IV. Béla király címmel hirdetnek szellemi vetélkedőt a fehérvári nyugdíjasoknak

Az Árpád-ház programhoz csatlakozva IV. Béla király címmel hirdet szellemi vetélkedőt idén az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület. Az évről-évre megrendezett megmérettetés célja, hogy méltóképpen emlékezzenek meg királyainkról, valamint városunk, Székesfehérvár történelmi múltjáról. A vetélkedőre idén 18 csapat nevezett, a szeptemberi döntőben pedig a legjobb hat csapat mérheti majd össze tudását.
2019.05.14. 11:15 |

A vetélkedőre 13 klubból 18 csapat jelentkezett, az elődöntőt május 16-én rendezik meg és 3 csoportban mérik össze tudásukat a résztvevők a Lövölde úti szolgáltatóházban.

„Idén is meghirdette történelmi szellemi vetélkedőjét az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület, melynek minden évben szeretett városunk a témája. Mindig nagy igyekezettel készülnek a versenyzők, melynek fontos célja az is, hogy szellemileg frissen tartson bennünket.” - mondta Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület vezetője.

Az elődöntőn a csapatoknak a 36 kérdést tartalmazó feladatlapot 50 perc alatt kell megoldaniuk.

Az idei vetélkedő három témakör köré szerveződik, a IV Béla királlyal kapcsolatos kérdések mellett Székesfehérvár történetéből és is "vizsgáznak" a nyugdíjasok, ezen belül is a török kiűzésétől a barokk kor végéig, illetve majd a döntőben a barokk kor végétől a II. világháború befejezéséig terjedő időszak kerül terítékre. A feladatok között általános műveltségi kérdések is szerepelnek majd.

Fejes Rudolf, az egyesület titkára az idei vetélkedő témaköreiről elmondta, hogy a feladatlap mindhárom meghirdetett témakörből tartalmaz kérdéseket, ugyanakkor egyes kérdéseknél még további alkérdésekkel is találkozhatunk. A kérdések egy részére konkrét, vagy kifejtendő válaszokat kell adni, illetve 21 kérdés esetében a megadott lehetséges megoldások közül kell kiválasztani a helyeset.

Kultúra

 1. Fogom a kezed! – prózaíró és rajzpályázatot hirdetett a Szent István Művelődési Ház

  Fogom a kezed! címmel próza- és esszéíró, illetve rajzpályázatot hirdetett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Az intézmény olyan alkotásokat vár, mellyel a gyerekek és a felnőttek bemutatják, hogy miként élték meg az elmúlt hetekben az együvé tartozásnak, az egymásra utaltságnak és egymás segítésének az élményét. 

  2020.05.28.
 2. Ezen a héten még lehet szavazni Fehérvár kedvenc könyvére

  Hamarosan kiderül, melyik lesz Fehérvár kedvenc könyve: a Vörösmarty Könyvtár májusi játéka az utolsó hetéhez érkezett, az olvasók most is húsz könyv közül választhatnak, akár többet is, illetve az elmúlt hetek listáiból is lehet még szavazni. 

  2020.05.28.
 3. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 4. A város négy idősotthonát kereste fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden egy ráadás-előadással indították a hetet, a város négy idősotthonát keresték fel a műsorral.

  2020.05.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka