Ítélet és kegyelem - készül a tévéjáték Sobor Antal regényéből

Az események helyszínén, Csákberényben forgatják azt a filmet, amelynek forgatókönyve Sobor Antal Perelj, Uram! című regényéből, és az ugyanezzel címmel, a Vörösmarty Színházban tavaly bemutatott színdarabból készült. Az Ítélet és kegyelem tévéjáték a ’48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént epizódot.
2020.11.19. 08:02 |

„Csendet kérünk! Forgatás van!” hallatszik egy csákberényi kert végéből, ahol – visszarepülve az időben – egy kőfal előtt állva várja az ítélethirdetést a település református lelkésze és katolikus plébánosa, 1849 júliusában járunk. Tévéjáték készül Sobor Antal: Perelj, Uram! című regényéből Ítélet és kegyelem címmel dr. Szikora János rendezésében. A 15 napos forgatás alatt a jeleneteket Csákberényben veszik fel több helyszínen.

Mint azt dr. Nagy Endre producertől megtudtuk, a koronavírus-járvány tavaszi időszakában a Nemzeti Filmintézet gyártási támogatásra szóló pályázatot írt ki streaming-szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciók készítésére, annak érdekében, hogy a filmes és színházi terület alkotóinak és szakembereinek munkalehetőséget biztosítson, élénkítve ezzel a kulturális szektort. A sikeres pályázatot követően kezdődhetett meg a közös munka a Vörösmarty Színházzal.

A történet az 1848-49-es magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népét elsőként éri a császári csapatok élén bevonuló Haynau lelki terrorja. Az emberek megfélemlítésének jegyében, a falu református lelkészét és katolikus plébánosát egy ”ős-koncepciós” perben elítélik, és nyilvános kivégzésen agyonlövik.

A forgatási helyszín Csákberény, ahol a színház művészei mellett a Szabad Színház, valamint a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjait és a falu lakosságát megszemélyesítő csákberényi statiszták játékát Szikora János rendezi. Az operatőr Jancsó Nyika.

A zárójelenet forgatási napján készült interjúkból az ÖKK Fehérvár Podcast összeállításában hamarosan az is kiderül, az eredeti helyszíneken milyen érzésekkel lép kamera elé a református lelkészt játszó Gáspár Sándor, milyen volt a település élete a forgatás alatt, valamint, hogy hogyan dolgozhat egy rendező a járványidőszakban.

Kultúra

 1. Adventindító lelkigyakorlatot közvetítenek a ciszterci templomból szombaton

  November 28-án, szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik a Székesfehérvári Ciszterci Római Katolikus Plébánia hagyományos adventindító lelkigyakorlata, melynek tartalma: zsolozsma, zenei áhítat, fohászok a gimnáziumból, Marton Zsolt váci megyés püspök előadása. Az eseményhez a plébánia honlapján lehet online csatlakozni.

  2020.11.26.
 2. Múltidéző Prospero színkörös fotók és videófelvételek

  Húsz éve alakult a Prospero Színkör: a társulat a közösségi oldalán idézi fel az előadásokat, a próbákat, a közösségi élményeket – fotókkal és videófelvételekkel. Az első felelevenített darabok egy Goldoni-vígjáték és egy Molnár Ferenc-színmű, a színkör történetének első két előadása.

  2020.11.26.
 3. Természetesek, szerethetőek, jó hozzájuk érni - podcast az élő népművészetről

  A valóságos, kézzel készített emberi munkák természetesek, szerethetőek, jó hozzájuk érni. Az Élő Népművészet regionális kiállításában láthattuk és tapasztalhattuk meg, mit jelent valóban élővé tenni a hagyományt, és nem egy vitrinbe vagy polcra, puszta dísznek szánt tárgyaknak tekinteni azt, amit népművészetnek hívunk.

  2020.11.24.
 4. Adventi készülődés, lelki feltöltődés a fehérvári reformátusokkal

  Az advent első hétvégéjén közös készülődésre hívja a közösség tagjait és minden érdeklődőt a Székesfehérvári Református Gyülekezet. A járványhelyzet miatt a személyes találkozásra, a közös munkára az online tér ad lehetőséget.

  2020.11.24.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka