Ítélet és kegyelem – filmforgatás Csákberényben

Bilincsbe vert rabokat kísérnek a császári és királyi hadsereg katonái. A falu népe csendben követi a református lelkészt és a katolikus papot utolsó útjára. 1849. július 12-e van. Szikszay János és Mannsbarth Antal bűne, hogy a csákberényi templomokban kihirdették a Függetlenségi Nyilatkozatot.
2020.12.05. 10:37 |

Az ÖKK Podcast stábja részese lehetett a 15 napos csákberényi forgatásnak is.

Az ÍTÉLEThirdetésen a kőfal előtt állva szembesülnek azzal, hogy Haynau KEGYELEMben részesítette őket: lőpor és golyó. „Ez egy bestiális szála a történetnek.” - vallja a rendező, Szikora János, akit a Sobor Antal Perelj, Uram! kisregényéből készülő filmről kérdeztünk.

A helyszínen készített beszélgetésekből kiderül, hogyan kerül a nagyigmándi kőfal a vértesaljai falu egyik házának udvarába, hányféle forgatási helyszínné változik a paplak egy szobája, és azt is megtudhatjuk, milyen az, amikor a rendező, a szereplők és a stáb „virtuális perszonális helyzetben” dolgozik.

Kultúra

 1. Jó kérdés - évadzáró beszélgetés a Magyar Színházi Társaság online konferenciáján

  A színházak pandémia alatti helyzetéről, a járvány okozta gondokról és azok megoldásáról, valamint az újranyitás lehetőségeiről és az elmúlt egy év pozitív hatásairól is szó volt a Magyar Színházi Társaság Jó kérdés konferenciájának első előadásnapján. A rendhagyó módon, online zajló eseményen különböző témák kapcsán járták körül az elmúlt színházi évadot.

  2021.05.17.
 2. Legyen tánc - táncválasztó a Köfém Művelődési Házban

  Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg június 26-án az I. Székesfehérvári Táncválasztót a Köfém Művelődési Házban. Az interaktív családi napon bemutatkozási lehetőséget biztosítanak minden Székesfehérváron működő tánccsoportnak, és segítik a táncolni vágyó közönséget a számára megfelelő táncstílus megtalálásában.

  2021.05.17.
 3. Az élő Jeruzsálem - pénteken nyílik Benda Iván kiállítása

  Május 28-án, pénteken 15.00 órakor nyitják meg Benda Iván fotóművész Az élő Jeruzsálem című kiállítását a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, és mutatják be az azonos című fotóalbumát. 

  2021.05.17.
 4. Aladdin a Székesfehérvári Balettszínházban - jövő vasárnapi premier az éterben

  A Székesfehérvári Balett Színház 2021. május 23-án, vasárnap 19 órakor végre bemutathatja a pandémia miatt korábban elmaradt Aladdin című családi mesebalettet. Nemes Zsófia rendező-koreográfus óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló előadása káprázatos mesevilágba repít a varázsszőnyegen – a járványhelyzet miatt egyelőre online.

  2021.05.15.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Székesfehérvár Topotéka