IV. Béla király címmel hirdetnek szellemi vetélkedőt a fehérvári nyugdíjasoknak

Az Árpád-ház programhoz csatlakozva IV. Béla király címmel hirdet szellemi vetélkedőt idén az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület. Az évről-évre megrendezett megmérettetés célja, hogy méltóképpen emlékezzenek meg királyainkról, valamint városunk, Székesfehérvár történelmi múltjáról. A vetélkedőre idén 18 csapat nevezett, a szeptemberi döntőben pedig a legjobb hat csapat mérheti majd össze tudását.
2019.05.14. 11:15 |

A vetélkedőre 13 klubból 18 csapat jelentkezett, az elődöntőt május 16-én rendezik meg és 3 csoportban mérik össze tudásukat a résztvevők a Lövölde úti szolgáltatóházban.

„Idén is meghirdette történelmi szellemi vetélkedőjét az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület, melynek minden évben szeretett városunk a témája. Mindig nagy igyekezettel készülnek a versenyzők, melynek fontos célja az is, hogy szellemileg frissen tartson bennünket.” - mondta Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület vezetője.

Az elődöntőn a csapatoknak a 36 kérdést tartalmazó feladatlapot 50 perc alatt kell megoldaniuk.

Az idei vetélkedő három témakör köré szerveződik, a IV Béla királlyal kapcsolatos kérdések mellett Székesfehérvár történetéből és is "vizsgáznak" a nyugdíjasok, ezen belül is a török kiűzésétől a barokk kor végéig, illetve majd a döntőben a barokk kor végétől a II. világháború befejezéséig terjedő időszak kerül terítékre. A feladatok között általános műveltségi kérdések is szerepelnek majd.

Fejes Rudolf, az egyesület titkára az idei vetélkedő témaköreiről elmondta, hogy a feladatlap mindhárom meghirdetett témakörből tartalmaz kérdéseket, ugyanakkor egyes kérdéseknél még további alkérdésekkel is találkozhatunk. A kérdések egy részére konkrét, vagy kifejtendő válaszokat kell adni, illetve 21 kérdés esetében a megadott lehetséges megoldások közül kell kiválasztani a helyeset.

Kultúra

 1. Jubileumi hangversennyel ünnepelt a Zenei Nevelésért Alapítvány

  Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulóját. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett hangversenyen az elmúlt tíz év díjazottjainak vezetésével, felkészítésével léptek színpadra a tehetséges fiatalok.

  2019.05.20.
 2. „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” - Lukács László előadása

  Május 21-én, kedden 15 órakor „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” címmel Dr. Lukács László, néprajzkutató, egyetemi tanár tart előadást a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi állandó kiállítás termében. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.
 3. Disputa Majoros Róberttel, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetőjével

  Május 21-én, kedden 18 órakor újra disputa lesz az Öreghegyi Közösségi Házban. A vendég Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője, a házigazda Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke lesz. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.
 4. Händel zenéje csendül fel a Hiemer ház báltermében

  Hétfőn 19 órától  Händel műveiből hallhatunk válogatást a Hiemer ház báltermében, a koncerten közreműködik Borsódy László (trombita), Kalafszky Adriána (ének), Dinyés Soma és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei.

  2019.05.20.

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka