Idén is gazdag programkínálattal találkozhattak a fehérváriak a Kulturális Örökség Napjain

Az idei évben is szeptember harmadik hétvégéjén zajlik a Kulturális Örökség Napjai programsorozat. Az épített örökség ünnepének első napján ingyenes épületlátogatásokkal, vezetésekkel, körsétákkal várták az érdeklődőket olyan létesítményekben, melyek máskor részben vagy egészen zárva tartanak a látogatók előtt.
2023.09.17. 07:26 |
Idén is gazdag programkínálattal találkozhattak a fehérváriak a Kulturális Örökség Napjain
Székesfehérváron is gazdag a programkínálat, szombaton három alkalommal indult idegenvezetéses bejárás a felújított Székesegyházban.

Szombaton három alkalommal indult idegenvezetéses bejárás a felújított Székesegyházban is, ahol az érdeklődők megismerhették a felújítás történetét, megcsodálhatták a megtisztított falképeket, a művészi munkával restaurált vászonképeket, fából készült szobrokat, bútorokat.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára idén is megnyitotta kapuit a Kulturális Örökség Napjain.

Idén az óránként induló vezetett épületlátogatások mellett egy unikális darabokat is felvonultató rádiótörténeti kiállítással várták a kíváncsiakat szombaton. A Beszélő dobozok című tárlat az intézmény munkatársa, Kóger László gyűjteményére alapul, de plakátok, kiadványok, fotók, újságok is megidézik a 20. századi rádiózás történetét.

A Szent István Király Múzeum is több érdekes programra invitálta az érdeklődőket szombaton.

Az 1938-as Szent István-emlékév keretében avatták fel a Romkertet, az avatás 85. évfordulója alkalmából a múzeum kiemelt programsorozattal készült a Kulturális Örökség Napjaira. Szombaton az intézmény munkatársai különleges tárlatvezetésekre várták a közönséget. Délelőtt Szabados György történész a Romkert történetéről, az itt koronázott és az itt nyugvó magyar királyokról beszélt, délután pedig Pokrovenszki Krisztián főigazgató és Horváth Emil dendrokronológus a legújabb kutatásokkal ismertette meg az érdeklődőket, de az Aba-Novák Secco restaurálásáról is hallhattak a jelenlévők Lángi Józseftől.

Szeptember 17-én, vasárnap délután öttől hétig a jelenleg nem látogatható Budenz-ház is megnyitja a kapuit a látogatók előtt: a múzeum az Értékmentők csapatával közösen kultúrudvarrá varázsolja a belváros mára megkopott ékkövét. 

Az örökségnapok állandó résztvevője a Rác utcai Szerb ortodox templom is, amely vasárnap is nyitva lesz majd 10.00 és 18.00 óra között. Igény szerint épületbemutatót is tartanak, megtekinthető Katarina Ivanović, az első szerb festőnő emlékkiállítása, valamint az ősök, felmenők munkásságáról szóló kiállítás és az európai jelentőségű ikonosztáz. Szombaton a székesfehérvári szerb ortodox templomok történetéről Vukovits Koszta, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum igazgatója tartott előadást, vasárnap pedig hagyományosan a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjét élvezheti a hallgatóság, öt órai kezdettel.

Kedvelt célpont a látogatók számára Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, felújított, egyedileg védett műemléki épületegyüttese, a Hiemer-ház is, ahol vasárnap délután indul két vezetés: 15.00 és 16.30 órakor induló bejárásra előzetesen regisztrálni kell a www.fehervariprogram.hu oldalon. Szintén előzetes regisztráció után látogatható vasárnap a Barátság mozi, ahol az érdeklődők megismerhetik a város művészmozijának történetét, a korábbi és jelenlegi technikákat, és a „vászon” mögé is bekukkanthatnak.