Hazafiság Iskolája – országos érdeklődés középpontjában a pedagógiai módszer

A Hazafiság Iskolája elnevezésű pedagógiai módszert mutatta be az a konferencia, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. Az élményekkel teli, hatékony és az iskolák egyéni lehetőségeihez és igényeihez igazított program általános iskolák első osztályosaitól a középfokú tanintézmények végzős diákjaikig egyaránt hasznos és befogadható.
2017.09.28. 12:13 |
Országos érdeklődés középpontjába került a Fejér megyében 2011-ben elindult „Hazafiság iskolája” elnevezésű program, amelynek kezdeményezője a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete volt. A gyerekek hazafias nevelését szolgáló kezdeményezésbe eddig 100 iskola több mint 20.000 diákját vonták be. A hazafias-honvédelmi nevelést elősegítő pedagógiai program sikeres megvalósítását a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatja. A konferencia megnyitóján Karsai Béla levezető elnök arról is szólt, hogy fontos a fiatalok számára a „lelki állóképesség” elsajátítása. „A felnőtteknek kell példát mutatnia, a hazaszeretetet ugyanis csak neveléssel lehet megadni, nem születik velünk. Olyan utat, módszereket kell találni, hogy a gyerekek megkapják ezt és így olyan hazát építhessenek, ahol vannak igazi értékek és hazaszeretet.” – fogalmazott Karsai Béla.
A megnyitón Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója a hazafias nevelés és a Hazafiság Iskolájának jelentőségéről beszélt. A pedagógiai módszerek jelentőségét kiemelve arról szólt, hogy a honvédelmi kultúra jól körülhatárolható ismeretanyagot tartalmaz, de magától nem jut el a fiatalokhoz, szükség van új oktatási programokra és módszerekre. A főigazgató szólt arról is, hogy 2011-től új alapokra helyezték a hazafias nevelés ügyét a Hazafiság Iskolája programmal, de sok lemaradást kell még pótolni.
A konferencián Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, szimbolikus, hogy a rendezvényre számos társadalmi közegből és intézményből érkeztek emberek. „Látszik, hogy a programot olyan módon lehet sikeressé tenni, ha széles körű összefogással valósul meg, a Hazafiság Iskoláját közös ügynek érzi a színház, az iskolák, a honvédség és számos civil szervezet is.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere, aki méltatta a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tevékenységét, kiemelve, hogy ők álmodták meg a Hazafiság Iskoláját és az emlékpark megújulása is elképzelhetetlen lett volna nélkülük.  Szólt arról is, hogy évről évre 3-4 ezer fiatal jár ki Pákozdra, a Katonai Emlékparkban, vesz részt foglalkozásokon és kap értékeket. 

A konferencia nyitó előadását Sipos Imre miniszteri biztos tartotta, aki a hazafias nevelés fontosságáról és arról is szólt, hogy mindez hogyan jelenik mega a Nemzeti Alaptantervben és a kerettantervekben. A miniszteri biztos annak fontosságáról is szólt, hogy tudatosítsák a fiatalokban a haza szeretetének és védelmének fontosságát, támogassák a harmonikus személyiségfejlődésüket és megismertessék velük a magyarság értékeit, így az anyanyelv, a népdal, a népmese és a népköltészet kincseit is.

Közélet

 1. Ilyen volt a szeptemberi szúnyogirtás a levegőből

  A szúnyogirtást csípésszám vizsgálat előzi meg. Ez az elmúlt napokban igen magas, percenkénti 75-110 csípésszámot mért Fehérváron. A csütörtöki irtást az Önkormányzat megrendelésére a Városgondnokság végeztette. Az indulás előtt a térképes egyeztetés mellett az irtószer mennyiségét is ellenőrizték, továbbá minden gépen van GPS követő ami rögzítette a pontos repülési útvonalat is.

  2018.09.20.
 2. Fogyatékkal élők juthatnak kommunikációs eszközökhöz - még jelentkezhet a programra

  Fogyatékkal élő emberek juthatnak korszerű info-kommunikációs eszközökhöz a „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” elnevezésű országos program keretében. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 600 fő mozgáskorlátozott embert támogat olyan eszközökkel, amelyek a mindennapi ügyintézést, a képzéseket és a munkavállalást segítik. Ilyen eszközök az egérkiváltó eszközök, a speciális billentyűzetek, kapcsolók vagy tekintetkövető eszközök. 

  2018.09.20.
 3. A hagyomány folytatódik - gólyabál lesz október 10-én a Magyar Királyban

  Ebben az évben már a harmadik Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabál várja a városban tanuló elsőéves egyetemi hallgatókat október 10-én. A Hotel Magyar Király kapui 20.30 órakor tárulnak ki, a buli hajnalig négyig tart majd bálkirálynő- és bálkirályválasztással, tombolával és persze kiváló zenékkel.

  2018.09.20.
 4. Mise és közös imádság vasárnap a Szőlő utcai keresztnél

  Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szerveznek szabadtéri misét a Szőlő utcai keresztnél, a Szent kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódva. A vasárnap 15 órakor kezdődő misét Tóth Tamás esperes, plébános celebrálja.

  2018.09.20.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek