Három fiatal művésztanár munkáit mutatja be a kedden megnyílt Tópartis Őszi Tárlat

Három fiatal művésztanár munkáit mutatja be a Tóparti Őszi Tárlata: Könyv Kata erőteljes festményeivel, Gáspár Viktória századelőt megidéző ruhákkal, valamint vegyes technikával készített képekkel, Revák Katalin pedig kerámiákkal mutatkozik be az iskola és a város közössége előtt. A tárlatot október 25-ig lehet megtekinteni az iskola nyitvatartási idejében, 8-16 óra között.
2018.10.09. 20:11 |

A „három az egyben” kiállításon három fiatal, az iskolában szeptember óta tanító művésztanár mutatkozik be: Könyv Kata, festőművész, Gáspár Viktória textiltervező és Revák Katalin, keramikus, akik egykor maguk is tópartis diákok voltak.

A tematikus tárlaton Dr. Vizi László Tamásné, igazgató kiemelte: „az őszi, várakozással teli, gyönyörű időszakot az az élmény teszi teljessé, amikor a művészeti alkotások évről évre megérintik a szemlélőket.”

Horváth-Tancsa Ágnes, önkormányzati képviselő ünnepi beszédében a képzőművészethez való kötődéséről szólt. „Nagyszerű dolog, hogy három fiatal művész ilyen gyönyörű és ilyen sokatmondó alkotásokkal gazdagítja a városunkat.”

A művészek munkáit méltatva kiemelte Könyv Kata számos eddigi kiállítását, Revák Katalin műalkotásokban megszólaló narratíváit, valamint Gáspár Viktóriának a művészetet mint öngyógyító-önmegvalósító folyamatként felfogott ars poeticáját.

A tárlat alkotóit Végvári Beatrix, a művészeti tagozat vezetője mutatta be röviden. A klasszikus festési módokat képviselő Könyv Kata kiállított munkáit A festőnők szeretik a vásznat című demonstratív alkotással lehet jellemezni: képei erőteljesek, áttételesek és mindig nagyon kortársak – akár a közéleti, akár az emberi kapcsolatokhoz fűződő ábrázolásokat tekintjük.

Revák Katalin érzékeny lélekről tanúskodó, finom, elbűvölő kerámiái figurális, szobrászati munkák, izgalmas törekvést képviselnek a művészeti ágban. Gáspár Viktória látványtervezőként dolgozott az elmúlt években, mint textilművész a századelőt megidéző kötött kollekcióval, valamint vegyes technikával és gyapjú-kötött-nemezelt kísérlettel mutatkozik be.

A megnyitón hagyományosan a tizedikes művészeti osztály diákjai adtak műsort, mezőségi tánccal, valamint Prágai Gizella gondolataival köszöntötték a kiállításon megjelenteket.

Kultúra

 1. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 2. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 3. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.
 4. Diótörő - családi balett decemberben két felvonásban Székesfehérváron

  Mitől ünnep az ünnep? Mi hoz színeket, meleget a szürke és hideg hétköznapokba? Erre a kérdésre keresi és találja meg a választ a Székesfehérvári Balett Színház új produkciója, a Diótörő című családi balett, amelyet Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állít színpadra Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója. 

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka