Hárommillió fehérvári tejesdoboz a szén-monoxid-mérgezések megelőzéséért

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a fehérvári Alföldi Tej Kft.-vel közös kommunikációs kampányt indít. A fehérvári gyárban készülő Magyar tej dobozain idén januárban, februárban és decemberben a szén-monoxid-mérgezés megelőzését célzó, figyelemfelhívó grafika látható. A kampány ideje alatt ez naponta 35-40 ezer, az egész kampányidőszakban pedig csaknem hárommillió tejesdobozt jelent.

2021.01.30. 15:20 |

A szén-monoxid, ez a színtelen, szagtalan gáz, különösen a fűtési szezonban, sajnos a mai napig szedi áldozatait. A tökéletlen égés következtében keletkező anyag rendkívül mérgező, akár három percen belül halált is okozhat. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen tünetei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetők egyéb hatások, más betegségek tüneteivel.

2020-ban csaknem 900 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét a „csendes gyilkos” miatt. Ebből is látszik, hogy egyre többen veszik komolyan a szén-monoxid-mérgezés veszélyét, egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelők használata, ami komoly előrelépés, hiszen a 2012-ben bekövetkezett szén-monoxid-káresetek adatai alapján akkor csak a lakások 17%-ában volt érzékelő, míg 2020-ban ez az arány már megközelítette a 80%-ot. Fontos megemlíteni, hogy azokban a lakásokban, ahol működött szén-monoxid-érzékelő, nem történt halálos kimenetelű mérgezés.

A „csendes gyilkos” azonban továbbra is jelen van az életünkben, pedig a szén-monoxid-mérgezés számos módon kivédhető. Fontos a megfelelő tüzelő-, fűtőberendezés kiválasztása, szakszerű beépítése és karbantartása, de ugyanilyen lényeges a helyes használat, a berendezés, valamint az égéstermék-elvezető (kémény) rendszeres ellenőrzése, karbantartása, szükség szerinti tisztítása. Ezenkívül odafigyelést igényel a levegő-utánpótlás folyamatos biztosítása, a megfelelő nyílászárók beépítése, a különböző elszívó berendezések telepítése is. Amennyiben a felsorolt berendezések, termékek megfelelően működnek, szinte biztos, hogy a beépített szén-monoxid-érzékelő nem fog riasztani.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetében működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) szén-monoxid-mérgezés megelőzését célzó, figyelemfelhívó grafika az kiemelt feladata, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire. A csaknem 10 éve tartó tájékoztatási kampány részeként idén, az OTB Koordinációs Testületének aktív tagjával, az Alföldi Tej Kft.-vel közös kommunikációs kampányt indítanak. A Alföldi Tej Kft. által forgalmazott Magyar tej 2,8 %-os zsírtartalmú, 1 literes kiszerelésű dobozain látható 2021-ben, januárban, februárban és decemberben. A kampány ideje alatt ez naponta 35 000-40 000, az egész kampányidőszakban pedig csaknem 3 000 000 tejesdobozt jelent.

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő és Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója.

„Egy sokmilliós nagyságrendben gyártott alapvető élelmiszer forgalmazása egyúttal lehetőséget is teremt arra, hogy a társadalom számára fontos ügyeket karoljunk fel. A Magyar tej dobozai több százezer háztartásba jutnak el, így az Országos Tűzmegelőzési Bizottsággal közösen indított, a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire figyelmeztető kampányunk életeket menthet” – mondta Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója.

Kék hírek

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár