-
Floralia 2024
Elkezdődött szombaton délelőtt és egészen vasárnap estig tart a Floralia tavaszköszöntő ünnep kétnapos programsorozata Gorsiumban, ahova mintegy ötezer látogatót várnak. Már a szombati nyitáskor nagyon sokan gyülekeztek, hogy szemtanúi legyenek Septimius Severus császár és légiója pannóniai fogadásának, az áldozatbemutatásnak és a gladiátorjátéknak.
2024.04.27. -
Alba Regia kórusfesztivál
Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál. A háromnapos eseményen hat vendégkórus érkezett az ország különböző pontjairól a házigazda, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI meghívására.
2024.04.26. -
In memoriam Eötvös Péter
In memoriam Eötvös Péter-Francia impressziók címmel a közelmúltban elhunyt világhírű zeneszerzőre emlékeztek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjén. A hangverseny karmestere a világhírű francia dirigens, Rémi Durupt volt.
2024.04.26. -
Az ókori kínaiak Gorsiumba érkeztek
Az ókori Kínába csöppenhetünk a Gorsium Régészeti Parkban. Ötven agyagkatona és két agyagló érkezett Tácra, megnyílt "Az első kínai császár halhatatlan őrei" című nemzetközi tárlat.
2024.04.25.
Ismét a legjobb tíz között a fehérvári 67 étterem
Az év tíz legjobb étterme közé került az Onyx mellett az Arany Kaviár, a Borkonyha, a Costes, a Csalogány 26, a Fausto's, a Nobu, a Salon, a Zona, valamint egyedüli vidékiként a székesfehérvári 67 étterem is. A67 konyháján a hagyományos magyar, vidéki recepteket ötvözik a nemzetközi gasztronómiai trendekkel, és sokan felismerik a jó ételekben akár egy szelet kenyérben vagy egy paradicsomban rejlő örömöt.
2014.03.05. 07:47 |
Az Onyxnak ítélték az Év Étterme címet 2013-ban, az elismerést a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjátadó gála keretében vette át az étterem konyháját vezető Szulló Szabina és Széll Tamás hétfő este. A Gerbaud-házban működő, Michelin-csillaggal is rendelkező nemzetközi hírnevű Onyx 2011 után immár második alkalommal érdemelte ki az elismerést. A díjat L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke adta át.
Az év tíz legjobb étterme közé került az Onyx mellett az Arany Kaviár, a Borkonyha, a Costes, a Csalogány 26, a Fausto's, a Nobu, a Salon, a Zona, valamint egyedüli vidékiként a székesfehérvári 67 nevű étterem is. A korábbi éveknek megfelelően két különdíjat is kiosztottak. Az Év Legprogresszívebb Konyhája elismerést a Salon étterem két séfje, Wolf András és Fekete Antónió, valamint teljes konyhai csapatuk érdemelte ki azzal, hogy az utóbbi két évben "Magyarország egyik legizgalmasabb kulináris műhelyét hozták létre".
A 67 konyháját Tivadar György, a Michelin-csillagos Costesből érkezett séf vezeti.
Szintén különdíjjal - az Év Ifjú Séftehetsége címmel - jutalmazták a Mák bisztró séfjét, a mindössze 22 éves Mizsei Jánost, aki átvehette a Nespresso Professional díját. Harmincéves kor alatt csúcsminőségű konyhát vezetni nagy felelősség és kihívás, elismerésre érdemes teljesítmény. A Mák érett ízlésű, egyedi utat járó konyhát visz, ami megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem - értékelte a zsűri Mizsei munkáját.
Idén első alkalommal a Magyar Konyha magazin termelői díjjal jutalmazott három magyar termelőt. A díjakat Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottsága elnöke, valamint Vinkó József, a lap főszerkesztője adta át. Díjazták Sáfrány Lászlót, a Szilvásváradon található Első Hazai Halfüstölde tulajdonosát, a Kozmadombjáról érkezett Molnár Jánost faszenes kecskesajtjáért és a Tetétlenben található Kövér-tanya gazdáját, a mangalicatenyésztő Kövér Zoltánt is.
Vajda Péter, a Dining Guide étteremkalauz főszerkesztője a díjazott éttermekről szólva kiemelte: az alapanyagok, nyersanyagok minősége mellett kiemelt jelentőségű az elkészítés szakszerűsége, a tradíciók és a modern konyhatechnológiák vegyítése, az innováció, a tálalás, a harmónia, a kreativitás. A díjazott éttermek kiválasztásánál értékelték a szervizt és az ár-érték arányt is. A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto's, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto's étterem kapta az elismerést.
2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben a Costes, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben az idei győztes Onyx, majd 2012-ben második alkalommal is a Costes nyerte el az Év Étterme címet. A díjhoz idén csatlakozott a világ vezető konyakháza, a Hennessy, így a díj neve Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj lett.