-
A földön túl
December 22-én, hétfőn 18 órától a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ havi irodalmi estjén ezúttal A földön túl témakör kerül fókuszba. Kozáry Ferenc vezetésével a beszélgetés a költészet tágabb horizontjaira hívja a résztvevőket: szó lesz földöntúli élményekről, határátlépésekről és arról, hogyan jelenik meg mindez a versek világában.
2025.12.19. -
Könyvtárak nyitvatartása
Ünnepi működési rendre váltanak a székesfehérvári könyvtárak az év utolsó heteiben. Az intézmények nyitvatartása az alábbiak szerint alakul. Az új esztendőben január 6-án várják újra az olvasókat.
2025.12.19. -
Népek karácsonya
Évzáró rendezvényét tartotta a Vörösmarty Társaság csütörtökön délután. A népek karácsonya címet viselő programra, a társaság kórusa készült ünnepi műsorral.
2025.12.19. -
Comenius koncert
A Comenius Kórus Bakonyi István moderálásával, a Szent Imre Templomban köszöntötte karácsonyt. Az bensőséges hangulatú esten a kórus irodalom gyöngyszemeinek dallamai csendültek fel.
2025.12.19.
Iván-napi búcsú a Rác utcában
Vasárnap tartotta a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat és a Szerb Ortodox Egyházközség a hagyományos Iván-napi búcsút a Rác utcában. Az ünnep délelőtt Püspöki Szentmisével kezdődött, amelyet délután a kalács és koljivo szentelés követett. Székesfehérváron Keresztelő Szent János azaz, Iván napjához közeli vasárnapon van a templom búcsúja, a fehérvári szerbség egyik legnagyobb ünnepe.
2016.07.10. 12:02 |
Vasárnap tartotta a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat és a Szerb Ortodox Egyházközség a hagyományos Iván-napi búcsút a Rác utcában. Az ünnep délelőtt Püspöki Szentmisével kezdődött, amelyet délután a kalács és koljivo szentelés követett. Székesfehérváron Keresztelő Szent János azaz, Iván napjához közeli vasárnapon van a templom búcsúja, a fehérvári szerbség egyik legnagyobb ünnepe.
KÉPGALÉRIA az Iván-napi búcsúról
KÉPGALÉRIA az Iván-napi búcsúról

A szerb ortodox templomban általában nincsenek ülőhelyek, esetleg néhány szék a betegek, illetve az idősek számára, így a résztvevők általában állnak, vagy térdelnek. Mindenkinek meghatározott helye van a templomban a mise alatt.
Püspöki Szent Liturgiával kezdődött a Székesfehérvári Szerb Ortodox Templom Védőszentjének Ünnepe vasárnap délelőtt. A helyi egyházközösség legnagyobb ünnepe minden évben a crkvena slava, vagyis a templom búcsú. Az ünnep elengedhetetlen tartozéka a koljivo, ezt és a kalácsot a pap és a búcsú komája szeli fel a hagyomány diktálta módon.
A vasárnapi szertartáson ott volt Mészáros Attila alpolgármester, Szigli István önkormányzati képviselő és Sándorovics László a Szerb Kisebbségi Önkormányzat vezetője továbbá Bogdán György Lórév polgármestere.

A szertartást végző papokat egy ikonfal választja el a gyülekezettől, melynek vallásukban nagy jelentősége van az ikonok tisztelete miatt. Az ikonfal előtt általában nagy, sokkarú gyertyatartók állnak, valamint itt található az amvon, vagyis emelvény, ahol a Szentírást felolvassák.
Az ünnepi liturgia, majd a kalács és koljivo szentelés után a templomkertben kötetlen baráti beszélgetések, kalács evés és poharazgatás következik.

Az ortodox templomban nem csak az ikonfalon láthatók ikonok, hanem az egész templombelsőt falfestmények díszítik, melyek főként bibliai jeleneteket ábrázolnak.
A koljívót az újjászületés jelképének hívják. A rituális ételnek számító daralát, főtt búzából, aszalt gyümölcsökből és mézből van összegyúrva, ami érdekes ízű és finom. A búza a megújulás, a továbbélés, a születés szimbóluma. Ezt készítik nemcsak ünnepeiken, de a gyász alkalmával is a szerbek, hiszen a Szentírásból tudjuk, hogy a búzaszem meghal, hogy új életet adjon.
A koljivo készítése
A búzát előző este beáztatjuk, és másnap cukros vízben megfőzzük. Kiterítjük, hogy egy kicsit megszáradjon, utána a dióval együtt húsdarálón ledaráljuk, belekeverjük a cukrot, a mazsolát, és őrölt fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha legalább egy napot áll, hogy az ízek jól összeérjenek. Hozzávalók: 25 dkg búza, 10-15 dkg dió, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, őrölt fahéj, ízlés szerint mazsola.
A búzát előző este beáztatjuk, és másnap cukros vízben megfőzzük. Kiterítjük, hogy egy kicsit megszáradjon, utána a dióval együtt húsdarálón ledaráljuk, belekeverjük a cukrot, a mazsolát, és őrölt fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha legalább egy napot áll, hogy az ízek jól összeérjenek. Hozzávalók: 25 dkg búza, 10-15 dkg dió, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, őrölt fahéj, ízlés szerint mazsola.
