Hétfőn indul a Barátság mozi szabadtéri szezonja

A 21. Kortárs Művészeti Fesztiválon indul a fehérvári Barátság mozi idei kertmoziszezonja: az ingyenes vetítéseknek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épülete mögötti amfiteátrum ad otthont május 16-án, hétfőn és május 20-án, pénteken 21 órakor.
2022.05.15. 10:55 |

A fehérvári Barátság mozi kertmozija 2018 tavaszán, a Kortárs Művészeti Fesztiválon debütált, és azóta is hagyomány, hogy a kertmozi a fesztivál idején ingyenes vetítésekkel várja a filmrajongókat.

Akkor még kölcsönzött berendezésekkel valósult meg a népszerű szabadtéri mozi, de 2019-ben saját eszközöket – digitális mozigépet, hangtechnikát és vetítővásznakat – szerzett be a város művészmozija. A modern berendezésekkel megvalósuló vetítések igazi moziélményt adnak, mind a látványt, mind a hangtechnikát illetően.

A fehérvári művészmozi legnézettebb filmje 2021-ben Herendi Gábor Toxikoma című magyar filmdrámája volt: ezt a népszerű alkotást hozza vissza az első idei szabadtéri vetítés május 16-án, hétfőn 21 órakor. A film Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, amely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A könyv a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. Győző és Csernus egymással harcol, de egy ponton mindkettejüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.

Újdonságként tűzi műsorára a kertmozi a Mamahotel című francia vígjátékot május 20-án, pénteken 21 órakor, hiszen ezt még a moziban sem láthatta a közönség. Michele Laroque alkotásának főhősei, Catherine és Yann hosszú hosszú évek óta élnek boldog házasságban, ám amióta a férfi eladta a vállalkozását, már csak a bonsai fáinak él. Az asszony úgy érzi, kapcsolatuk már korántsem a régi, a dolgok pedig még rosszabbra fordulnak, amikor a házaspár huszonhét éves lánya és annak barátja beköltözik hozzájuk. Bár kezdetben jó ötletnek tűnik egy kis közös idő a lányukkal, hamarosan kezdetét veszi a kőkemény háború a két pár között.

A kertmozi ingyenes – az előadásokra nem lehet helyet foglalni, a székeket a nézők érkezési sorrendben foglalhatják el, a nézőtér 20.30-kor nyílik. A szervezők a közönség számára korlátozott számban párnát és plédet is biztosítanak, de kérik, hogy amennyiben erre igényük van, lehetőség szerint hozzanak magukkal.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka