Irodalmi beszélgetéssel és verselő kirakattal készül az Aranybulla Könyvtár a költészet napjára

Rendhagyó módon emlékezik meg a magyar költészet napjáról az Aranybulla Könyvtár. Április 11-én, pontosan 11 órakor egy irodalmi beszélgetést tesznek közzé a Facebook-on, az intézmény kirakatait pedig városi és megyei költők verseivel töltik meg.
2021.04.08. 15:41 |

Az Aranybulla Könyvtár számára minden évben különleges alkalom április 11-e, a magyar költészet napja. A hagyományos kereteket a járvány átírta, így az intézmény rendhagyó módon készül a jeles napra.

A bibliotéka Facebook-oldalán április 11-én, vasárnap 11 órától egy beszélgetést hallgathatunk meg Bokros Judit újságíróval, akit jó ideje foglalkoztat a költészet és a versírás. Sok minden kiderül majd ebből a riportból, többek között az is, hogy ő mióta érzett késztetést a versírás iránt, mi volt az, ami elindította ebbe az irányba. Mesél édesapjáról, Bokros János költőről és a Pilinszky-évforduló kapcsán a személyes érintettségről is. A beszélgetőtárs Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész lesz.

Ezen kívül a közelgő költészet napja tiszteletére megtöltik a könyvtár kirakatüvegeit olyan versekkel, melyek Székesfehérvárhoz és Fejér megyéhez kötődő költők tollából származnak.

Kultúra

 1. A Költészet Napját ünnepeljük - 116 éve született József Attila

  A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. József Attila 113 éves lenne, de ezen a napon van Márai Sándor születésnapja, ő 120 éve született.

  2021.04.11.
 2. Szétválasztott test és lélek – 1165. április 11-én mérgezték meg IV. István királyt

  1165 tavaszán egy bukott ellenkirály holttestét kerülgették a Zimony várát elfoglaló magyarok. Időbe telt, mire a magas fiatal férfi maradványainak megadták a végtisztességet. Az ok érthető, hiszen kudarcos és kártékony király volt, míg élt: magát III. Istvánnak tartotta, de a történelem – joggal – IV. Istvánként jegyzi.

  2021.04.11.
 3. Költészet napi Versműszak lesz vasárnap a Vörösmarty Színház művészeivel

  Április 11-én, vasárnap, a magyar költészet napján 10 órától minden órában egy-egy verssel jelentkeznek a Vörösmarty Színház művészei a teátrum közösségi oldalán. Érdemes lesz figyelemmel követni az egész napos eseményt, hogy megtudjuk, melyek színészeink kedvenc versei.

  2021.04.10.
 4. Mini társulatot szervez a Balett Színház - április 19-én indul a Beszállókártya

  A Székesfehérvári Balett Színház életében mindig kiemelkedően fontos szerepet játszott a közönséggel való kapcsolattartás. A Mozdulj Fehérvár! című programsorozatát a nyílt napokhoz hasonló „Ráhangolódás” műhelymunkával indította 2020 februárjában. Most a „Beszállókártya” foglalkozásra várja azokat április 19-től, akik nemcsak a kulisszatitkokra kíváncsiak, hanem ki is próbálnák, milyen táncosnak lenni.

  2021.04.09.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka