Honismereti vetélkedőket hirdetett középiskolásoknak a Vörösmarty Könyvtár

Két honismereti vetélkedőt is meghirdetett a középiskolás korosztály számára a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület. Az "Itt éltek előttünk..." című, részben online zajló verseny keretében Fejér megyei kötődésű személyiségek munkásságát ismerhetik meg a fiatalok, míg a prezentációs versenyben egy megyei település vagy az iskolájuk történetét mutathatják be a diákok.
2020.09.21. 07:02 |

A versenyekre október 9-ig lehet jelentkezni, október 5-én pedig egy személyes találkozó is lesz a részletek ismertetésére a tanulóknak és a felkészítő tanároknak.

Az "Itt éltek előttünk..."versenyt nyolcadik alkalommal rendezi meg a könyvtár és az egyesület 3 fős csapatok számára. A három online fordulóban feladatlapokat kell kitölteni, melynek során összesen 9 Fejér megyei kötődésű személyiséggel ismerkedhettek meg a fiatalok. A feladatokat a Fejér Megyei Életrajzi Lexikon, valamint az ajánlott irodalmak segítségével lehet megoldani. A záró szóbeli döntő 2020 decemberében lesz.

A prezentációs versenyben egy maximum 12 diát tartalmazó anyagot kell összeállítaniuk a szintén 3 fős csapatoknak.

A választható témák között van egy Fejér megyei település története, nevezetességei, híres emberei, valamint a versenyzők saját iskolájának a bemutatása. A prezentációval 2021. február 28-ig kell elkészülni.

Mindkét vetélkedőre október 9-ig lehet jelentkezni.

2020. október 5-én 14 órától a könyvtár találkozót szervez, melyen ismertetik a 2020/21-es tanévre meghirdetett vetélkedőkkel kapcsolatos tudnivalókat. A rendezvényre csapatonként egy főt és felkészítő tanárt várnak.

Részletek olvashatók a könyvtár honlapján.

Kultúra

 1. Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit a Szent István Király Múzeum

  Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit ez év őszétől a Szent István Király Múzeum. A Hetedhét Játékmúzeumban, Gorsiumban és a Fekete Sas Patikamúzeumban is színes, izgalmas foglalkozásokat kínálnak a gyermekeknek óvodáskortól középiskolás korig.

  2020.09.23.
 2. Bemutatóra készül a Vörösmarty Színház - jön a Boeing, Boeing!

  Újratervezés után, a járványügyi rendelkezéseket figyelembe véve a Vörösmarty Színház társulata újabb fába vágta fejszéjét. Némi átszervezés után az évad egyik bemutatóját előrébb hozta a teátrum, így az olvasópróbával elkezdődött a Boeing, Boeing – leszállás Párizsban című légies vígjáték feszített tempójú próbafolyamata. Marc Camoletti Guinness-rekorder művét a tervek szerint október 10-én mutatják be a nagyszínpadon Bagó Bertalan rendezésében.

  2020.09.23.
 3. A Parnasszus kortárs apostolai - Lőrincz P. Gabriella lesz a vendég csütörtökön az Igézőben

  Az Aegis Művészetért és Kultúráért Alapítvány szeptember 24-én, csütörtökön 18 óra 30 perctől a Parnasszus kortárs apostolai irodalmi est sorozat következő rendezvényét szervezi meg Székesfehérváron, az Igézőben. A vendég Lőrincz P. Gabriella lesz, aki többek között a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet irodalmi referense, kulturális szervezője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója. 

  2020.09.23.
 4. Utcaszínház helyett tévéjátékkal emlékeznek idén az októberi forradalomra

  Idén a járványhelyzet miatt elmarad október 23-án a hagyományos, a Városház téren tartott utcaszínházi bemutató, helyette készül a Szemek című tévéjáték Matuz János forgatókönyve alapján, ő lesz a darab rendezője is. 

  2020.09.23.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka