II. Castrum – a nagy légiós sportágválasztó és családi nap Gorsiumban

2023. szeptember 16-án, szombaton a Tác – Gorsium Régészeti Parkban 10 és 17 óra között rendezik meg a II. Castrum – A nagy légiós sportágválasztó és családi napot, valamint Föveny-napi Ifjúsági Hadtörténeti Találkozót. Ugyanezen a napon, 11.30 órakor emléktáblát is avatnak Nádorfi Gabriella szakmai munkássága előtt tisztelegve.
2023.09.15. 11:29 |
II. Castrum – a nagy légiós sportágválasztó és családi nap Gorsiumban

Szeptember 16-án, szombaton érdekes programok sorával várják a családokat Tácra.

Második alkalommal rendezi meg a Honvéd Szondi SE, az iGenerációért Egyesület, a Fiatal Civil Kurázsi Egyesület a Szent István Király Múzeum – Gorsium Régészeti Parkkal együttműködésben nagyszabású sportos családi- és hagyományőrző napját. Az esemény fővédnöke Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes.

A nagyszabású sportos családi és hagyományőrző program célja nemcsak az aktív, sportos életre való ösztönzés, hanem a Gorsium Régészeti Park és környéke középkori történelmének megidézése is. Továbbá, a Magyar Honvédség 175 éves fennállásának kapcsán, a honvédelem témakörében a szervezők fontosnak tartják, hogy az érdeklődők megismerhessék a mai kor katonáját.

A küzdősport részlegen bemutatók és mérkőzések lesznek láthatóak, a park területén pedig többek között katonai technikai és harci bemutató, történelmi hagyományőrző csoportok bemutatója, ügyességi és sportjátékok kipróbálásának lehetősége várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Zenés programként Buch Tibor és a Horváth testvérek koncertje szerepel, a gasztronómiát tekintve főzőverseny indul a „Castrum legjobb szakácsai”-cím elnyeréséért.

A II. Castrum családi nap és a Föveny-napi találkozó mellett egy rövid megemlékezésbe is bekapcsolódhatnak az érkezők szombaton 11.30 órakor.

Ezentúl emléktábla is felhívja majd az érkezők figyelmét Nádorfi Gabriella, a Gorsium Régészeti Park felújításában és az ottani ásatásokban aktív szerepet vállalt régész szakmai munkásságára. Ennek avatására is szeretettel várják az érdeklődőket.

A színes programkínálatnak köszönhetően a család minden korosztálya talál magának kikapcsolódási lehetőséget szombaton a Régészeti Parkban, ahová a belépés díjtalan!