Itt vannak az otthonfelújítási támogatás részletei

Novák Katalin miniszter a Facebookon jelentette be a január 1-jétől használt lakásokra elérhető otthonfelújítási támogatás részleteit. A munkadíjra és az anyagköltségekre legfeljebb másfél-másfél millió forint lesz elszámolható azok 50%-a erejéig a legkülönfélébb felújítási és bővítési munkák esetében, akár bizonyos asztalosmunkákra is.
2020.11.18. 12:35 |

Az új otthonfelújítási program lényege:

- a meglévő otthont lehet a támogatásból szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni,

- feltétele legalább egy legfeljebb 25 éves gyermek (a 12. hetétől a magzat is számít) a háztartásban,

- a támogatás a beruházás felére, maximum 3 millió forintig vehető igénybe,

- nem muszáj 3 millió forintra igénybe venni, kisebb összeg is igényelhető,

- ugyanaz a család csak egyszer veheti igénybe,
házaspárok, élettársak, egyedülállók és elváltak is igényelhetik, ha gyermeket nevelnek,

- a megváltozott képességűek, gyodra jogosult gyermekek esetében a 25 éves életkorral nem kell számolni,
az egyszülős családok is igénybe vehetik a nevelt gyermekek számától függetlenül,

- a gyermekeket külön-külön nevelő elvált szülők a támogatáson is osztozhatnak, de ha a két szülő közül csak az egyik nevel gyermeket, akkor ő a jogosult.

Az igénybevételhez 3 feltételnek kell teljesülnie: 

- legalább egy nevelt gyermek,

- legalább 1 éves folyamatos tb-jogviszony, maximum 30 nap megszakítással (a felsőoktatási jogviszony is számít), az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadék is figyelembe vehető, és a nyugdíj mellett végzett munka is beszámítható,

- köztartozásmentesség.

Az igénybevétel lehetőségei:

- minden család csak egyszer veheti igénybe a felújítási támogatást,

- ha eladják a lakást, akkor sem kell visszafizetni a támogatást, de többször már nem élhetnek vele,

- ha valaki más veszi meg ugyanazt a lakást, akkor ő felveheti ugyanarra a lakásra,

- január 1-jét követően elindult felújításokra lehet igénybe venni,
gyűjteni kell az számlákat az anyagról és a munkáról, és szerződést kell kötni a munkára, erről egy blanketta szerződést ad a kormány, ezeket kell benyújtani az államkincstárhoz,
anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban igényelhető, vagyis legfeljebb 1,5-1,5 millió forint támogatás igényelhető ezekre egyenként,

- a kormányhivatalok dolga lesz a felújítások megvalósulásának ellenőrzése, a támogatás kézhezvételét követően 6 hónapon belül bármikor ellenőrizhet a kormányhivatal.

Milyen munkákra lehet igénybe venni?

- kültéri és beltéri munkákat egyaránt el lehet számolni, pl. konyha vagy fürdőszoba felújítása, közműbekötés, fűtési rendszer cseréje, új kazán vagy bojler beszerzése, külső-belső szigetelés, galéria vagy belső lépcső kialakítása, nyílászárók cseréje, tetőcsere vagy -felújítás,, napelemes rendszer kiépítése, garázs vagy nyári konyha felújítása is lehet, festés, mázolás és bizonyos asztalosmunkák is elszámolhatók lesznek,

- a pénzt a családnak meg kell előlegeznie, és utólag tudja visszaigényelni az államkincstárnál, az ügyeket teljes egészében elektronikusan lesz intézhető, az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követően 60 napon belül kell az államkincstárhoz beküldeni, amelynek 30 napja van az elbíráláshoz, majd további 5 napon belül kiutalják a pénzt.

Magyarország

 1. Itt vannak az otthonfelújítási támogatás részletei

  Novák Katalin miniszter a Facebookon jelentette be a január 1-jétől használt lakásokra elérhető otthonfelújítási támogatás részleteit. A munkadíjra és az anyagköltségekre legfeljebb másfél-másfél millió forint lesz elszámolható azok 50%-a erejéig a legkülönfélébb felújítási és bővítési munkák esetében, akár bizonyos asztalosmunkákra is.

  2020.11.18.
 2. 2021 február 8-ig marad a veszélyhelyzet - a korlátozásokat december 11-ig alkalmazzák

  A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8-ig, a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket viszont nem, azok december 11-ig alkalmazandóak.

  2020.11.18.
 3. Angyalbatyu - elindult a Katolikus Karitász országos ajándékgyűjtő programja

  A Katolikus Karitász országos ajándékgyűjtő programja, az „Angyalbatyu” azzal a céllal indult útjára, hogy minél több rászoruló gyerek számára legyen örömteli a karácsony; szeretnék a felajánlott ajándékokat eljuttatni azokhoz, akik ritkán élhetik meg a megajándékozottság boldogító érzését.

  2020.11.18.
 4. Tovább nőhet a fertőzöttek száma Székesfehérváron is

  A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a 46. heti adatok alapján több városban, így Székesfehérváron is emelkedett. A vizsgálatok megerősítik, hogy a koronavírus jelenléte továbbra is elterjedt az ország egész területén.

  2020.11.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20