I. Borsófesztivál a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Parkban

 Szombaton először rendezték meg a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Parkban a Borsófesztivált. A Székes- fehérvári Kertbarát Egyesület és A Szabadművelődés Háza közös szervezésében létrejött gasztronómiai programon tizenöt csapat mérte össze tudását. Az elkészült finomságokat háromfős zsűri díjazta, figyelembe véve az előkészületi munkákat, a főzési szakértelmet és az ízvilágot.
2015.06.13. 12:53 |
Szombaton először rendezték meg a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Parkban a Borsófesztivált. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és A Szabadművelődés Háza közös szervezésében létrejött gasztronómiai programon tizenöt csapat mérte össze tudását. Az elkészült finomságokat háromfős zsűri díjazta, figyelembe véve az előkészületi munkákat, a főzési szakértelmet és az ízvilágot.
KÉPGALÉRIA az I. Borsófesztiválról
 Az I. Borsófesztiválon összesen tizenöt csapat mérte össze főzőtudását. A programon többek között a Berhidai Kertbarátok, a Palotavárosi Közösségi Kert, a Ráchegyi Nyugdíjasklub és a Feketehegy-Szárazrét Polgárai Egyesület tagjai képviseltették magukat. A borsó az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amelyet már időszámításunk előtt 6000 évvel is termesztettek. Magnéziumban, kalciumban gazdag, ezen kívül A, B, C, E vitamint, valamint folsavat is tartalmaz, emellett magas cukor- és fehérjetartalommal is rendelkezik. Gyógyhatását kevéssé ismerik, pedig alkalmas az érrendszeri betegségek megelőzésére és a vérnyomás csökkentésére is.
 A szombati programot Szigli István önkormányzati képviselő nyitotta meg. „Örömteli, hogy a mai napon egy hagyományteremtő rendezvény részesei lehetünk valamennyien. Szöllősi Istvánné, a rendezvény ötletgazdájának találmánya engem a Lecsófesztiválra emlékeztet, amely szintén hasonló körülmények között indult el. Köszönöm mindazoknak, akik eljöttek ma ide, hogy részesei legyenek ennek a hagyományteremtésnek! Úgy gondolom, büszkének kell lennünk arra, hogy van egy olyan Közösségi Parkunk, ahol ezeket a rendezvényeket le lehet bonyolítani.” – mondta köszöntőjében Szigli István.
 Szerte az országban rengeteg gasztronómiai eseményt tartanak egész évben: az érdeklődők többek között csülök-, gulyás-, birkafőző, valamint kolbásztöltő fesztiválokon is részt vehetnek. Hazánkban ugyanakkor eddig még sehol nem szerveztek borsófesztivált. Innen származott Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnökének gondolata a Borsófesztivál létrehozásáról. „A Borsófesztivál ötlete tavaly fogalmazódott meg bennem, amikor az itteni közösségi kertet alakítottuk ki. Ugyan az emberek többsége szereti a borsót, mégis jobbára csak levest, vagy főzeléket készítenek ebből a finom zöldségből. Elkezdtem kutakodni az interneten, és azt tapasztaltam, hogy ilyen fesztivált nemcsak Székesfehérváron, de az egész országban sem rendeztek még soha. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesületnél többek között a zöldségek termesztésével is foglalkozunk, így testhezálló feladatként tekintettünk ennek a nagyszabású programnak a megszervezésére.” – mondta Szőllősi Istvánné, aki köszönetét fejezte ki a támogatásért Szigli István önkormányzati képviselőnek, Kiss Dorottyának, A Szabadművelődés Háza igazgatójának, a kisfaludi Aranybulla Zrt.-nek, a FEVITA Hűtőipari Zrt.-nek, Jankovics Ilonának, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület elnökének és Máthé Ferenc elnökségi tagnak.
 
 A szervezők minden csapat számára 2 kilogramm zöldborsót, főzőhelyet, tűzifát, valamint sörpadot asztallal is biztosítottak. A főznivaló további kellékeit, így a fűszereket, a bográcsot, valamint a bográcsállványt a résztvevőknek kellett magukkal hozniuk. A szervezők szükség szerint műanyag tányért, kanalat, villát, poharat is tudtak adni a megjelenteknek, akiknek ezen kívül büfé is rendelkezésükre állt. A főzőversenyre nevezettek bármit készíthettek a borsóból a helyszínen, kötöttségek nélkül. Az I. Borsófesztiválon a borsóból készült ételvariációk széles palettájával találkozhattak az érdeklődők: nagy népszerűségnek örvendtek a ragus étkek, de természetesen a hagyományos, pörkölt-alappal készült finomságok sem maradhattak ki.
 Az elkészült étkeket háromfős zsűri: Szigli István, Kocsis Noémi, valamint Boda János pontozta körülbelül 13.00 órától, majd ezt követően 14.00 órakor került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Az első három helyezettet serleggel jutalmazta a zsűri, valamint egy fő - a közönség által legfinomabbnak tartott étel főzője – különdíjat kapott. A felnőttek főzése közben a legkisebbekről sem feledkeztek meg: nekik borsófejtő-versenyt tartottak, egy-egy tábla csokoládéval megajándékozva őket, ezen kívül a játszótér is a gyerekek rendelkezésére állt. A szombati gasztronómiai napot élőzene tette még kellemesebbé.