Illegális hulladéklerakók felszámolása

2021.02.18. |

Kedvezményezett neve: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt azonosítószáma: 507 154

Támogató: Belügyminisztérium

A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2021.01.31.

A projekt rövid leírása:

A program keretében Székesfehérvár Önkormányzatának tulajdonában főként külterületi vagy lakóterületektől kissé távolabb eső területek, ingatlanok kerülnek megtisztításra. Ez összesen mintegy 769.377 négyzetméternyi terület megtisztítását jelenti, becslések szerint 220 köbméter hulladékoktól, melyek főként építési bontási, egyéb települési, illetve lom hulladék kategóriájába eső hulladékok.

Az illegális hulladéklerakók esetében az egyik legfőbb gondot a hulladékhalmot átmosó víz és a keletkező gázok jelentik. A csapadék a hulladékból kioldja az ammónium vegyületeket, nitrátokat, nehézfémeket, zsírsavakat, baktériumokat, melyek így a talajba majd a rétegvízbe kerülnek.  A hulladék alkotórészei beépülnek az állati és növényi szervezetekbe és a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetet is károsítják.

Székesfehérvár adottságai kapcsán különösen aggasztó, hogy az illegális hulladékelhelyezés védett, természetvédelmi területeken is előfordul, azonban ennek kezelésére a város prioritásként tekint.

Az illegális hulladéklerakók felszámolásával a hulladékelhagyó magatartás jelenségének megváltoztatása és az ismétlődő lerakások megakadályozása a cél.

A környezetvédelmi feladatellátásában városunkban is, többek között a költségvetés oldaláról is mérhetően egyre nagyobb terhet jelent az illegális hulladékelhelyezés elleni küzdelem.

A pályázati program nyújtotta anyagi segítség mellett a helyi szakmai prevenciós tevékenység kapcsán kiemelt szerepet kapnak többek között a kommunikációs csatornákon keresztül történő lakossági tájékoztatók a szemléletformálás fókuszba helyezésével és a rendszeres kontrolltevékenység.

Az „utánkövetés” körében rendszeres ellenőrzéssel, figyelemfelhívó táblák kihelyezésével, szemléletformálással, esetlegesen területek lezárásával és következetes szankcionálással kívánunk fellépni.

A projekt keretében szerződött támogatás összege: 5 824 753 Ft

A támogatás mértéke: 100 %