordítják.

  2020.10.27.
 2. Hangfestészet és hangszobrászat - Filep Sándor és Vörös Tamás koncertezik szombaton

  Október 31-én, szombaton 18 órára várnak minden kedves érdeklődőt az Öreghegyi Közösségi Házba (Székesfehérvár, Fiskális út 93.) Filep Sándor (gitár) és Vörös Tamás (basszusgitár) "Hangfestészet és hangszobrászat" című koncertjére. Közreműködnek: Bölcsik Nóra és Hideg Viki. A programra a belépés díjtalan, az intézmény területén maszk viselése kötelező.

  2020.10.27.
 3. Szavazzon a Concerto Budapestre! - fehérvári szólista is énekel a filmben

  A Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét beválasztották a 10. LOVIE AWARDS döntőjébe. Október 29-ig tart a kategória döntőseiről rendezett nemzetközi internetes szavazás. A film koncertjének egyik szólistája a fehérvári Zemlényi Eszter énekes. Szavazzon október 29. éjfélig, hogy a magyar film legyen a befutó!

  2020.10.27.
 4. Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott a fehérvári balett igazgatója

  Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára. A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Egerházi Attila a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója is.

  2020.10.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka