Idén is több száz gyermeket várnak a Közlekedési Kultúra Napján

Idén ismét megrendezik a Közlekedési Kultúra Napjához kapcsolódó közlekedésbiztonsági programot Székesfehérváron. Május 11-én, csütörtökön több mint 250 óvodást és általános iskolást várnak a Németh László Általános Iskola előtti térre, ahol játékos feladatok, kerékpáros akadálypályák segítségével tanulnak a gyerekek a szabályokat betartó, biztonságos és toleráns közlekedés fontosságáról.
2023.05.08. 14:46 |
Idén is több száz gyermeket várnak a Közlekedési Kultúra Napján

Székesfehérvár Önkormányzata, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság és a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezetének együttműködésével először 2019-ben rendezték meg a programot. 2020-ban és 2021-ben a pandémia miatt rajzversenyt és online kvíz szerveztek, majd 2022-ben visszatértek a személyes részvételű, nagysikerű programhoz.

A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE VALÓ NEVELÉSÉRT KÖZÖSEN KELL TENNÜNK! – idén ez lesz az üzenete a programnak.

A gyerekek nevelése, oktatása nem csak a szülők és az iskolák feladata, hanem azoknak a civil szervezeteknek, gazdasági társaságoknak is, akik tudnak tenni a biztonságos közlekedésért. Már egészen kicsi kortól el kell kezdeni megtanítani a közlekedési szabályokat és a lehetséges veszélyeket azért, hogy adott esetben a gyerekek helyesen tudjanak reagálni – hangsúlyozta Molnár István, a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke.

2023. május 11-én, csütörtökön a Németh László általános Iskola előtti téren számos iskolából, óvodából mintegy 250 gyereket várnak. Lesz kerékpáros KRESZ tanpálya, közlekedési kvíz és puzzle, valamint KRESZ táblák felismerése. Érkezik több, a közúti üzemeltetésben használt munkagép, melyeket a gyerekek megnézhetnek, és be is szállhatnak a járművekbe. A gyerekeket a nagysikerű Dottó kisvonattal fogják visszavinni az intézményekbe.

Mészáros Attila alpolgármester köszönetét fejezte ki az Egyesületnek és a Rendőrségnek, hogy ismét velük együttműködve tud tenni a város a kulturált közlekedésért. Mint mondta, a különféle közlekedési eszközöket használók között minden nap tapasztalható a feszültség az utakon. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az oktatás, emellett a város igyekszik fejleszteni, bővíteni a közúti és kerékpáros úthálózatát. Fontos, hogy a megújuló, bővülő utakat mindenki szabályszerűn használja!

Az alpolgármester történelminek nevezte a déli összekötő út mai megnyitását, amihez hasonló, nagyszabású útépítésre évtizedek óta nem volt példa a városhatáron belül. Megújul a Móri út, és tervezik a Bakony utcai átkötést, ami mind-mind a város forgalmát segíti majd, emellett szeretnék bővíteni az elektro-mobilitási eszközök használatát, hogy mindenki a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban eljusson az úti céljához. Fontos, hogy a fiatalokat oktassuk, és ők hazavigyék a tanultakat a szüleiknek, nagyszüleiknek is.

A kezdetek óta részt vesz a programon Májer László rendőr őrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa. Reményét fejezte ki, hogy a gyerekek élményekkel tele érkeznek haza a programról, és rajtuk keresztül el tudják érni a szülőket. Ez is egy lehetősége annak, hogy kevesebb baleset, közlekedési konfliktus legyen, hiszen nem csak elindulni kell, de biztonságosan és épen célba is kell érni. Fontos, hogy csökkenjen a közúti balesetek – különös tekintettel a halálos kimenetelű szerencsétlenségek – száma.

A Magyar Rendőrség CSAT(T)LAKOZZ! elnevezéssel országos kampányt indított, amelyben felhívja a figyelmet a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezthetetlen fontosságára.

Kék hírek

 1. A biztonsági öv életet ment

  Öv nélkül, ittas sofőr autójában? Ennek soha nem lehet jó vége! Hiába a szép szó, hiába a dorgálás… még mindig sokan ülnek úgy autóba – akár a volán mögé, akár utasként –, hogy nem csatolják be a biztonsági övet! Írja a rendőrség honlapján.

  2023.11.28.
 2. Kényszerleszállás Úrhidán

  Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülőgép a Fejér vármegyei Úrhidán. A repülőtér közelében egy szántóföldön ért földet a sportrepülő, fedélzetén a pilótával és utasával. A hatvanegy éves és a harminchárom éves férfiakat a mentők kórházba szállították.

  2023.11.21.
 3. Vigyázzon a jelszavaira!

  A rendőrséggel együtt az Önkormányzat is felhívja a figyelmet a kiberbűnőzés és a csalók elleni védekezésre. Mindkét esetben fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk személyes adataink, jelszavaink védelmére és a csalási szándékot, bűncselekményt azonnal jelentsük.

  2023.11.21.
 4. Tűz a Köfém Öntödében

  Szombaton este 7 óra körül keletkezett tűz az Arconic - Köfém Öntöde Forgács Olvasztó kemencéjének tetején, a lángokat a helyi és a városi tűzoltók segítségével sikerült eloltani. Az érintett épületet sikerült az Arconic dolgozóinak épségben elhagynia. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán számolt be arról, hogy a lakosság és város nincs és nem is volt veszélyben, és mondott köszönetet az oltásban résztvevőknek.

  2023.11.11.