Hazatérés Ithakába - 400 fiatal vitte színre az Odüsszeuszt

Közel 400 fiatal mutatta be az Odüsszeuszt szerdán este a Vörösmarty Színházban. A produkcióban 13 székesfehérvári, illetve Fejér megyei általános és középiskola diákszínpada vett részt 14 csoporttal. A felkészülést mentorok segítették. Az idei évben a zsűri a „Legjobb előadás” címet a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola színjátszóinak ítélte. A hagyományokhoz hűen minden résztvevő csoport támogatásban részesül.
2019.03.07. 00:11 |

24 ének, 12100 hexameter, egy közel 3000 éve született történet. Homérosz Odüsszeia történetét dolgozták fel, és vitték színpadra egy teljes estét betöltő előadás keretében a fehérvári és Fejér megyei diákok. A cseppet sem egyszerű nyersanyaghoz minden iskola másképp nyúlt hozzá. Így aztán a klasszikus drámától a legmodernebb feldolgozáson át a dallal, hangszeres és gépi zenével gazdagított, sok humorral, ötletes színpadi megoldásokkal fűszerezett jelenetek során kísérhette kalandos útján a hőst haza Ithakába a Vörösmarty Színház közönsége szerda este.

A színház fiatalokkal foglalkozó Atlantisz Programjának részeként négy éve a Bojtárból tündérkirályt, majd a Tündérhon vándorait, a Lúdas Matyit, tavaly pedig a Toldit mutatták be a diákszínpadok több száz gyerek részvételével, valamint a színház szín- és táncművészeiből álló mentorok közreműködésével. Az idén13 iskolai csoport vett részt a beavató-színházi előadásban, a felkészülést a mentorok: Kiss Diána Magdolna, Varga Lili, Keller János, Kelemen István, Kerkay Rita, Tűzkő Sándor, Kozáry Ferenc, Juhász Illés színművészek, valamint Láposi Réka drámapedagógus segítette.

A résztvevő iskolák között volt az Arany János EGYMI (előjáték, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium (Kodócska), a Vasvári Pál Gimnázium, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, a Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Gimnáziuma és Szakgimnáziuma (Pusztaszabolcs), a Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziuma, a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma, a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium (Agárd), a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, a Kossuth Lajos Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium (Színpadka) és a Ciszterci Szent István Gimnázium.

Az esemény a tavalyi Toldi című nagyszabású produkcióhoz hasonlóan idén is verseny keretében valósult meg. A zsűri elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester volt, tagjai pedig Török Szabolcs tankerületi igazgatója, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója. Az este legizgalmasabb része a zsűri döntésének ismertetése volt.

Történelemből, irodalomból és drámából egy-egy jelest mindenki megérdemel.” A zsűri elnökének első mondatát nagy tapssal jutalmazta a közel 400 fős gyermeksereg. Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, a színház valamennyi munkatársának, hogy idén is előkészítették és segítették az előadást, valamint a mentoroknak, akik vállalták, hogy a napi munka mellett a fiatalokkal foglalkoznak. „Ez Fehérvár, legyünk büszkék a fiataljainkra!” A polgármester bejelentette, hogy a tavaly indult kezdeményezés immár hagyományként folytatódik, vagyis minden iskolának, amelyik részt vett a produkcióban egyenként 100 ezer forint támogatást biztosítanak.

Az elmúlt években a magyar irodalom nagy alkotásai után az egyetemes irodalomra emeltük a mércét, amit most megléptek a fiatalok.” Így összegezte a produkciókat dr. Szikora János. A Vörösmarty Színház igazgatója elmondta, hogy jövőre a magyar népmesékből összeállított füzér lesz, amelynek címe Kavicsokból gyémánthegyek. Az értékeléseket követően a zsűri tagjai adták át az elismerő okleveleket.

2019-ban az alábbi elismerésekben részesültek a fellépő csoportok:

 • Legjobb előadás (középiskolák) – Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
 • Legjobb előadás (általános iskolák) – Kossuth Lajos Általános Iskola
 • Legjobb koreográfia (általános iskola) – Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
 • Legjobb koreográfia (középiskola) - Vasvári Pál Gimnázium
 • Legjobb rendezés - SZSZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Legjobb látvány - Ciszterci Szent István Gimnázium
 • Legeredetibb ötlet - SZSZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és Dunaújvárosi SzC Szabolcs Vezér Gimnázium
 • Legjobb együttes - Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium
 • Legjobb férfi alakítás – Nyári Zsolt
 • Legjobb női alakítás - Király Orsolya
 • Legjobb egyéni alakítás (általános iskola) - Antalfy Márk Ákos
 • Legjobb egyéni alakítás (középiskola) - Bíró Mózes
 • Legjobb mellékszereplők (általános iskola) - Horváth Levente
 • Legjobb mellékszereplő 1.(középiskola) – Juhász Dávid
 • Legjobb mellékszereplő 2. .(középiskola) – Juhász Áron

Különdíjak:

 • Zsűrielnök különdíja – Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
 • Zsűri különdíja – Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
 • Költői előadásmód - Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium

Kultúra

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka