Ítélet és kegyelem – filmforgatás Csákberényben

Bilincsbe vert rabokat kísérnek a császári és királyi hadsereg katonái. A falu népe csendben követi a református lelkészt és a katolikus papot utolsó útjára. 1849. július 12-e van. Szikszay János és Mannsbarth Antal bűne, hogy a csákberényi templomokban kihirdették a Függetlenségi Nyilatkozatot.
2020.12.05. 10:37 |

Az ÖKK Podcast stábja részese lehetett a 15 napos csákberényi forgatásnak is.

Az ÍTÉLEThirdetésen a kőfal előtt állva szembesülnek azzal, hogy Haynau KEGYELEMben részesítette őket: lőpor és golyó. „Ez egy bestiális szála a történetnek.” - vallja a rendező, Szikora János, akit a Sobor Antal Perelj, Uram! kisregényéből készülő filmről kérdeztünk.

A helyszínen készített beszélgetésekből kiderül, hogyan kerül a nagyigmándi kőfal a vértesaljai falu egyik házának udvarába, hányféle forgatási helyszínné változik a paplak egy szobája, és azt is megtudhatjuk, milyen az, amikor a rendező, a szereplők és a stáb „virtuális perszonális helyzetben” dolgozik.

Kultúra

 1. Könyvtárba mentem, gyere utánam! - olvasós programok a Bregyóban

  Gombóc Artúrral és remek olvasnivalókkal, bábokkal érkeztek ki ma délelőtt a VMK könyvtárosai a Napraforgó táborba. A napközis iskolásoknak érzékenyítő programot tartottak papírszínházzal, zsákbamacskával, bábos játékkal, jógával és sok-sok könyvvel. A szomszéd asztaloknál kézműveskedés folyt, a fák alatt pedig kisálatokkal ismerkedhettek a gyerekek.

  2021.08.03.
 2. Mától ismét nyitva tart a Széna téri Tagkönyvtár

  A nyári nyitvatartási rend szerint mától ismét fogadja az olvasókat a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtára. Az Oskola utcai központi Olvasóterem folyamatosan látogatható, a többi fiókintézmény szolgáltatásait a későbbiekben vehetik igénybe újra az olvasók az alábbiak szerint.

  2021.08.03.
 3. Humor, csata, zene – Művészkorzó a belvárosban

  Szombaton zárul a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ belvárosi rendezvénysorozata, hiszen jövő héttől már a Székesfehérvári Királyi Napok részese lehet a közönség. Az utolsó Művészkorzót a Vörösmarty Színház színművészei, a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület harcosai és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei társaságában tölthetjük, és erre a záróeseményre kivételesen hat királyi óriásbáb látogat el.

  2021.08.03.
 4. A népi kultúrában megjelenő Mária-tiszteletről lesz előadás pénteken

  A Szent István Művelődési Ház pénteken a magyar népi Mária-tisztelethez kapcsolódó előadásra hívja az érdeklődőket: a rendezvény népénekek, népballadák és parasztbibliai történetek felől mutatja be a mennyei édesanyát. A Mária anya – Mária anyánk című kötet megjelenésének apropóján a hitélet, az irodalomtörténet, a népzenegyűjtés és a népdaléneklés felől közelítik meg a monumentális folklóranyagot magában foglaló témát.

  2021.08.03.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22

Székesfehérvár Topotéka