Így készül az igazi fehérvári zserbó fagyi a Budai úton

Budai út  Gáz utca sarkánál van egy fagyizó, ahol egy különleges fagylaltot készítenek, egy igazi fehérvári specialitást, a zserbó fagyit. Az idén márciusban nyitott kézműves fagylaltozó a minőségi fagylaltozást szeretné népszerűsíteni, az egészségre ártalmas térfogatnövelős fagyik helyett.
2017.08.08. 08:24 |
Így készül az igazi fehérvári zserbó fagyi a Budai úton

Minőségi alapanyagokból készítjük a fagylaltot, színtiszta – minimum 3,5%-os - tejből és 35%-os - állati eredetű – tejszínből – mondta Bezerics György cukrász, aki feleségével együtt nemrégiben nyitotta a Fagyivarázs fagylaltozót. Mesterséges színező anyagokat, aromákat nem használunk, csak természetes anyagokkal, illetve olasz pasztákkal dolgozunk, amelyek gluténmentesek, színezékmentesek.

„A fagyijaink kézműves fagylaltok, így főzési eljárással készülnek: 95 fokon pasztörizáljuk a fagylaltokat, majd zárt rendszeren keresztül mínusz 20-22 fokra lehűtjük. Az egész folyamat 10-15 percet vesz igénybe."

A zserbó fagyi készítésének lényege, hogy készítunk egy madagaszkári vanília fagylalt alapot. Ezzel feltöltjük a tégelyünket, majd sárgabarack variegátot teszünk bele. A variegátok olyan gyümölcspépek, amelyeket a cukrászok ízesítésként használnak. A harmadik réteget pedig a rumosdió fagylalt adja. Hűtőbe tesszük, majd pár óra elteltével a tetejét tejcsokival áthúzzuk. Így négy réteget kapunk és a vendégek úgy kapják a fagyit, hogy a kanállal rétegesen adagoljuk, így mind a négy réteg látszik.

A múlt heti nagy melegben biztosan sokan voltak...

Tíz és dél között szállingóznak a vendégek, majd jellemzően „szieszta időben” dél és három óra között szinte senki sem jön. Három óra felé elkezdenek jönni a vendégek és fél öt fele már tele a terasz egészen este nyolcig. Szerencsére egyre több vendégünk van, mert értékelik, hogy kevesen készítenek főzött fagyit a városban.

A minőségi fagyi alaphoz jó minőségű tej és tejszín kell, emellett szőlőcukrot és cukrot, vagy a diabetikus fagylaltokban gyümölcscukrot használunk. Emellett jó minőségű pasztákkal ízesítjük még a fagylaltot. Az alapot egyébként előző nap keverem össze és másnap fagyasztom le, így sokkal jobban összeérnek az ízek és tömörebb lesz a végeredmény.

Fehérvári színes

  1. Élmény ajándékba

    Varázslatos jégrevünek lehetett részese a Fehérvár VIP Klub két adományozójának jóvoltából szombat este a MET Arénában közel kétszáz nehéz sorsú, vagy fogyatékossággal élő fiatal és nevelőszüleik, valamint az őket segítő gondozók és gyermekeik. A Jégvarázs műsora előtt Székesfehérvár polgármestere is köszöntötte a jégshowra érkezőket.

    2025.12.13.
  2. Bakelitbörze a Köfémben

    December 14-én vasárnap hanglemez börzét tartanak a Kőfém Művelődési házban 10 és 14 óra között azok számára, akik kincsekre, karácsonyi ajándékra vadásznak. "

    2025.12.13.
  3. Akik értünk dolgoznak Szenteste

    Kedves karácsonyi műsorral köszönte meg az ünnepek alatt is szolgálatot teljesítők áldozatos munkáját az Arany János iskola Honvédelmi Szakköre. A Királykút Emlékházban pénteken rendezett, szeretetteljes ünnepségen a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem és a MÁV képviselői vettek részt, akik a Hétpettyes Óvoda és az Emerson által készített, névre szóló ajándékokat adtak át a diákoknak.

    2025.12.12.
  4. Júniusra költözik a FEZEN

    A FEZEN 2026-ban a nyári fesztiválszezon egyik első nagy rendezvénye lesz. A júniusi időpont mellett megérkeztek az első fellépők is. A műfaji sokszínűségből jövőre sem enged a fesztivál, így Azahriahtól a finn Sonata Arctic metálzenekarig számtalan kedvencet felsorakoztató kínálattal készül a fehérvári fesztivál. És ez még csak az első “fellépőcsomag” a lista folyamatosan bővül - ígérik a szervezők.

    2025.12.12.